2020. január 18. szombat - Piroska Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2019. 09. 11.
A váci önkormányzat ötödik alkalommal nyerte el a Családbarát munkahely címet

Tíz magyar családból kilenc érvényesíteni tudja a családi adókedvezmény valamely formáját - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Vácon azon a konferencián, melyet a városi önkormányzat rendezett „Családbarát intézkedések népszerűsítése a közszolgálatban” címmel. Rétvári Bence szerint sikeres a júliusban meghirdetett Családvédelmi Akcióterv is: két hónap alatt harminchat-ezren igényelték a négy támogatási forma valamelyikét.

Iskolakezdési támogatás, külön szabadnapok Húsvét és Pünkösd hétfő után, valamint rugalmas munkakezdési idő. Három azok közül a családosok érdekében hozott intézkedések közül, amelyekkel Vác város önkormányzatának hivatala ötödször nyerte el a Családbarát Munkahely címet. A város polgármestere azt mondja, döntéseik azért születtek, hogy gyakorlati segítséget adjanak a hivatalban dolgozó családosoknak. Elismeréssel beszélt a hivatal tevékenységéről, a családok érdekében tett intézkedéseiről, melyek sikerét jól mutatja, hogy idén immáron ötödik alkalommal nyerték el a Családbarát munkahely kitüntető címet.

 

Az intézkedések célja, hogy feloldjon olyan dilemmákat, mint a családban meglévő férfi és nő szerepvállalásában lévő torzulásokat, és egy olyan dilemmát is feloldjon, hogy karrier, vagy család - mondta Vác polgármestere, Fördős Attila, aki hozzátette: az elmúlt évek intézkedéseinek köszönhetően úgy fogalmazhatunk, hogy család és karrier. Egy ilyen családbarát intézkedés jelentős terheket vesz le a munkavállaló hölgyek, édesanyák válláról. A városvezető úgy fogalmazott: amennyiben ez a családbarát szemlélet a vállalkozói szférában, gazdasági környezetben is elterjed, akkor a családbarát munkahely mellett egyre jobban kialakul a munkabarát családok világa is.

Fördős Attila befejezésül köszönetet mondott a nyertes pályázat valamennyi közreműködőjének, valamint a konferencia védnökének, Rétvári Bence miniszterhelyettesnek, aki előadást is tartott a rendezvényen, melyen a térség polgármesterei és jegyzői vettek részt.

Az Emmi parlamenti államtitkára szerint a váci polgármesteri hivatal intézkedései jól rímelnek a kormány családpolitikájára.

Örömtelinek nevezte, hogy a béremeléseknek köszönhetően családok nagyobb összeget vehetnek igénybe családi kedvezményt. A CSOK is népszerű, mely eddig 107 ezer családnak, 446 ezer embernek – köztük 260 ezer gyermeknek - segített abban, hogy új otthont teremtsenek. – Ennek az összege 318 milliárd forint – mondta a miniszterhelyettes, aki bejelentette, hogy 51 ezer gyermeknek a megszületését vállalták a családok a CSOK igénybevétele révén. – ÁFA visszatérítésre 61 milliárd forintot vettek igénybe a családok, a kedvezményes kamatozású hitelt 17 ezer család vett fel 169 milliárd forint értékben. Azt láthatjuk, hogy 10 saját célból épített új házból kilencet a CSOK segítségével építenek meg, és tíz új építésű lakásnál mintegy négynél a CSOK-ot igénybe veszik – húzta alá Rétvári Bence, az EMMi parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence szerint sikeres a júliusban meghirdetett családvédelmi akcióterv is: két hónap alatt harminchatezren igényelték a négy támogatási forma valamelyikét.

Deákné dr. Szarka Anita jegyző bejelentette, hogy Vác Város Önkormányzata idén immáron 5. alkalommal nyerte el az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt „Családbarát Munkahely” kitüntető címet. A pályázat egyik fő eleme volt a családbarát szemlélet további elmélyítése. Ezért a konferencia célja, hogy a térség polgármestereivel, jegyzőivel megismertessék és bemutassák, illetve továbbadják azokat a jól bevált gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a helyi közszolgálatban dolgozó munkatársak megbecsüléséhez, közérzetéhez.

A családok védelme és jólétének erősítése az állam, az önkormányzatok, a civil szervezetek, a médiaszolgáltatók és a gazdasági élet szereplőinek feladata – mondta Deákné dr. Szarka Anita. Vác jegyzője kiemelte: - E célok megvalósítására önkormányzatunk kiemelt figyelmet fordít. A munkahelyen eltöltött idő érzelmi kihatással van életünkre. A munka és család kölcsönhatásban van egymással. Ahhoz, hogy a munkavállalói szerep mellett a házastársi, szülői, testvéri és baráti kapcsolatok is fenn tudjanak maradni, szükség van a munkaadói oldal támogató hozzáállására is.

Elmondta: a váci hivatalban foglalkoztatottak 71,45 százaléka nő, legtöbbjük több gyermekes édesanya.Az önkormányzat évek óta támogatja a családos dolgozókat. Az iskoláztatás és munkaidő kedvezmény mellett az országban egyedülálló kezdeményezés volt a Pünkösd kedd, mint fizetett szabadnap majd később Húsvét utáni keddel bővült a kedvezmények köre, így a családok négy napot tölthettek együtt. Évente három olyan családot ajándékoznak meg wellness hétvégével, azok közül, akiknek ugyan van gyermekük, de kiestek a kedvezményezettek köréből, mert már felnevelték őket. Mint elhangzott; a rugalmas munkaszervezés a kisgyermekes szülőknek jelent későbbi munkakezdést.

A Családbarát munkahely címet ötször elnyerő váci önkormányzat tanszerek beszerzéséhez, táboroztatáshoz nyújtott támogatásokon túl színházbérlettel, ösztöndíj támogatással, karácsonyi ajándékcsomaggal, drogprevenciós- és kibervédelmi előadások szervezésével is segíti a hivatalban dolgozókat.

A nagy érdeklődéssel kísért konferencia egyik célja volt – mint Deákné dr. Szarka Anita fogalmazott - a családbarát gondolkodás népszerűsítése az önkormányzatok körében, amely a jó gyakorlatok megosztását, ötletelést is jelent a térségi jegyzőkkel, polgármesterekkel, szakemberekkel.Vetési Imre (Dunakanyar Régió)
Fotó: KesziPress és Sándor Lajos

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Dr. Bóth János kilépett az MSZP-ből (2020. 01. 17.)Gőzerővel zajlik a Lázár Ervin Program (2020. 01. 17.)Hosszú távú szakmai koncepció szerint formálódik a város zöldarculata - Interjú Tóth Eszterrel, a város főkertészével (2020. 01. 16.) A védőnő gondolatai - Hogy a gyermekek jó irányba fejlődjenek (2020. 01. 16.)Új helyszínen, ám a színvonal továbbra a megszokott magas nívójú
Váci Polgári Est - januári vendég Kassai Lajos lovasíjász (2020. 01. 16.)
Képzések és fejlesztések a váci kórház szülészetén (2020. 01. 15.)In memoriam Árpi!
Záhorszky Árpád a családfő, a vezető, a sportember és a barát! (2020. 01. 14.)
In memoriam Árpi!
Záhorszky Árpád a családfő, a vezető, a sportember és a barát! (2020. 01. 14.)
A váci szájzár-rendelet az ombudsmanhoz kerül (2020. 01. 14.)Műszeradomány a váci traumatológiának (2020. 01. 14.)Bombariadó a gödi Samsungban (2020. 01. 13.)Nemzetközi verseny megnyerésével kezdte az új évet Volentics Anna (2020. 01. 13.)Műsorváltozás - elmarad Szerb Antal: VII. Olivér című előadás bemutatója (2020. 01. 13.)Vastapssal ünnepelték a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar újévi hangversenyét (2020. 01. 13.)Újévi hangverseny 2020 (2020. 01. 13.)
| Következő 15 |