2019. augusztus 25. vasárnap - Lajos Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink


Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2019. 08. 13.
Nagy kincsünk a Duna és a zöld környezet

Fontos események történtek az idén nyáron, hiszen nemrég kigördült az első KISS emeletes motorvonat a Dunakeszi Járműjavító gyártócsarnokából, az M3-as autópályán pedig egy olyan csomópontot adtunk át, amely a hozzá tartozó úttal együtt segíti a térség lakóinak gyorsabb eljutását a fővárosba, valamint a gazdasági versenyképességünk növekedését – mondta el a a Dunakanyar Régió-nak adott interjúban Tuzson Bence, a Pest megyei 5-ös számú választókerület országgyűlési képviselője.

Több mint hetven százalékkal bővül hazánkban a gyorsforgalmi úthálózat, de a politikus büszke azokra az apróbb eredményekre is, amelyek kevésbé látványosak ugyan, de összetartó közösséggé formálták az itt élő embereket.

– Mit jelent majd a térségben élők számára, hogy Dunakeszin elkészült az első emeletes motorvonat, amely hamarosan forgalomba is állhat?

– Mindenképp nagy eredménynek és fontos előrelépésnek tekinthetjük, hogy az idén nyáron, július közepén kigördült a MÁV-Start megrendelésére készült első nagykapacitású KISS emeletes motorvonat a Dunakeszi Járműjavító gyártócsarnokából. A város egyik legnagyobb kincse a Duna és a zöld környezete, a környezetkímélő vasúti közlekedés elterjedése pedig hozzájárul ennek az értéknek a megőrzéséhez. Emellett a most elkészült KISS emeletes motorvonat mutatja azt is, hogy a Dunakeszi Járműjavítónak megvan a képessége bármilyen vasúti jármű gyártására, tehát további nagyszabású vállalkozásokat is képes felvállalni és maradéktalanul teljesíteni. Az emeletes motorvonatok forgalomba állításával pedig jelentősen javul a vasúti szolgáltatás minősége, gyorsabb, kényelmesebb eljutást tesz lehetővé Dunakeszi és Budapest között. Az utazást többek között a kivételesen csendes futás, a korszerű utastájékoztató rendszer, a tágas és világos belső terek, a fejlett légkondicionáló rendszer és az ingyenes wifi-szolgáltatás teszi még kényelmesebbé.

– Hány ilyen motorvonat közlekedik majd ezen a szakaszon?

– A motorvonatok gyártása és forgalomba állítása egy többlépcsős folyamat. Az első körben lehívott tizenegy darab KISS motorvonat már jövő februárban forgalomba állhat a váci és a ceglédi elővárosi vasútvonalon, majd további nyolc emeletes motorvonat érkezik 2021 elején. A MÁV-Start még 2017 áprilisában, közbeszerzési eljárásban kötött keretszerződést a Stadler Bussnang AG vasúti járműjavítóval negyven darab KISS motorvonat szállítására. Az első ütemben először tizenegy, majd további nyolc darabot hívott le a vasúttársaság, a fennmaradó huszonegy lehívásának előkészítése folyamatban van.

– Az autós forgalomban is jelentős előrelépés történt az idén nyáron a mogyoródi autópálya-csomópont átadásával. Várhatók a térségünkben még hasonló beruházások?

– Természetesen, hiszen azzal, hogy július végén átadtuk a Mogyoród és Fót megközelítését szolgáló új autópálya-csomópontot az M3-as autópálya Hungaroring körforgalomnál, a munka még távolról sem ért véget, és ez is szoros összefüggésben áll a vasúti fejlesztésekkel. A további tervek máris készen állnak – vagy most készülnek –, hiszen 2024-ig mintegy ötezer-milliárd forintot fordít a kormány közúti és vasúti fejlesztések előkészítésére és kivitelezésére. A beruházások egy része pedig természetesen régiónkat is érinti majd, tehát az itt élő emberek a közvetlen kedvezményezettjei és haszonélvezői lesznek ezeknek a fejlesztéseknek. A most átadott csomópont és a hozzá tartozó út is segíti a térség lakóinak gyorsabb eljutását a fővárosba, valamint a gazdasági versenyképesség növekedését. Az Útprogramban a kormány célja, hogy 2022-re több mint hetven százalékkal bővüljön a gyorsforgalmi úthálózat hossza a 2010-es állapothoz képest.

– Az elmúlt időszakban igen jelentős sport- és oktatási fejlesztések zajlottak a térségünkben. Várható, hogy ezeknek is lesz folytatása?

– Persze, hogy lesz, az oktató-nevelő munka sem szorul a háttérbe továbbra sem, és én büszke vagyok azokra az apróbb eredményekre is, amelyek kevésbé látványosak ugyan, de összetartó közösséggé formálták a régiónkban élő embereket. Csak, hogy egy példát említsek: Gödön az Ady Endre úti Csalogány óvoda férőhelyeinek számát ötvennel bővítettük, a Kincsem Óvoda udvarán pedig ovi-sport pályát alakítottunk ki. Ezzel párhuzamosan elvégeztük a Németh László Általános Iskola energetikai felújítását is. Szorosan ehhez kapcsolódik, hogy az Oázis lakóparkban épülő új egészségház melletti területen kialakítottunk egy szabadtéri edzőparkot, ami ugyancsak az iskoláskorú gyermekek, a fiatalok érdekeit és igényeit szolgálja.

 Szabó Palócz Attila
Dunakanyar Régió

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2019 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Világbajnok lett a dunakeszi Hagymási Réka, bronzérmes Lucz Anna (2019. 08. 23.)Kozsuch Zsolt helyettes plébános: Búcsúzó gondolatok (2019. 08. 22.)Délután kialakulhat egy-egy zápor (2019. 08. 22.)Akit Erdély mindig visszavár - Tuzson-Berczeli Péter kolozsvári sikere (2019. 08. 22.)Nemzeti ünnep határok nélkül (2019. 08. 22.)Dióssi Csaba polgármester bejelentette, hogy újra elindul a választáson (2019. 08. 22.)Kiss Zsolt: "Az MSZP-vel teljesedett ki ellenzéki összefogás Vácon" - Dr. Bóth János, a szocialisták elnöke továbbra is dr. Néveri Istvánt támogatja (2019. 08. 21.)"Felkelt a mi napunk, István a mi urunk…" (2019. 08. 21.)Nyári tárlat 2019 (2019. 08. 20.)Rétvári: Napjainkban is európai politikát formáló tényező Magyarország (2019. 08. 20.)Csokonai Vitéz Mihály-díjat kapott a Vox Humana (2019. 08. 20.)Sarokkőnek lenni önmagában is kihívás (2019. 08. 19.)Kiütéses győzelem a bajnoki nyitányon - VS Dunakeszi - Pilisi LK-Legenda 6-0 (2-0) (2019. 08. 17.)VSD célja a bajnokság megnyerése - Rajt előtti interjú Kecskés Zoltán edzővel (2019. 08. 17.)Egy év a MÁV élén - Jönnek a KISS vonatok, megújulnak a Dunakanyar állomásai (2019. 08. 17.)
| Következő 15 |