2019. szeptember 18. szerda - Diána Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2019. 07. 09.
A helyi lakosság igényei az elsődlegesek

Göd száznegyvenmillió forintos támogatást nyert el kerékpárút felújítására és szélesítésére – tájékoztatta a Dunakanyar Régió-t Tuzson Bence, a Pest megyei 5. számú választókerület országgyűlési képviselője. Mint mondta, a kormányzati támogatásának köszönhetően nemcsak a Fót gyöngyszemének tekinthető, Ybl Miklós által tervezett páratlan építészeti remekmű, a Szeplőtelen Fogantatás Templom nyerheti vissza korábbi formáját, hanem méltó környezetet is teremtünk a helyi keresztények hitéletének.

– A régiónkban az elmúlt időszakban megvalósított fejlesztések igen széleskörűek voltak, az egészségügytől kezdve az oktatáson át az infrastrukturális beruházásokig. Hogyan döntenek egy-egy kezdeményezés felkarolásáról?

– Természetesen mindig az önkormányzatokkal együttműködésben és velük egyeztetve döntünk egy-egy beruházásról, ugyanis minden esetben elsődlegesnek tekintem, hogy olyan fejlesztéseket támogassunk, amelyek egybeesnek a helyi lakosság igényeivel. Egyaránt fontos ez akkor is, amikor helyi beruházásokról döntünk, és akkor is, amikor országos intézkedésekről van szó. Így például július elején nyílt meg Veresegyházon az Út az Egészséghez program túraösvénye, és ezzel együtt így országosan már öt helyen állnak rendelkezésre ilyen speciális helyszínek mindazok számára, akiknek fontos az egészségük megőrzése vagy a gyógyulás. A programnak a rehabilitáció mellett a megelőzésben is elvitathatatlan jelentősége van, ezért is példaértékű a klasszikus gyógyszeres kezeléstől elrugaszkodó, formabontó vállalkozás. Külön öröm számomra, hogy a túraösvény révén többet tehetnek egészségük megőrzéséért a helyi lakosok, de a környékbeliek is, akik itt nemcsak erdei utakon sétálhatnak, hanem tavak körül is túrázhatnak: a rövidebb, negyven perces útvonal az Ivacsi- és az Öreg-tavat érinti, a közepes nehézségűn pedig a Fenyveserdőt és a Pamut-tavat lehet bő egy óra alatt körbejárni. Az eddigi tapasztalatok szerint a túraösvényeken rendszeresen tartott gyorsszűrések megállapították, hogy a magukat egészségesnek gondoló túrázók nagyjából három százaléka szorul mielőbbi szakorvosi vizsgálatra.

– Ezeket a túraösvényeket tehát nemcsak betegségen átesett embereknek ajánlják?

– Nem, a túraösvények természetesen másra is alkalmasak: a súlyfelesleggel rendelkezőknél lényegesen több esetben jött felszínre olyan enyhébb, műtét nélkül kezelhető probléma, mint például a magas koleszterinszint vagy a magas vérnyomás. Ennek a felfedése és szakszerű további gyógyítása pedig a Budapesti Szent Ferenc Kórház megelőzésre és kórházon kívüli rehabilitációra fókuszáló Út az Egészséghez programjának köszönhető, amelynek immár Veresegyház is a része, így tehát a mi régiónk is bekapcsolódott a kezdeményezésbe.

– Az utcák és utak korszerűsítésére is igen nagy figyelmet fordítottak régiónk több településén is. Ezt hogy sikerült megvalósítani?

– Fóton például tavaly folyamatosak voltak az útépítések. A Pest megyei kompenzációs keretből kapott támogatással sikerült tavaly nyáron kiépíteni az önkormányzati tulajdonú utakat, megoldani a csapadékvíz elvezetését, kialakítani a járdákat. Ennek köszönhetően megújult a Tátra utca, a Veres Péter utca, az Illyés utca, a Szent István utca és a Nagyvárad utca is. Csaknem huszonnyolcmillió forintos kormányzati támogatással valósult meg a Molnár Albert és a Jókai Mór utca aszfaltozása, csapadékvíz-elvezetése, az idén tavasszal pedig harmincegymillió forintos kormányzati támogatással alakítottunk ki a kézilabdapályát. Fóton egy folyamatos nagy vállalkozás a Szeplőtelen Fogantatás Katolikus Templom renoválása, ami magában foglalja a restaurálást, a fűtés korszerűsítését, a templom szigetelését és a statikai felújítást. Így tehát a kormányzati támogatásának köszönhetően nemcsak a település gyöngyszemének tekinthető, Ybl Miklós által tervezett páratlan építészeti remekmű, a Szeplőtelen Fogantatás Templom nyerheti vissza végre korábbi formáját, hanem méltó környezetet is teremtünk a helyi keresztények hitéletének.

– Milyen forrásokat tudnak bevonni a fejlesztésekbe?

– A lehetőségek függvényében európai uniós és hazai forrásokat is igyekszünk megszerezni. Így például a Mogyoród és Fót megközelítését szolgáló új M3-as csomópont építése várhatóan az idén őszre készül el. A régiónkban Göd önkormányzata egyébként épp most nyert el száznegyvenmillió forintos vissza nem térítendő támogatást a Pénzügyminisztérium által kiírt pályázaton kerékpárút felújítására és szélesítésére. Ebből a város belterületén haladó Eurovelo 6 nevű kerékpárút-hálózat 1750 méter hosszú szakaszának felújítása, kiszélesítése, közlekedésbiztonsági fejlesztése, majd a teljes felület új aszfalt kopóréteggel történő burkolása valósulhat meg.Szabó Palócz Attila
Dunakanyar Régió
fotó: Ligeti Edina

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2019 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Vámos Robi és barátai vidámságot varázsoltak a gyermekorvosi rendelőbe (2019. 09. 16.)Megvan az építési engedély a Külső-Rádi úti kerékpárútra (2019. 09. 16.)Magyar produkció nyert fődíjat a breszti színházi fesztiválon (2019. 09. 16.)Napközben nyárias meleg, délutántól felhősödés (2019. 09. 16.)Magyarországon a házasságkötés reneszánszát éli (2019. 09. 16.)Egyhetes ellenőrzés kezdődik ma a közutakon (2019. 09. 16.)Otthon segítünk! (2019. 09. 16.)Rétvári: a nemzeti karaktert kell megerősíteni (2019. 09. 16.)Dunakeszi Feszt a közösségért (2019. 09. 15.)NB II: hónapokon belül hazaköltözhet a váci futballcsapat (2019. 09. 14.)Vác Város Önkormányzata is csatlakozott az idei Európai mobilitási héthez (2019. 09. 13.)Jövőre veletek ugyanitt! (2019. 09. 13.)Szeptember 21: Panorámafutás-Szob (2019. 09. 12.)A folytatásban száraz, napos, kiránduló idő (2019. 09. 12.)Dunakeszin két polgármesterjelölt indul a választáson - Tíz körzet 24 képviselőjelölt (2019. 09. 12.)
| Következő 15 |