2019. augusztus 25. vasárnap - Lajos Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink


Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2019. 07. 02.
Minden házaspár jól jár, ha él az új lehetőségekkel

Júliustól elérhetőek azok a kedvezmények, amelyeket a kormány a családvédelmi akcióterv részeként biztosít a családalapítás előtt álló fiatal házasoknak, s mint a visszajelzésekből kiderült, a legnagyobb érdeklődéssel a babaváró támogatást várták az érintettek. A kormány a múlt hónap végén úgy szélesítette ki az erre jogosultak körét, hogy lehetőleg minél többen élhessenek ezzel a lehetőséggel.

Később pedig a megszületett gyermekeik után tudják majd kérvényezni a hiteltörlesztés felfüggesztést vagy a kölcsön fennmaradó részének teljes elengedését – mondta el a lapunknak adott interjúban Tuzson Bence, a Pest megyei 5. számú választókerület országgyűlési képviselője.

– Mi volt a kormányzat célja a családi akciótervvel kapcsolatban nemrég bevezetett újabb könnyítésekkel?

– Az a célunk, hogy évről-évre, lépésről-lépésre egyre könnyebb legyen a családalapítás Magyarországon, ezért támogatjuk a fiatal házasokat a gyermekvállalásban, és ez is az egyik oka annak, hogy június végén – néhány technikai kérdés megoldása mellett – még tovább könnyítettük a július elsejétől kérhető babaváró támogatás igénylését. Szeretnénk, hogy a lehető legszélesebb körnek, és a lehető legzökkenőmentesebben hozzáférhető legyen ez a támogatási forma. Ugyancsak ezt a célt szolgálja, hogy kiszélesítettük az információs csatornákat is: akinek bármiféle gondja akad ügyintézés közben, vagy valami nem teljesen világos a számára az elérhető tájékoztatások alapján, az országos telefonos ügyfélszolgálat 1818-as telefonszámán is tájékoztatást kérhet a családvédelmi akcióterv részleteiről. Fontosnak tartjuk ugyanis, hogy a családalapításra készülő fiatalok minden szükséges tájékoztatást megkaphassanak azokról a kedvezményekről, amelyeket a kormányzat épp az ő érdekükben, az életük megkönnyítése céljából vezetett be.

– Melyek a legfontosabbak a kedvezmények közül?

– A rendeletet úgy bővítettük, hogy a kedvezmény immár a júliusban megszülető gyermekek családjára is vonatkozzon. A korábbi szabályozás szerint ugyanis csak a támogatási szerződés megkötése után születendő gyermekek után lettek volna jogosultak a fiatal házasok a támogatásra. A logika persze továbbra is ezt diktálja, de – gondoljunk csak bele –, ha júliusban megszületik egy kisbaba, akkor nem lenne reális követelmény elvárnunk a szülőktől, hogy addigra már egy megkötött szerződéssel rendelkezzenek.

– Ön kiket sorolna a babaváró támogatás elsődleges célcsoportjába?

– Szerintem minden fiatal házaspár jól jár, ha él a most felkínált kedvezményekkel, a szabályozást pedig igyekeztünk olyan nagyvonalúan körülhatárolni, hogy lehetőleg minél több, a családalapítás előtt álló fiatal élhessen a lehetőségekkel. Beépítettünk a rendszerbe egy korhatárt, miszerint olyan házaspárok igényelhetik a babaváró támogatást, amelyekben az anya még nem múlt el negyven éves. Továbbá szükséges az is, hogy legalább az egyik szülő igazolni tudjon legalább hároméves munkaviszonyt vagy felsőoktatási jogviszonyt. Gyermekeik megszületését követően, kérvényezhetik a hiteltörlesztés felfüggesztést vagy a kölcsön akkor még fennmaradó részének teljes elengedését.

– A bankok nem fognak akadályt gördíteni a fiatal házaspárok elé?

– Nem, a kormányzat ugyanis bevezetésre kerülő intézkedések hatályba lépése előtt egyeztetett az Bankszövetséggel és a Magyar Nemzeti Bankkal is. A konzultációk nyomán a jegybank kiadott egy állásfoglalást, amely külön foglalkozik az adósságfékkel is. Ezt, ugye, néhány évvel ezelőtt épp a jegybank ajánlására vezették be, hiszen mindannyian tudjuk, hogy 2010 előtt milyen eladósodottsági szintre került hazánk a korábbi szocialista-szabaddemokrata kormányok káros politizálása miatt. Erre kellett egy hatékony megoldást találni. Nemcsak az ország és az önkormányzatok, hanem a lakosság is eladósodott, a magyar emberek többsége pedig a devizahitelek miatt került kilátástalan helyzetbe. Nem fogjuk megengedni, hogy még egyszer ilyen helyzet kialakuljon, és az adósságfék pont azt a célt szolgálja, hogy a jövőben senki se kerülhessen ilyen adósságcsapdába. Az az alapelv, hogy a törlesztőrészlet nem haladhatja meg a jövedelem egy bizonyos százalékát, jellemzően a havi fizetésnek a felénél ne legyen magasabb az az összeg, mint amit egy családnak hónapról-hónapra kell kigazdálkodnia.

– Mekkora havi bevétellel kell rendelkeznie egy-egy házaspárnak ahhoz, hogy az adósságfék miatt se essen el a babaváró támogatástól?

– Ha a házaspár legalább egyik tagja rendelkezik minimálbérrel, akkor az ő számukra a tízmillió forintos babaváró támogatás is elérhető. Ebben az esetben a havi maximális törlesztőrészlet ötvenezer forint lesz, ilyen részletekben kell visszafizetni a kamatmentes kölcsönt. Ha viszont időközben megszületnek a gyermekek, akkor számíthatnak a hiteltörlesztés felfüggesztése, illetve a tartozás részbeni vagy teljes elengedésére is.

A Tuzson családSzabó Palócz Attila
Dunakeszi Polgár

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2019 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Világbajnok lett a dunakeszi Hagymási Réka, bronzérmes Lucz Anna (2019. 08. 23.)Kozsuch Zsolt helyettes plébános: Búcsúzó gondolatok (2019. 08. 22.)Délután kialakulhat egy-egy zápor (2019. 08. 22.)Akit Erdély mindig visszavár - Tuzson-Berczeli Péter kolozsvári sikere (2019. 08. 22.)Nemzeti ünnep határok nélkül (2019. 08. 22.)Dióssi Csaba polgármester bejelentette, hogy újra elindul a választáson (2019. 08. 22.)Kiss Zsolt: "Az MSZP-vel teljesedett ki ellenzéki összefogás Vácon" - Dr. Bóth János, a szocialisták elnöke továbbra is dr. Néveri Istvánt támogatja (2019. 08. 21.)"Felkelt a mi napunk, István a mi urunk…" (2019. 08. 21.)Nyári tárlat 2019 (2019. 08. 20.)Rétvári: Napjainkban is európai politikát formáló tényező Magyarország (2019. 08. 20.)Csokonai Vitéz Mihály-díjat kapott a Vox Humana (2019. 08. 20.)Sarokkőnek lenni önmagában is kihívás (2019. 08. 19.)Kiütéses győzelem a bajnoki nyitányon - VS Dunakeszi - Pilisi LK-Legenda 6-0 (2-0) (2019. 08. 17.)VSD célja a bajnokság megnyerése - Rajt előtti interjú Kecskés Zoltán edzővel (2019. 08. 17.)Egy év a MÁV élén - Jönnek a KISS vonatok, megújulnak a Dunakanyar állomásai (2019. 08. 17.)
| Következő 15 |