2019. szeptember 22. vasárnap - Móric Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2019. 05. 21.
Kemencei falunap és majális a festői Börzsönyben

A Börzsöny hegység egyik legszebb helyén fekvő kis falu Kemence. A települést festői környezet öleli körbe. Az egész falu a Börzsöny oldalába simul, melyet a településről elnevezett patak szel ketté, ami az Ipolyba torkollik – mutatják be gyönyörű természeti környezetben elterülő határ közeli települést a helyiek.

A kemenceiek – sok egyéb mellett - ma is büszkén mesélik, hogy egykoron Mátyás király és felesége, Beatrix szívesen vadászott a Börzsöny erdeiben. A hagyományok ápolása és újra élese, az értékek megőrzése, a közösségi kapcsolatok erősítése napjainkban különösen fontos – hangsúlyozta a hétvégi Kemencei majálison és falunapon Rétvári Bence, a régió országgyűlési képviselője.

A természetet és az értékeket kedvelők számára varázslatos élményt kínál a Börzsöny lábánál elterülő kis „ikonikus” települések felfedezése, melyek egyike Kemence. A Szob, Ipolydamásd, Letkés, Ipolytölgyes, Kemence útvonal mellett elterülő buja zöld növényzetben pompázó, erdővel, gyümölcsössel, Ipoly menti horgász paradicsommal, kenyéradó búzatáblákkal tarkított táj varázslatos szépségével vonzza a turistát.

Talán kevesen tudják, hogy a természet szépségével bőkezűen megáldott Kemence a történelmi Magyarország egyik meghatározó közigazgatási ranggal felvértezett települése volt, hiszen 1751 és 1793 között Hont vármegye gyűléseinek színhelye volt, ami a falu felvirágzásához vezetett. Az egyemeletes barokk megyeházát 1751-ben építtette fel Esterházy Imre prímás, mint földesúr és Koháry András, mint főispán. Az épületben ma általános iskola működik és itt található Puskás Péter helytörténeti gyűjteményének kiállítása, az épület előtti kis téren áll a Hősök Emlékműve.

Az I. világháborút követően a trianoni békediktátum Kemence jövőjére is hatással volt, ám az itt élő emberek az elmúlt száz évben igyekeztek megtalálni a fennmaradáshoz vezető utat, amit jól példáz a Kemencei Erdei Múzeumvasút, amely betekintést enged az 1910-es évek első felében épített 600 milliméter nyomtávon közlekedő erdei vasút mindennapi életébe, a kemény kenyérkeresetnek számító erdőgazdálkodásba. Az utókor örömére – a lelkes Kisvasutak Baráti Köre Egyesület tagjainak és a múzeumvasút önkéntes dolgozóinak köszönhetően - Kemence és Feketevölgy közötti négy kilométeres szakaszon ma is közlekedik a Kemence patak mellett, az erdőben kanyargó keskeny nyomtávú kisvasút.

A település közösségének összefogását dicséri az is, hogy a Börzsöny völgyében, a hetvenes években a patak partján létesített Ifjúsági Tábor, az önerőből felújított tizennyolc faházzal napjainkban is fogadhatja a vendégeket. Ezt már Pongrácz János polgármester mondta a Falunap ünnepélyes megnyitóján a táborban, amely hosszú évtizedek óta a kemencei majálisok helyszíne.

Pongrácz János, Kemence polgármestere mondott köszöntőt

– Faházainkat a gyerekek mellett egyre nagyobb számban veszik igénybe a családok is – tette hozzá a településvezető, aki azzal folytatta, hogy számukra a turizmushoz hasonlóan nagyon fontos a határon túli magyarsággal ápolt kapcsolatuk is. – Kitüntetett szeretettel ápoljuk testvértelepülési kapcsolatunkat a felvidéki Szalka, és az erdélyi Farkaslaka, Tamási Áron szülőfalujának önkormányzatával. Fontosnak tartjuk identitásunk megőrzését, az együvé tartozásunk erősítését, ami kifejezésre jut a határ menti Ipolysággal és a környező magyar lakta településekkel több évtizede fennálló tartalmas együttműködésünkben – jelentette ki Pongrácz János, Kemence polgármestere.

Ünnepi beszédet Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője mondott. A rendezvényen megjelent dr. Bíró Attila, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára és Kempfné dr. Dudás Hilda, a Szobi Járási Hivatal vezetője, valamint Latorovszky Gábor váci rendőrkapitány.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára, a váci térség országgyűlési képviselője ünnepi köszöntőjében a sok-sok tartalmas program közül külön elismeréssel szólt az egészségmegőrzést segítő szűrésről, melynek térségi megvalósítására 90 millió forint támogatást nyert a Szobi Egészségfejlesztési Iroda. Pozitív hír a kemencei lakosok számára – folytatta -, hogy az egészségház és egyéb intézményi felújításokra, külterületi utak javítására, gépek beszerzésére az elmúlt egy évben 317 millió forint állami támogatást nyert az önkormányzat. – Örülünk, hogy hozzájárulunk a kemencei emberek életminőségének javításához – emelte ki Rétvári Bence, akinek reményei szerint a magyar gazdaság 5,3 százalékos növekedése újabb lehetőséget teremt a további fejlesztésekre. – Meg kell őriznünk hagyományainkat, nemzeti identitásunkat, közös munkával elért eredményeinket. Határozottan ki kell állnunk értékeikért, közös jövőnkért – húzta alá az Emmi parlamenti államtitkára.

Az ünnepi beszédek után folytatódtak a Kemencei majális és falunap színes programjai, melyek között a hagyományőrző kulturális műsorok, sportrendezvények mellett a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt gazdag volt a kínálat. De akinek erdei sétához, kerékpártúrához, erdei vonatozáshoz vagy az ifjúsági tábor közeli feszített víztükrű strandon volt kedve eltölteni ezt a gyönyörű májusi napot, az is tartalmas élménnyel térhetett haza Kemencéről, ahol mindig szívesen látott vendég a természetkedvelő turista.Vetési Imre (Dunakanyar Régió)
Fotó: KesziPress

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2019 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Biztonság hete - látványos bemutatók a Katonadombon (2019. 09. 21.)Családi- és sportnap Sződligeten - Bemutatták Fenyvesi Boldizsárt, a ZöldLiget polgármesterjelöltjét (2019. 09. 20.)Tökvilág Fesztivál Zebegényben (2019. 09. 20.)Szeptember 21: Panorámafutás-Szob (2019. 09. 20.)Erdész Zoltán: A stabilitás a további fejlődés záloga (2019. 09. 20.)Bemutatták a FIDESZ-KDNP fóti polgármester-jelöltjét (2019. 09. 19.)Virágos Vác díjkiosztó (2019. 09. 19.)A hétvégén rendezik a Színházak éjszakáját és a kulturális örökség napjait (2019. 09. 19.)Ovi-sport pálya Dunakeszi valamennyi óvodájában (2019. 09. 18.)Tornaszoba bővítés, új fejlesztő szoba a váci Sirály utcai óvodában (2019. 09. 18.)A jövő szerdától egy sáv lesz használható a váci aluljáróban (2019. 09. 18.)Vámos Robi és barátai vidámságot varázsoltak a gyermekorvosi rendelőbe (2019. 09. 16.)Megvan az építési engedély a Külső-Rádi úti kerékpárútra (2019. 09. 16.)Magyar produkció nyert fődíjat a breszti színházi fesztiválon (2019. 09. 16.)Napközben nyárias meleg, délutántól felhősödés (2019. 09. 16.)
| Következő 15 |