2019. május 26. vasárnap - Fülöp Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2019. 02. 14.
Tuzson: A családvédelmi akcióterv a helyi családokat is erősíti

Július 1-től gyakorlatilag fél áron juthatnak majd autóhoz a nagycsaládosok – mondta el a lapunknak adott interjúban Tuzson Bence, a Pest megyei 5. számú választókerület országgyűlési képviselője, aki hangsúlyozta azt is, hogy egy olyan agglomerációs környezetben, mint amilyen városunk, különösen fontos, hogy a gyermekeket nevelő családok autóhoz jussanak.

Mint mondta, Dunakeszi az egyik nagy nyertese lehet annak a programnak, amely lehetővé teszi az új járművek kedvezményes vásárlását. Fontos újdonság a fiatal házasok gyermekvállalási támogatása, amelyet tizennyolc és negyven év közötti nők vehetnek igénybe. A csok kamattámogatott hitele július 1-től immár használt lakás vásárlásához is igényelhető – fogalmazott a képviselő, aki szerint a kormány minden döntése arról szól, hogy könnyebb legyen gyermeket vállalni és nevelni Magyarországon.

– Eddig is népszerű volt a csok, de a most bejelentett új intézkedések miatt várhatóan tovább élénkül az érdeklődés. Felkészültek egy ilyen lehetőségre, az esetleges rohamra?

– Igen, nemcsak felkészültünk, de bízunk is benne, hogy felélénkülő érdeklődés mellett folytatódhat a program, hiszen a döntéseket a tavaly megtartott családügyi nemzeti konzultációban beérkezett válaszokra alapozva hoztuk meg. Tehát felmértük a lakossági igényeket és azokhoz igazítjuk a jogszabályi kereteket. Ezért is volt fontos, hogy minél nagyobb számban küldjék vissza a kérdőíveket, mert így az ország minden polgárának lehetősége nyílt arra, hogy beleszóljon, milyen intézkedéseket vezessünk be a családügyi kérdésekben. Annak érdekében kértük ki a véleményüket, hogy olyan szabályrendszert alakíthassunk ki, amely lehetővé teszi, hogy minél többen élhessenek az így felkínált lehetőségekkel, és igénybe vehessék az elérhető kedvezményeket. Ezért is szeretném megköszönni Dunakeszi minden lakosának, aki visszaküldte a kérdőívet, hogy ezzel is támogatta, nemcsak a mi kormányzati munkánkat, de a magyar családokat is. A családi otthonteremtési kedvezmény, vagyis népszerű nevén a csok kamattámogatott hitelét július elsejétől immár használt lakás vásárlásához is igényelni lehet venni. Fontos újdonság a rendszerben az is, hogy a használt ingatlanok vásárlására vonatkozóan eltöröltük a harmincötmillió forintos értékhatárt.

Tuzson Bence és családja

– Megemelték a kamattámogatott hitelek igényelhető összegét is?

– Igen, az egyik újdonság tehát az, hogy a csok mellé kapható kedvezményes hitel már használt lakásokra is felvehetővé válik, de ezzel együtt a kétgyermekes családok tízmillió, a három- és többgyermekesek pedig mostantól tizenötmillió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek igénybe használt lakás vagy ház vásárlására.

– Lesz mindennek megfelelő anyagi fedezete a költségvetésben?

– Persze, a most bejelentett intézkedéscsomag költségvetési fedezete biztosított, ami azt jelenti, hogy jövőre százötvenmilliárd forintot fordítunk erre a célra, az idén pedig – időarányosan, mivel az év közepén indul a program – ennek felét. De alapvetően az, hogy mennyit költünk ezekre az intézkedésekre, elsősorban attól függ, hogy hányan élnek majd a most felkínált, július elsejétől elérhető kedvezményes lehetőségekkel.

– Az agglomerációs környezetben különös jelentősége van annak, hogy van-e a családban olyan jármű, amivel a szülők óvodába vagy iskolába hordhatják gyermekeiket, illetve amivel naponta bejárhatnak a fővárosi munkahelyükre dolgozni. Az új intézkedések segítik a családok ilyen jellegű mobilitását is?

– Ez is egy fontos célkitűzés, ami különösen érzékenyen érinti Dunakeszi lakosságát. Jó hír tehát, hogy elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja: a kormány legalább hétszemélyes új autó vásárlását támogatja a legalább három gyermeket nevelő családok esetében. Erre 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, ami az autó árának maximum ötven százalékát teheti ki. Megkönnyíti városunk lakosságának dolgát az is, hogy ezt az összeget nem utólag térítik vissza, hanem már eleve ennyivel kevesebbet kell kifizetni, amikor megveszik a családi járművet.

– A kedvezmények előnyös helyzetbe hozzák a friss házasokat is. Ők mire számíthatnak?

illusztráció forrása: pixabay.com

– A fiatal házasok gyermekvállalási támogatását minden olyan, tizennyolc és negyven év közötti nő igényelheti, aki az első házasságában él, és legalább három év munkaviszonnyal rendelkezik. Ebben az esetben legfeljebb tízmillió forint kamatmentes, szabad felhasználású hitelt vehetnek fel. Júliustól számítva három évig áll majd nyitva ez a lehetőség. A törlesztést a 2019. július 1-e után született első gyermek érkezésekor három évre felfüggesztik, majd a második gyermek érkezésekor újból három év felfüggesztés következik, ekkor már a tőketartozás harminc százalékát is elengedik. A harmadik gyermek megszületése után a kölcsön további részét teljes egészében elengedik, így akár vissza nem térítendő támogatássá is válhat ez a lehetőség. Fontos hangsúlyoznunk, hogy ezt a támogatást azok is igénybe vehetik, akik már házasok és már van gyermekük.

– A statisztikák szerint már az elmúlt két kormányzati ciklusban bevezetett intézkedések is fokozták hazánkban a gyermekvállalási kedvet, de felmérték azt, hogy konkrétan milyen eredményeket hoztak az eddigi családtámogatási intézkedések?

– Kormányunk már 2010 óta családbarát országot épít, és minden döntése arról szól, hogy könnyebb legyen gyermeket vállalni és nevelni Magyarországon. Ezért folytatunk családközpontú kormányzást, és ezért növeltük időközben a kétszeresére a családoknak járó támogatásokat. Az intézkedések eredményei pedig máris láthatóak, nemcsak demográfiai értelemben, hanem olyan tekintetben is, hogy javult a kisgyermekes családok életminősége, minden korábbinál több pénz marad a zsebükben, és a támogatások révén emelkedik az életszínvonaluk is. A gyermekvállalás tehát ma már nem jár olyan szintű lemondásokkal, mint a 2010 előtti időszakban. Ennek is köszönhető, hogy húsz éve nem volt olyan magas a gyerekvállalási kedv hazánkban, mint tavaly, és húsz éve nem kötöttek annyi házasságot, mint 2018-ban, amikor több mint százezer fiatal mondta ki a boldogító igent. És tegyük hozzá mindehhez még azt is, hogy a családtámogatások bővítését továbbra sem tekintjük egy lezárt folyamatnak, tehát kitartóan folytatjuk ezt a munkát.

 Szabó Palócz Attila
Dunakeszi Polgár

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2019 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Tíz példázat - koncert (2019. 05. 25.)Június 8-án szombaton nyit a váci strand (2019. 05. 24.)Rendkívüli nyitva tartás a kormányablakokban az EP-választás hétvégéjén (2019. 05. 24.)Innovatív megoldásokat építenek be az emeletes motorvonatokba (2019. 05. 24.)Hétvégén jó idő lesz, néhol záporral, zivatarral (2019. 05. 24.)Dunakeszi: Emlékezni, de nem felejteni (2019. 05. 23.)Magyaros ebéddel ünnepelték új otthonukat a nyugdíjasok (2019. 05. 23.)Jön a dunai árvíz, már elszállították a konténer éttermeket (2019. 05. 23.)Illusztrációk és képregények a Kőrösiben (2019. 05. 22.)Az idei gyermeknap újdonsága a családi fotózás (2019. 05. 22.)Kemencei falunap és majális a festői Börzsönyben (2019. 05. 21.)Tokióért is lovagoltak Alagon (2019. 05. 21.)ArtBorétum összművészeti fesztivál Vácrátóton (2019. 05. 21.)Hamarosan nyelvvizsga megszerzésére is felhasználható lesz a diákhitel (2019. 05. 21.)A tatamin is megvannak Dunakeszi bajnokai (2019. 05. 20.)
| Következő 15 |