2019. július 21. vasárnap - Dániel Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2019. 02. 06.
Vác: Sorsolással választottak a képviselők polgármestert

Nem mindennapi körülmények között zajlott testvérvárosunkban, a németországi Donaueschingenben, két hete a polgármester-választás. Az új városvezető posztjára pályázatot írtak ki, amelyre tizennégyen jelentkeztek, s végül a szavazások után állva maradt két, azonos támogatottságot maga mögött tudható jelölt között a sorshúzás döntött.

A Baden-Württemberg tartományban lévő kisvárosban az első számú vezető a főpolgármester, a polgármester gyakorlatilag a magyar politikai rendszerben az alpolgármesternek felel meg.

Császár után egy gróf – viccelődtek a voksolás után az ülésnek helyet adó Donauhalléban a jelenlévők, hiszen a választásra azért került sor, mert Bernhard Kaiser eddigi polgármester 36 év után, 67 évesen nyugdíjba vonult (a Kaiser név magyarra fordítva Császárt jelent, míg a Graf név Grófot – a szerk. megjegyzése).

Donaueschingenben nyolc évente választanak polgármestert és azt a képviselőtestület dönti el, hogy ki töltheti be a pozíciót. Az összesen 14 jelentkezőből megmaradt 4 pályázó a nyílt testületi ülésen, mintegy kétszáz érdeklődő előtt mutatkozhatott be. Az első szavazáson két jelölt kiesett – érdekesség, hogy az egyik a polgármesteri hivatal jegyzője volt -, de senki sem érte el a nyeréshez szükséges többlet szavazatot.

A következő körben az állva maradt két pályázó, Severin Graf és Jürgen Maas egyenlő, 18-18 szavazatot kapott, így – a helyi szabályzat szerint – egyszerűen kisorsolták, hogy ki lesz a polgármester. A szerencse az 51 éves Severin Grafnak kedvezett, aki már korábban, 16 évig volt egy 2100 főt számláló település, Aach polgármestere. Graf házas és két, Etiópiából adoptált tinédzser lányuk van.

„A labdarúgásban a büntetőrúgások döntenek, a helyi politikában olykor a szerencse” – mondja Severin Graf. Természetesen ismeri a szabályt, amely ilyen esetre a sorsolást írja elő. „Eddig azt hittem, hogy ez soha nem történhet meg, és most íme, így lettem polgármester.”

Severin Graf már volt polgármester: 2001-től 2017 végéig. Az 51 éves szakember a 2100 lakosú Aach várost vezette Konstanz kerületben. Második ciklusának végén azonban úgy döntött, hogy nem indul újra. „Csak családi okai voltak, amiért így döntöttem” – mondja Graf.

Két oka is volt, hogy Graf nem folytatta a polgármesterséget Aachban. Feleségével, Renate Graf-Leiberrel együtt, kilenc évvel ezelőtt két kislányt fogadtak örökbe Etiópiából. Mivel a gyerekek három és fél évesek voltak, felesége, aki szülésznőként dolgozott, otthon maradt és gondoskodott a lányokról. De amikor a lányok nagyobbak lettek, Renate vissza akart menni dolgozni. „Úgy döntöttünk, hogy megváltoztatjuk a szerepeket” – magyarázta Donaueschingen új polgármestere. a Süd Kuriernak nyilatkozva.

Ez az egész egybeesett az 50. születésnapjával. A visszatérés a közéletbe hirtelen fontossá vált számra és döntött. Felesége ismét szülésznőként dolgozik, és 2018 nyarán, őszén Graf kezdett keresni egy új kihívást. Mindig világos volt neki, vissza kell térnie a „helyi családhoz”. És így felfedezte a Donaueschingenben a polgármesteri székre kiírt pályázatot. Amit olvasott, érdekesnek hangzott. „És a régió illeszkedik a mentalitásomhoz” – fogalmazott.

A polgármester felelősségi területe szokatlan, hiszen a tervezés és az építésszabályozás, az oktatás és a gondozás területén kívül magában foglalja az önkormányzati alapvető feladatokat is. És a települési együttműködések – a városhoz több kisebb falu is tartozik közigazgatásilag -, amelyek a donaueschingeni önkormányzati szövetségen belül találhatók, ugyancsak a polgármester feladatkörébe tartoznak. „Nagyon érdekesnek tűnt ez a lehetőség” – mondja Graf. Erik Pauly főpolgármesterrel és a csoportvezetőkkel folytatott tárgyalások is nagyon pozitívak voltak.

képünkön: Severin Graf és Erik Pauly

És miben látja Severin Graf az erősségeit? „Nagyon érzékeny srác vagyok, a helyzetekkel és az emberekkel könnyen azonosulok.” Tehát sokakat meg tud érteni, és szükség esetén mindenkivel megtalálja a közös hangot. Ezen kívül „borotvaéles és analitikus elme”, és félreérthetetlenül fogalmaz, bármennyire is nehéz helyzetben kell a véleményét kifejtenie.

Szakmailag az 51 éves férfi jól felkészültnek találja magát: felsőfokú közigazgatási tanulmányait az előkelő Kehl-i főiskolán folytatta, amelyet az első aachi polgármesteri ciklusa alatt kezdett el. Nyolc évig az ottani kamara elnöke volt, sokat tanult, mert egyedül volt felelős a pénzügyekért. Amikor főnöke, Pirmin Späth közölte, már nem indul a faluvezetői posztért, Graf egy hirtelen ötlettől vezetve jelöltette magát és megválasztották. A 16 év alatt polgármesterként megismerkedett a helyi politika minden aspektusával. Tudja, hogyan működik a politika és a bizottságok, és hogyan vezetheti a munkavállalókat. „A semmiből gyűjtöttem a tapasztalatokat, és bár Aach tízszer kisebb, mint Donaueschingen, a cselekvési területek ugyanazok maradnak.”

A család jelenleg Emmingen-Liptingenben él, és soha nem költözött Aachba a 16 év alatt, amikor Severin Graf polgármester volt. Renate Graf-Leiber örökölt egy házat Emmingenben, amely Aachtól csak tizenöt perc autóútra van. Az a tény, hogy nem ott élt, problémát jelentett, de soha nem volt döntő. „Többet voltam Aachban, mint sok helybeli.” Donaueschingenben a dolgok másképp lesznek. „Mindig világos volt, hogy ha megváltoztatom a munkámat, a családnak is fel kell kerekednie” – mondja Severin Graf.Furucz Zoltán
vaci-naplo.hu
Dunakanyar Régió

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2019 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Újra a vigalom színpadán Kowalsky meg a Vega (2019. 07. 19.)Július 16-án kigördült az első KISS emeletes motorvonat a Dunakeszi Járműjavító gyártócsarnokából (2019. 07. 17.)Idegölő küzdelem a szúnyogokkal (2019. 07. 15.) Ismét családbarát munkahely lett Vác Város Önkormányzata (2019. 07. 15.)Szombaton 9-től kezdik hatástalanítani a bombát az újpesti vasútállomáson (2019. 07. 12.)Kinevezte Ferenc pápa Beer Miklós váci megyéspüspök utódját (2019. 07. 12.)Végéhez közeledik az őszi árpa betakarítása (2019. 07. 11.)Tovább fiatalodott a Vác női kézilabdacsapata (2019. 07. 11.)Egy polgármester - III. rész (2019. 07. 10.)Félárú vasúti utazási kedvezmény a Visegrádi Palotajátékokra (2019. 07. 10.)Szeles, változóan felhős idő (2019. 07. 10.)Magyar Szabadságért díjjal tüntették ki Beer Miklós váci megyéspüspököt (2019. 07. 10.)Megjelent a Jézus Szíve Templom története (2019. 07. 09.)Felszentelték a megújult Szent Imre Plébániatemplomot (2019. 07. 09.)Egy polgármester (2019. 07. 09.)
| Következő 15 |