2019. február 21. csütörtök - Eleonóra Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2019. 01. 19.
Lovaggá avatott festőművész

Pest megye és Dunakeszi kulturális értékeinek gazdagításáért a Magyar Kultúra Lovagja címben részesült Tuzson-Berczeli Péter, a város jeles festőművésze.

 

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány, a budapesti Stefánia Palota Honvéd Kulturális Központjában rendezett ünnepi gála során XXIII. alkalommal díjazta a Magyar Kultúra Lovagja cím adományozásával azokat a művészeket, irodalmi és közéleti személyiségeket, akik hosszú ideje kimagasló szinten cselekszenek településük és a határon túli magyar kultúra gyarapításáért.  A Kultúra Lovagjainak avatása az idei esztendőben is a Magyar Kultúra Napja Gála keretében zajlott. Ennek alkalmával a Magyar Kultúra Lovagja címmel ismerték el Tuzson-Berczeli Péter, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett festőművészt, a dunakeszi DunArt Képzőművészeti Egyesület tagját.

 

A dunakeszi festőművész életének egyik legmeghatározóbb pillanata

Kérdésünkre Peti Sándor, a DunaArt elnöke elmondta, hogy a kitüntető címre az általa képviselt civil szervezet, a jelölt tudtán kívül több mint négy éven át pályázott, amely az idei esztendőben sikerrel járt. Különös öröm számunkra, hogy Tuzson-Berczeli Péter személyén keresztül Dunakeszi város egy újabb jelentős sikert tudhat magáénak, amelyhez a DunArt is hozzájárulhatott.

Peti Sándor, a dunakeszi DunArt elnöke, Tuzson Berczeli-Péter, a Magyar Kultúra Lovagja, Csoma Attila, a dunakeszi József Attila Művelődési Központ igazgatója

Az idei kiírásra Európa és Ázsia több országából, kis települések és nagyvárosok civil szervezetei és önkormányzatok, a kultúra szinte minden ágából 198 személy elismerésére tettek javaslatot. Az előzetes értékelést az anyaországi alapítók, valamint norvégiai, szerbiai, szlovákiai és svéd lovagtársakkal kiegészítve végezték el. A Kultúra Lovagrendje 13 országból felkért 275 tagja a jelölések értékelését követően tette meg ajánlásait a Kuratórium számára. Az így kialakított 50 fős indítványt az alapítvány Tanácsadó Testülete bírálta el. A döntéshozók a Magyar Kultúra Lovagja cím odaítélése során az idei évben első alkalommal dunakeszi alkotót is elismerésben részesítettek, indoklásuk értelmében:

 

Tuzson-Berczeli Péter (Dunakeszi) festőművész harmincöt éves alkotói munkásságával és művészeti-közéleti tevékenységével jelentős mértékben hozzájárult Pest megye és Dunakeszi kulturális értékeinek gazdagításához, a kortárs magyar festészet gyarapításához. Kétszázötven kiállítása, országos művészeti szervezetek tagsága, festészeti szakértői tevékenysége, valamint különböző díjak és a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetése jelzi a marosvásárhelyi születésű művész aktivitását, együttműködő képességét. 1991-től alkotásai adományozásával a beteg gyermekek, árvízkárosultak, hajléktalanok, a kultúrát és a sportot segítő jótékonysági programok támogatója. A Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagjainak sorába fogadta.

 

Megkeresésünkre Tuzson-Berczeli Péter elmondta, hogy a meglepettségen túl különösen értékes számára ez az elismerés, hiszen az egyéni sikereken túlmutat. Egyrészt a civil kezdeményezés okán, másrészt mivel elsősorban a közösségért vállalt szakmai-helyi értékgyarapító, több évtizedes munkát ismerték el. Öröm számára Dunakeszi jó hírének terjesztése és értékeinek gazdagítása, ami mellett - szerény lehetőségein belül nem csak országosan, de itt helyben is -, természetes módon támogat alkotásainak felajánlásával közösségi célokat. Legyen szó közintézmény dekorálásáról, jótékonysági bál támogatásáról, helytörténeti vetélkedő vagy helyi ifjúsági zenei verseny díjfelajánlásról, de nem utolsó sorban a DunArt Egyesület működésének segítéséről.

Az elmúlt két évtizedben a Kultúra Lovagja cím a civil társadalom rangos elismerésévé vált a magyar közművelődési, irodalmi, zenei, művészeti teljesítmények elismerésére. Adományozására nyílt pályázat útján történhet javaslat, melyre társadalmi szervezetek, önkormányzatok és intézmények nyújthatják be a jelöléseiket. Az eddig elismertek öt földrész 26 országából kerültek ki, többek között olyan jeles személyiségek, mint: Dr. Papp Lajos emeritus professzor, Jókai Anna író, Dr. Andrásfalvy Bertalan egyetemi tanár, Sütő András író, Mága Zoltán hegedűművész, Szvorák Katalin népdalénekes, Böjte Csaba ferences szerzetes vagy a közelmúltban elhunyt Kányádi Sándor költő.

A Kultúra Lovagjainak avatása a Magyar Kultúra Napja Gálának országosan jegyzett hagyománya. Az idei jeles eseményre, a Magyar Kultúra Lovagja címben részesült dunakeszi művészt családja mellett elkísérte Csoma Attila, a Dunakeszi Önkormányzat képviselő- testületének tagja, és Peti Sándor a javaslattevő DunArt Képzőművészeti Egyesület elnöke.

A CSALÁD(B. Szentmártoni) Dunakanyar Régió

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2019 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Bravúrra bravúr?! (2019. 02. 20.)Diákolimpiát nyert Lovas Csongor - Remekül szerepeltek a VSD asztaliteniszezői (2019. 02. 20.)Ünnepélyesen is bemutatták a Dunakeszi története monográfia második kötetét (2019. 02. 20.)Napos, kissé felhős idő (2019. 02. 20.)Új vezérigazgató a MÁV-START élén (2019. 02. 19.)Kétszáznál is többen versenyeztek a VSD I. Úszóversenyén (2019. 02. 19.)A vállalkozók életét is megkönnyíti az online számlanyitás (2019. 02. 19.)Éjszakai munkavégzés és forgalomterelés az M2-esen - Negyedórás időszakokra mindkét irányban teljesen leáll a frogalom (2019. 02. 19.)Vácott is elkészült a 2019-es költségvetés (2019. 02. 18.)A Dunakanyar strandjai is megújulhatnak (2019. 02. 18.)Dunakeszi: Folytatódik az elektromos töltők telepítése (2019. 02. 18.)Rétvári: A Dunakanyarban élők többsége nem támogatja a Red Bull Air Race-t (2019. 02. 16.)Állomásfejlesztéseket hajt végre térségünkben is a MÁV (2019. 02. 15.)A kiváló zenészre emlékezve... (2019. 02. 14.)Avokádókrém (2019. 02. 14.)
| Következő 15 |