2019. július 19. péntek - Emília Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2019. 01. 18.
Újra együtt a legendás páros

Reneszánszát éli a konyhaművészet, amire bizonyság az is, hogy hazánkban az ezredfordulón elsőként induló és hosszú éveken át nagy sikerrel műsoron lévő Receptklub két színes egyénisége, Kovács Lázár és Kaszás Géza egy évtized után újra együtt főznek a LiChi TV csatornáján látható műsorban.

Talán soha nem tapasztalt népszerűségnek örvendenek a különböző televíziós csatornákon futó főzőműsorokat, melyekben olyan kiváló mesterszakácsok, színes egyéniségek szegezik a képernyők elé a nézőket, mint Gordon Ramsay, Yotam Ottolenghi, Rick Stein, Jamie Oliver, hogy csak néhányukat említsem meg. Ők azok, akik magas színvonalon mutatják be, hogyan lehet elkészíteni a legegyszerűbb étektől kezdve az egyedi különlegességeken át a legmodernebb finomságokat, miközben színes sztorikkal és anekdotázásokkal tárják a nézők elé egy város vagy ország étkezési kultúráját, szokásait, történelmét.

Lázár és Géza - A retro konyhasó címmel látható a műsorotok. MI inspirált benneteket, hogy ennyi év után újra együtt főzzetek? – kérdeztem a Dunakeszin élő Kaszás Gézától.

-  Igazából a kapcsolatom Lázárral nem szakadt meg, csak az élet mindkettőnket másfelé sodort. Lázár jó ideje Spanyolországban tevékenykedik, ahol éttermeket indított be, közben Washingtonban a nagykövetségen volt főszakács, én pedig a színészi feladataim mellett a magyarság történetét bemutató filmek gyártására fókuszálok. Nagy örömmel fogadtuk, hogy a TV2 megkeresett bennünket. Első körben ötven műsor elkészítésére álltunk össze. Egy remek szerkesztői-rendezői koncepcióval indult az új műsor és egy új stábbal, mellyel szinte pillanatok alatt összeszoktunk. Lázár szakmai tudása az elmúlt évek alatt rendkívül elmélyült, egy komoly séffé nőtte ki magát. A műsor egyáltalán nem kettőnk „jópofizásáról” szól.

Jól érzékelhető, hogy te nem akarsz a séffnél is séffebb lenni a műsorban.

-  Számomra ez természetes, hiszen egyértelmű, hogy Lázár a mesterszakács. Övé a szakmai rész, én pedig a recepteket, azokat az ételkészítési eljárásokat ismertetem, melyekkel sem én, és talán a nézők jó része nem találkozott még. Én beszélek a történelmi, néha tudományos tapasztalati tényekről, amelyek a különböző alapanyagokkal és ételekkel kapcsolatosak. Rengeteget olvasok hozzá, nagyon felkészülök rá. Sokszor még Lázár szeme is kikerekedik, hogy miket kutatok ki! Utána olvasok, hogy pl. egy-egy étel, hogy jött létre, némelynek nagyon különös históriája van. Hogy csak példaként említsem: a francia konyhában régen a nők nem kaptak szerepet, kizárólag férfiak főzhettek, mígnem egy jól sikerült recept kapcsán a nő nemű készítőjének adták át a szakács szerepet, és így tovább!!! Ezek kultikus történetek, melyek a műsort színessé teszik. Természetesen ebből a műsorból sem marad ki a poén, a nevetés, igyekeztünk ezeket visszahozni.

Milyen volt az újrakezdés?

-  Érdekes volt, hogy gyakorlatilag az első adástól úgy álltunk egymás mellé, mint annak idején, mintha abba sem hagytuk volna a másik csatornán, a Receptklub címen futó műsort. Valószínűleg jó páros vagyunk, visszajöttek a reflexek, amiktől annak idején ez a műsor sikeres volt. Akkor ezzel a műsorral egyeduralkodók voltunk a televíziós műsorkínálatban, ami egy tíz éves folyamat volt. Színészként ez a fajta népszerűség és siker, amit egy könnyebb lélegzetvételű műsorral el lehet érni, megadatott. Közönségtalálkozókon számtalanszor kiderült, hogy szakácsként is elismernek.

A Retró konyhasó igazából az ételekről szól vagy…

-  Ne is mond tovább, természetesen a retró mi vagyunk. Ez azért lényeges, mert az ételek, viszont hihetetlenül modernek. Egy-egy ételt olykor kétszer is elkészítjük. Egyszer úgy, ahogy azt annak idején anyáink, nagyanyáink, egyszer pedig úgy amilyen lehetőségeket kínál napjainkban ugyanaz az étel. Hogy mást ne is mondjak: a konyhafelszerelési eszközök hihetetlenül fejlődtek, olyan konyhai gépek vannak, amik kezelését, ha az ember ismeri, szinte készen jön ki az étel…!

Napjainkban hihetetlen kultusza van a gasztronómiának. Műsorotokban a magyar, vagy a nemzetközi konyha dominál?

-  A magyar ételek jellemzője a paprikás ízvilág, holott eredendően ez nem magyar, hiszen a fűszerek eredete keletről származtatható. Az állatok: sertés, marha, szárnyas, a burgonya, magvak, gabona félék jelen voltak már az ősi étkezési kultúrában is; beolvadtak, és így együttesen a receptúrák által váltak magyar étkekké, miközben pl. burgonya, a paprika mind Amerikából jött be.

A magyar konyhának egyébként nagyon rossz a marketingje. Nem tudtak a specialitásainkból egy kontinentális változatot létrehozni, mint mondjuk a kínaiak. Mi magyarok azzal alkalmazkodunk, hogy mindenféle fűszert használunk, amit máshol is a nagyvilágban, de a gazdasági marketingje rossz a magyar konyhának. Bizton állítom, hogy a magyar ételek - , mint pl. a halászlé, a gulyásleves – simán felveszik a versenyt a nemzetköziekkel. Világkonyhai trendeket lehetne belőlük felépíteni, amihez rengeteg pénz kell. Tarolnak az egyszerű ételek, olyanok, mint a pizza, amihez alig kell valami, három alapanyag és kész! Az arányokra kell figyelni.

Sokféle konyhát megízleltem külföldön: angol, francia, olasz, osztrák, horvát, kínai, svéd luxus éttermektől kezdve a street food-ig mindent. Az alapanyagaik nagyon jók és változatosak, de ez a földrajzi elhelyezkedésüknek is köszönhető. A tenyésztéssel kezdődik minden. Ne felejtsük el, az állattartás, növénytermesztés meghatározó! Vagy például nézzünk meg egy nyugati gasztronómiai magazint: a fotózási technika, a tányérok, a tálalás, a környezet, színek, fények, formák, és nézzünk meg egy magyart: sokat fejlődtünk, de még mindig nem összehasonlítható! Ezt nem fogjuk tudni eladni, mert nem sugall, nem üzen, még ha a tartalom nagyon finom is!

Otthon szoktál főzni? Mi a kedvenc ételed?

-  Dehogy főzök! Se időm, se kedvem! Bár néha elkap a hév, ilyenkor én szenvedélyből főzök, más stílusban, mint pl. egy háziasszony, aki egyszerre csinál mindent, mert túl akar esni rajta. Én lassabban, tisztán, aprólékosabban, megadom a módját, szeretem az ételkészítés minden pillanatát átélni. Nem szeretem a rumlit magam körül!

Az élvezet, nem csak az étel elfogyasztásában, hanem az elkészítésében is van, és ez egy óriási dolog! Ezt a stílusú főzést imádom, mint ahogy a műsorban együtt főzni Lázárral.Vetési Imre
Dunakeszi Polgár

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2019 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Július 16-án kigördült az első KISS emeletes motorvonat a Dunakeszi Járműjavító gyártócsarnokából (2019. 07. 17.)Idegölő küzdelem a szúnyogokkal (2019. 07. 15.) Ismét családbarát munkahely lett Vác Város Önkormányzata (2019. 07. 15.)Szombaton 9-től kezdik hatástalanítani a bombát az újpesti vasútállomáson (2019. 07. 12.)Kinevezte Ferenc pápa Beer Miklós váci megyés püspök utódját (2019. 07. 12.)Végéhez közeledik az őszi árpa betakarítása (2019. 07. 11.)Tovább fiatalodott a Vác női kézilabdacsapata (2019. 07. 11.)Egy polgármester - III. rész (2019. 07. 10.)Félárú vasúti utazási kedvezmény a Visegrádi Palotajátékokra (2019. 07. 10.)Szeles, változóan felhős idő (2019. 07. 10.)Magyar Szabadságért díjjal tüntették ki Beer Miklós váci megyéspüspököt (2019. 07. 10.)Megjelent a Jézus Szíve Templom története (2019. 07. 09.)Felszentelték a megújult Szent Imre Plébániatemplomot (2019. 07. 09.)Egy polgármester (2019. 07. 09.)Huszonhetedszer is Váci Világi Vigalom (2019. 07. 09.)
| Következő 15 |