2019. június 24. hétfő - Iván Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2018. 12. 06.
Megújult a fóti Fóti Szeplőtelen Fogantatás templom

A templomban a munkálatok több mint egy éven keresztül zajlottak. Voltak időszakok, amikor a képek le voltak takarva, magasba nyúló kőműves állványok között történt a misézés, de minden múló kényelmetlenség mellett megérte a sok munka, mert a templom gyönyörű lett.

Magyarország Kormánya támogatásával az 500 millió forintos beruházási projekt eredményesen befejeződött, ismertették december 5-én a projektzáró rendezvényen az érdeklődők előtt.

A legutóbbi felújítás óta a templom vakolata a vizesedés következtében több helyen omlásnak indult, így az állagmegóvása érdekében átépítették a templom körüli csapadékvíz elvezető rendszert, és helyreállították a megrongálódott homlokzati részeket. A templom nyílászárói is elöregedtek, állagmegóvásuk már csak a teljes felújításukkal volt lehetséges.

Megújultak az oltárképek, a falak díszítései, megújult a tető, kicserélték az ablakkereteket és az ablaküvegeket, korszerű infrapanel fűtést kaptak a padok, sőt felújították a parókia melletti Katolikus Közösségi Házat is. Mondhatjuk, hogy a templom kívül-belül, talpától a tetejéig megszépült.

Minden szépség mellett mégis az altemplom mutatja a legmegkapóbb látványt, amely ismét olyan, amilyennek gróf Károlyi István 1845-ben megálmodta, Ybl Miklós megtervezte és megépítette. Oszlopcsarnokába belépve ámulatba ejti a látogatót, itt az is megérzi a szakrális teret, aki nem is hívő. Akaratlanul is meghalkul a beszéd, lelassulnak a lépések a ragyogóan szép és impozáns oszlopcsarnokban. Itt várják a föltámadást koporsóikban a Károlyi család sok nemzedékének tagjai.

A Katolikus Közösségi Házban a külső nyílászárókat cserélték energiatakarékosra. Megtörtént a padlásfödém utólagos hőszigetelése, a villamoshálózat és a világítótestek teljes cseréje, valamin megújult a közösségi ház burkolata. Mindezzel nemcsak méltó szakrális helyként, hanem korszerű közösségi térként is ki tudja szolgálni az egyházközség pezsgő hitéletét.

Egyedül a szintén műemlék orgona felújítása nem fejeződött be, amely előre láthatóan 2019. tavaszára készül el. Köztudott, hogy ezen az orgonán annak idején Liszt Ferenc is játszott.

Nem ehhez a projekthez tartoznak, de mégis kapcsolódnak a Közösségi Ház kerítésének túloldalán gyorsan magasodó falak, amelyek a Gondviselés Katolikus óvodának adnak majd jövő ősztől otthont.

A felújítás során a műemléki felügyelet szabályait maradéktalanul betartva, az épület olyan lett, amilyen volt fénykorában. A kegyelet és az ősök iránti tiszteletből áthatva még a régi, kibontott köveket is újra beépítették. Mindez azonban nem zárta ki, hogy korunk tudományos és technikai vívmányait is alkalmazva a templomlátogatók kényelmét és komfortérzetét is javítsák. Például olyan ablaküvegek kerültek a hagyományos kinézetű keretekbe, amelyek kinn tudják tartani a nyári hőséget, ugyanakkor a templom téli fűtése esetén a langyos levegőt benn tartják. A padok alá infrapaneleket szereltek, amelyek nem a levegőt melegítik, mert az felszállna a magasba, a mennyezethez, hanem a tárgyakat sugározva melegíti föl azokat. Így az üléssorokon télen kellemesebb lesz elhelyezkedni. Ráadásul ez a megoldás energiatakarékos, mivel viszonylag rövid időn belül megtörténik a felfűtés, nem kell a misék előtt sok órával korábban bekapcsolni a fűtőpaneleket.

A záró rendezvényen Leszák Zsuzsanna ismertette a beruházás megtörténtét, felkérte Sebők Sándor plébános urat a helyzet értékelésére, majd dr. Tuzson Bence államtitkárt ,aki méltatta a templomban történt munkálatokat és azok jelentőségét.

Később a jelenlévők levonultak és megtekintették az altemplomot. Végül a rendezvény a Közösségi Házban egy állófogadással zárult, ahol a Károlyi család szakácskönyve szerint készült ételt is kóstolhattak a résztvevők.

Dr Tuzson Bence elhangzott beszédéből idézünk gondolatokat:

Államtitkár úr kiemelte, hogy Sebők Sándor atya 34 éve, azaz ide kerülése óta folyamatosan igyekezett a műemléktemplomot méltó állapotban tartani, amennyire azt a szűkös költségvetés engedte. Elsősorban neki köszönhető, hogy az épület eddig sem volt romos vagy elhanyagolt. Sándor atya igen sok tapasztalatot halmozott föl e téren, , így most is ő vezette, felügyelte a felújítást. Továbbá, ami még fontosabb, nem csak az épületet tartotta karban, hanem óvta, fejlesztette a hívek közösségét áldozatos munkáságával.

Nagy öröm államtitkár úr számára, hogy ez az épület megújult, megszépült, de ha ezekre nézünk, ne pusztán téglát, vakolatot és ablakot lássunk. Jóval többről van szó. Ami itt megvalósult az elsősorban közösségépítés. Közösség, ami mögött ott van a gondolat, a kultúra, a szakrális tér. Ezek valójában építő kövek, amelyből a nemzet épül föl. Az ilyen templomépítések nélkül, a szakrális terek megújítása nélkül, az egyházi közösségek támogatása nélkül nem beszélhetnénk Magyarország jövőjéről. Amelyik ország, nem tiszteli a múltját, nem tiszteli a saját hagyományait, az elvész, eltűnik.

Azt is tudni kell, hogy minden ilyen felújítás a jelenben történik, de a jövőnek készül. A hagyomány, a vallás, a hit nem a múltról, hanem a jövőről szól, a gyerekeinknek épül.

Ez a kereszténység és a keresztény kultúra egy szövet, amire Hazánk és Európa épült, Ha ez a szőttes szétbomlik, szétszakad, akkor nem lesz, amire ráépítheti a következő nemzedék a maga kultúráját. Ezért fontos számunkra, hogy erősítsük ezt a szövetet, ezért tesz sokat Magyarország kormánya ennek érdekében, épít és felújít templomot, iskolát, óvodát.

Sokat kell még tennünk, hogy ezt a kultúrát, a keresztény közösségeket meg tudjuk menteni, meg tudjuk erősíteni. Mindez az emberekről szól, az emberek közösségéről, és arról a hitről, amely hit nélkül az ország nem menekülhet meg, és nem valósulhat meg az az alapvető célunk, hogy Magyarország a következő 20-30 évben Európa egyik vezető államává váljon. Ahhoz hogy ezt meg tudjuk tenni, szükség van a lélekre, a lélek erejére, enélkül ez a cél nem valósulhat meg.

 

 

 Windhager Károly
Dunakanyar Régió

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2019 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Aláírták a szerződést - Kezdődik a Dunakeszi MÁV-Nagyállomás felújítása (2019. 06. 24.)Megújul a Dunakeszi-Gyártelepi MÁV-állomás környezete (2019. 06. 24.)Játssz velünk! Nyerd meg Péntek Enikő Zóna edzés DVD-jét! (2019. 06. 24.)Várja a családi, baráti társaságokat a piknik park (2019. 06. 24.)Két olimpiai bajnok tanítvány, Hesz Mihály és Gyulay Zsolt köszöntötte a váci kajak-kenu nagy "Öregjét", a nyolcvanéves Babella Lászlót (2019. 06. 23.)Ipoly Feszt: Kemence Bogányi Gergely és a Vox Humana énekkar fantasztikus koncertjével nyitott (2019. 06. 22.)Megnyílt az első Ipoly Feszt és a Szobi Városnapok (2019. 06. 21.)Vasárnapig marad a záporos-zivataros idő (2019. 06. 21.)Duna-parti délután (2019. 06. 20.)Nyári karbantartási munkák a Váci Tankerületi Központ iskoláiban (2019. 06. 19.)A tavasz első leheletével, a nyár első sugaraival (2019. 06. 19.)Duna-parti piknik parkot avat a váci Rotary Club (2019. 06. 19.)Kammerer Zoltán 41 évesen is bizonyít (2019. 06. 19.)Változik a forgalmi rend a 2. számú főúton Göd-Dunakeszi között (2019. 06. 18.)Társulatok és egyéni művészek nevezését is várja idén a VersFesztivál (2019. 06. 18.)
| Következő 15 |