2019. május 27. hétfő - Hella Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2018. 11. 14.
Ács Kristóf ifjúsági Európa- és országos bajnok: Életem az evezésről szól!

Az evezősök országos bajnokságán remekül szerepeltek a Vác Város Evezős Club versenyzői, akik közül a férfiaknál Galambos Péter három versenyszámban is győzött, míg a négypárban az egyesület színeiben a Szklenka, Bácskai, Ács, Varga kvartett nyert.

Ács Kristóf és Bácskai Máté 2015-ban a Rio de Janeiro-i ifjúsági világbajnokságon kétpárevezősök mezőnyében bronzérmet nyert. A két váci tehetség idén pedig az U23 Európa-bajnokságon nyert aranyérmet a négypárevezősök 2000 méteres olimpiai számában a magyar válogatottal. A sikerekhez vezető útról Ács Kristóffal beszélgettünk.

 Az U23 Európa-bajnok magyar négyes, köztük két váci sportoló

- Már kiskoromban is nagyon mozgékony gyerek voltam, mindig sportoltam valamit. Az iskolában kosárlabdáztam, fociztam, de egyikben sem éreztem úgy, hogy sikeres lehetek, ezért elmentem egy sportágválasztóra, ahol a nagy lelkesedésem közben eltört a kezem – avat be a kezdetekbe a szálfa termetű, két méteres óriás. – A kényszerű szünet után keresztanyám javaslatára csatlakoztam a sportegyesületben evező fiához és társaihoz. Nagyon megtetszett a sportág, az evezés, a társaság, aminek hatására lassan tíz éve, hogy ott ragadtam a klubban.

- Mi a szépsége ennek a kemény edzésmunkát kívánó sportágnak?

- Ó, ez csodálatos, hiszen kora tavasztól késő őszig kint vagyunk a jó levegőn, élvezhetjük a gyönyörű dunai környezetet. A természet „ajándéka” mellett kitartásra, jó taktikai érzékre nevel, a versengés, a küzdelem remekül formálja személyiségünket. Megtanít arra, hogy soha ne adjuk fel! No és természetesen a sikerek, az utazások, melyek kinyitják előttünk a világot.

- A kétpáros társaddal, Bácskai Mátéval szinte „kirobbanthatatlanok” vagytok a négyesből. Csapatemberként mennyi pluszt tudsz hozzáadni a többiek sikeréhez?

- Őszintén megvallva, én leginkább a csapatban tudok kiteljesedni, ott tudom igazán önmagamat adni. Mátéval hat-hét éve együtt evezünk a párosban, a másik két csapattársunkkal is kiváló a kapcsolatunk. Ezt bizonyítja az is, hogy az idei U23 világbajnokságon csak centikkel maradtunk le a dobogóról, ami viszont még inkább összekovácsolta és motiválta a négyest, aminek ékes bizonyítéka az U23 Európa-bajnoki aranyérmünk. A fényes négypárevezős sikert Danó Dániel, Szabó Márton, Ács Kristóf és Bácskai Máté összeállításban értük el.

- Négy ember, gondolom, négy egyéniség ül egy hajóban. Valóban „egyhajóban eveztek”, nincsenek konfliktusok?

- Mint minden csapatban, nálunk is megvan a vezér, aki a legtaktikusabb, legtapasztaltabb, ő mondja a hoppokat, ő jelzi a ritmusváltásokat. Ő ül elől, a hármas és a kettes helyre a hajó „motorjai”, az erősebb, nagytermetű sportemberek ülnek, akik húzzák a hajót. Én a hármas helyen evezek. Persze vannak, kisebb összezördülések, de ezek inkább baráti viccelődések, mert mindenki egy irányba húz. A négyesből Mátéval mi ketten váciak vagyunk, a másik két társunk a szövetség döntése alapján idejár edzésre, amit a Vác Város Evezős Club két edzője, Rapcsák Károly és Mácsik Miklós irányít, akik igyekeznek optimalizálni a munkát, figyelembe veszik, hogy a négypárevezős egység többsége egyetemen tanul. Első a csapat, de természetesen igazodunk egymáshoz, hogy senki magánélete, ambíciója ne sérüljön, hiszen már most gondolnunk kell a jövőnkre. Az érettségi után gépésztechnikusi oklevelet szereztem a Boronkayban, ahol jelenleg rendszerüzemeltető hadverfejlesztőnek tanulok. Az evezés mellett a másik legnagyobb célom, jövőre sikerüljön bejutni valamelyik egyetemre.

Ács Kristóf: Életem az evezésről szól!

 

- Mi a sportban a célod, ki a példaképed, akinek a sikere ösztönöz?

- Büszke vagyok rá, hogy abban a klubban sportolhatok, melyben egykoron a kétszeres világbajnok Pető Tibor, és napjainkban Galambos Péter evez, akik szerintem az ismert magyarországi adottságokkal „megcsinálták a lehetetlent”. Ez nekem több erőt, hitet ad! A leghőbb vágyam, hogy a jövő évi világbajnokságon elért eredményünkkel egyenes ágon kvalifikáljuk a csapatot a 2020-as tokiói olimpiára. Mindent ez alá rendelünk. Egyébként 2019 az utolsó évünk lesz az U23 mezőnyben, ezért egy remek eredménnyel szeretnénk megalapozni a belépőt a felnőttek közé, akik nagyon erősek. Az olaszok, britek, németek, litvánok, románok jelentik majd a felnőttek között az igazi kihívást, de biztos vagyok benne, hogy az első „felzárkózó” év után versenyben leszünk velük.

- Az evezés számodra hobby vagy szenvedély?

- Számomra a kerékpározás a hobby, az evezés – s ezt szerénytelenség nélkül mondom – igazi szenvedély. Életem kilencven százalékát az evezés tölti ki. Edzőtáborok, versenyek váltogatják egymást, amit elszántság, kitartás nélkül nem lehetne végigcsinálni, amit éppen ez a fantasztikus sportág adott nekem. Még legalább tizenöt-húsz évig szeretnék versenyezni, amit Galambos Péter vagy az újzélandi kiváló sportember példája is mutat, aki negyven fölött nyert olimpiát, hogy ez nem lehetetlen. Ebben nagyon sok segíthet a családom, akiktől eddig mindent megkaptam, sikereimet nekik is köszönhetem.

 Vetési Imre (Dunakanyar Régió)

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2019 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Tíz példázat - koncert (2019. 05. 25.)Június 8-án szombaton nyit a váci strand (2019. 05. 24.)Rendkívüli nyitva tartás a kormányablakokban az EP-választás hétvégéjén (2019. 05. 24.)Innovatív megoldásokat építenek be az emeletes motorvonatokba (2019. 05. 24.)Hétvégén jó idő lesz, néhol záporral, zivatarral (2019. 05. 24.)Dunakeszi: Emlékezni, de nem felejteni (2019. 05. 23.)Magyaros ebéddel ünnepelték új otthonukat a nyugdíjasok (2019. 05. 23.)Jön a dunai árvíz, már elszállították a konténer éttermeket (2019. 05. 23.)Illusztrációk és képregények a Kőrösiben (2019. 05. 22.)Az idei gyermeknap újdonsága a családi fotózás (2019. 05. 22.)Kemencei falunap és majális a festői Börzsönyben (2019. 05. 21.)Tokióért is lovagoltak Alagon (2019. 05. 21.)ArtBorétum összművészeti fesztivál Vácrátóton (2019. 05. 21.)Hamarosan nyelvvizsga megszerzésére is felhasználható lesz a diákhitel (2019. 05. 21.)A tatamin is megvannak Dunakeszi bajnokai (2019. 05. 20.)
| Következő 15 |