2019. május 27. hétfő - Hella Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2018. 11. 11.
Több évszázados lengyel-magyar barátság, amit Dunakeszi is erősít

A több évszázados lengyel-magyar barátság, gazdasági, politikai együttműködés máig ható megbonthatatlan erejét éreztük lengyelországi testvérvárosunkban, Stary Saczban tett októberi látogatásunk alkalmával.

Történelemformáló nagy királyaink, a magyar nemzet jeles személyiségei cselekedeteinek emlékét napjainkban is hálás szívvel őrzik lengyel barátaink, melyről tanúskodik Krakkó szinte minden műemléke, vagy említhetjük testvérvárosunkat, ahol ma is működik IV. Béla király leánya, Kinga által alapított kolostor, amely védelmet nyújtott a térségét pusztító tatárok ellen.

A múltból táplálkozó együttműködés és barátság ápolása napjaink egyik legfontosabb feladata, melynek megőrzését szolgálják a diákok cserelátogatásai, az önkormányzati, és egyéb intézményi vezetők rendszeres szakmai konzultációi – mondta a Dunakeszi küldöttséget vezető Kárpáti Zoltán, az önkormányzat külkapcsolatokért felelős tanácsnoka, a Radnóti Miklós Gimnázium igazgató-helyettese.

A huszonhárom Radnótis diákot elkísérő és a programjaikat szervező négy tanár, Ráthné Murányi Rita, Jeneiné Nagy Tünde, Hegyiné Zámbó Krisztina, Tóthné Horváth Vivien mellett a küldöttség tagja volt dr. Molnár György jegyző és Tóth Csaba ezredes, Dunakeszi rendőrkapitánya.

A delegáció útközben Ráthné Murányi Rita tanárnő színes előadásainak köszönhetően megismerkedhetett a Felvidék, a Szepesség történelmi múltjával, az Európa vezető hatalmának tekintett korabeli Magyarország gazdasági és politikai súlyával, melyet ma is őriznek az egykori épületek, templomok.

A diákokat a vendéglátó családok és a helyi iskolák vezetői fogadták, akik tanárainkkal együtt közösen szervezett programokon vettek részt. (Erről Ráthné Murányi Rita külön cikkben számol be. A szerk.)  

A lengyelországi önkormányzati választás előtti napon a dunakeszi önkormányzati küldöttség tagjait Stary Sacz képviseletében a polgármester és a városi rendőrkapitány fogadta.

Tartalmas eszmecsere jellemezte a két küldöttség találkozóját

A találkozón Kárpáti Zoltán, a Dunakeszi küldöttség vezetője kedves szavakkal tolmácsolta Dióssi Csaba polgármester üdvözletét Jacek Lelek polgármesternek, akinek az előttük álló választáshoz nagyon sok sikert kívánt. Dunakeszi vezetője bizakodással teli reményét fejezte ki, Stary Sacz-i polgármester kollégája sikerét kívánva.

Kárpáti Zoltán személyesen is átadta Dióssi Csaba meghívását Jacek Lelek számára, akit Dunakeszi vezetője szeretettel vár a december 7-én megrendezésre kerülő Polgármesteri fogadásra, melyen – kulturális műsor keretében - áttekintést ad az Önkormányzat 2018-ban végzett tevékenységéről a város közintézményeinek vezetői, vállalkozói, közéleti személyiségei, díszpolgárai számára. Városunk külkapcsolatokért felelős tanácsnoka a rendezvényt bemutatva kiemelte, hogy a Dunakanyarban egyedülálló az ilyen jellegű polgármesteri tájékoztató.

Jacek Lelek nagy örömmel, hálás szívvel fogadta Dióssi Csaba szívélyes meghívását, melyhez hozzátette, az elmúlt években mindent megtett, hogy újra elnyerje választói bizalmát, aminek köszönhetően reményei szerint polgármesterként utazhat decemberben Dunakeszire. (Hazaérkezésünk után értesültünk, hogy Jacek Lelek a választók 70 százalékának támogatását elnyerve újabb öt évig irányíthatja a várost. A szerk.)

Nagyon szeretném, ha ott lehetnék, mert két éve, amikor Dunakeszin találkoztam Csabával, sokat tanultam tőle a városvezetés szakmai technikájáról, a feladok sikeres menedzseléséről, melyek közül az óta többet is kamatoztattam polgármesteri munkám során – hangzottak Stary Sacz polgármesterének elismerő szavai.A Dunakeszitől átvett kedvező tapasztalatokról példaként elmondta, hogy ők is megajándékozzák babacsomaggal az újszülött gyerekeket.

Jacek Lelek, Stary Sacz polgármestere és Tóth Csaba ezredes, Dunakeszi rendőrkapitánya

Kíváncsi érdeklődéssel tekintek a Polgármesteri fogadás szakmai részleteire, mert én is gondolkodtam ilyen rendezvény szervezésén, de még nem kristályosodott ki bennem a megvalósítás formája - mondta.

A kötetlen hangvételű beszélgetésen Jacek Lelek áttekintést adott a lengyel választási rendszerről, melynek egyik érdekessége, hogy a 2018 októberi választástól kezdődően lépett hatályba az a törvény, amely kimondja, hogy egy személy csak két ötéves cikluson keresztül lehet polgármester. A képviselőknél nincs ilyen jellegű korlátozás.

Találkozó érdekessége volt Stary Sacz és Dunakeszi rendőrkapitányának szakmai tapasztalatcseréje, amely betekintést adott a két ország rendőrségének a mindennapok során végzett bűnmegelőző tevékenységéről, a szakmai és jogi hatáskörökkel behatárolt feladatok végrehajtásáról. Tóth Csaba ezredes a Rendőrkapitányság tevékenységét bemutatva ismertette – többek között -, hogy a főváros szomszédsága, az agglomerációban működő kapitányság számára milyen feladatokat jelent a területen összpontosuló közlekedési úthálózatok, a nagy bevásárlóközpontok ellenőrzése, a működési területükön lévő három város közbiztonságának megőrzése.

Stary Sacz rendőrkapitánya és polgármestere

Stary Sacz rendőrkapitánya elmondta, hogy a városban és térségében élő 54 ezer ember közbiztonságéért negyven rendőr kollégája tevékenykedik, akik széles körű szakmai feladatot látnak el.

Kárpáti Zoltán a testvérvárosi együttműködés egyik legnagyobb értékének a diákok cserelátogatását, az angol nyelvű közös programok szervezését, a lengyel és magyar családok kölcsönös megismerését, barátságát nevezte.

A Radnóti Miklós Gimnázium igazgató-helyettese szerint az angol nyelvet tanuló diákjaik számára rendkívül hasznos, hogy a lengyel fiatalokkal ezen a közös nyelven bővíthetik tudásukat, ismereteiket a lengyel kultúráról, művészetről, történelemről. A cserelátogatásoknak köszönhetően ugyanez elmondható a Dunakeszire látogató lengyel diákokról – mondta városunk külkapcsolatokért felelős tanácsnoka, akivel egyetértésben Jacek Lelek is a fiatalok, a diákok érdekét nevezte az egyik legfontosabb szempontnak a testvérvárosi együttműködésben.    

Kárpáti Zoltán, külkapcsolatokért felelős tanácsnok és Jacek Lelek polgármester, aki Stary Sacz-ról készült szép könyvvel ajándékozta meg a küldöttség tagjait

Stary Sacz - óváros részlete

Dr. Molnár György jegyző, Kárpáti Zoltán, Tóth Csaba a kolostor mellett emelkedő székelykapu előtt, melyet a lengyel városnak erdélyi közösségek ajándékoztak 

Stary Sacz határában itt avatta szentté Árpádházi Kingát, IV. Béla király lányát 1999-ben II. János Pál pápa

 

Az épületben kiállítás mutatja be II. János Pál pápa életútját

2016 júniusában Dunakeszi küldöttsége is jelen volt az ünnepségen, amikor a katolikus egyház Stary Sacz védőszentjévé avatta Szent Kingát

 Vetési Imre (Dunakeszi Polgár)
Fotó: KesziPress

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2019 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Tíz példázat - koncert (2019. 05. 25.)Június 8-án szombaton nyit a váci strand (2019. 05. 24.)Rendkívüli nyitva tartás a kormányablakokban az EP-választás hétvégéjén (2019. 05. 24.)Innovatív megoldásokat építenek be az emeletes motorvonatokba (2019. 05. 24.)Hétvégén jó idő lesz, néhol záporral, zivatarral (2019. 05. 24.)Dunakeszi: Emlékezni, de nem felejteni (2019. 05. 23.)Magyaros ebéddel ünnepelték új otthonukat a nyugdíjasok (2019. 05. 23.)Jön a dunai árvíz, már elszállították a konténer éttermeket (2019. 05. 23.)Illusztrációk és képregények a Kőrösiben (2019. 05. 22.)Az idei gyermeknap újdonsága a családi fotózás (2019. 05. 22.)Kemencei falunap és majális a festői Börzsönyben (2019. 05. 21.)Tokióért is lovagoltak Alagon (2019. 05. 21.)ArtBorétum összművészeti fesztivál Vácrátóton (2019. 05. 21.)Hamarosan nyelvvizsga megszerzésére is felhasználható lesz a diákhitel (2019. 05. 21.)A tatamin is megvannak Dunakeszi bajnokai (2019. 05. 20.)
| Következő 15 |