
| Tours-i Szent Márton ünnepnapjához, november 11-hez számos népszokás, néphit kapcsolódik Magyarországon. A néphagyomány szerint a gazdasági évet, a szántóföldi teendőket Márton napja zárja. Elkezdődik a természet téli, pihenő időszaka, s ezzel párhuzamosan a kalákában történő, vidám munka a házakban. |


Márton-napon kóstolták meg először az újbort, és vágták le a tömött libákat, hiszen ez volt a negyven napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor kiadósan, jóízűeket lehetett enni, és mellette mulatozni. Úgy tartották a régiek, hogy minél többet isznak ilyenkor, annál több erőt és egészséget töltenek magukba. Márton-napon "kötelező" libás ételt fogyasztani, hiszen a mondás szerint, aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik!
Tipikus ételek ezen a napon a libaleves és libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, töltött libanyak, ludas kása, vagy sok helyen sólet libasülttel.

Ez a hagyomány napjainkban is tovább él: Szent Márton napja ma is a jóízű és gazdag falatozás ünnepe.
Dunakeszi Polgár fotó: pixabay.com
|