2019. július 21. vasárnap - Dániel Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2018. 10. 30.
A bűncselekmények száma évről évre csökken

Pest megye egyik legnagyobb, 802 négyzetkilométer területet felügyelő, 35 település, közel 92 ezer állandó lakos közbiztonságáért felel a Váci Rendőrkapitányság, melynek vezetője, Latorovszky Gábor rendőr alezredes egy minap rendezett fórumon kijelentette: kiegyensúlyozott a közbiztonsági helyzet, évről évre csökken a bűncselekmények száma.

Négy városban és a 31 községben élő állandó lakosokon kívül – a Dunakanyar turisztikai szépségének és vonzerejének köszönhetően - a 13 ezer hétvégi házban tartózkodók révén duplájára növekszik a lakosság létszáma, ami különösen a nyári időszakban újabb kihívások elé állítja a rendőrséget.

A Váci Rendőrkapitányság sokrétű feladatára utalva Latorovszky Gábor kijelentette, hogy minden próbaidős rendőrnek náluk kellene elkezdeni a szolgálatot, hiszen az ország határát szárazföldön és az Ipoly folyón is védik, területükön halad át a két nemzetközi közút, az M2 autóút és a 2. számú főút mellett az Európát is átszelő nemzetközi vasútvonal is.

Az országhatárt is védik

- A két nemzetközi folyónk, a Duna és az Ipoly védelmi feladata különösen az árvizek idején jelent magas fokú szakmai kihívását – fogalmazott a rendőrkapitány, aki azzal folytatta, hogy a váci és a márianosztrai büntetésvégrehajtási intézettel kiváló a szakmai együttműködésük, melyekkel napi szintű a koordinációs és végrehajtási feladatokat látnak el.

- Kiemelt intézmény aKisnémedi radioaktív hulladéktároló, melynek biztosítása ennek megfelelő színvonalú őrzést igényel. E cél maradéktalan teljesítése érdekében a szolgálatot ellátó biztonsági őrök képzése, felkészítése és ellenőrzése folyamatos – jelentette ki Latorovszky Gábor.

Az alezredes szerint talán kevesen gondolják, hogy milyen jelentős feladatot, szervező és szakmai előkészítő munkát jelent a rendőrség számára a sportrendezvények biztosítása, hiszen Vácnak van egy NB I-es női és egy NB II-es férfi kézilabdacsapata, a labdarúgók az NB II-ben szerepelnek.

Közismert, hogy Vác iskolaváros, amely örvendetesen szép és jó dolog, ám ehhez fogható a rendőrség feladata a több ezer diák biztonságának megőrzése. Óriási kihívást jelent a fiatalok körében végzett bűn- és balesetmegelőzési feladatok ellátása, akikre nem csak Vácon, de a többi 34 településen is figyelnek a helyi rendezvényeken. Példaként elmondta, hogy a bűncselekmények megelőzése érdekében két civilruhás bűnmegelőzési tanácsadó dolgozik a hat középiskolában.

- A legnagyobb büszkeséggel az tölt el bennünket, hogy a Váci Világi Vigalom háromnapos rendezvényein évek óta nem történt rendkívüli bűncselekmény, ami az állandó rendőri jelenlétnek és a gyors reagálásnak is köszönhető – mondta a rendőrkapitány.

Kiépült a körzeti megbízotti rendszer

A Váci Rendőrkapitányság szakmai felépítéséről megtudhattuk, hogy alárendeltségébe négy rendőrőrs tartozik: Őrbottyán, Acsa, Verőce, Szob, illetve a letkési határátkelőhely.

A szolgálati ágakat - bűnügyi, közrendvédelmi, közlekedésrendészeti, igazgatásrendészeti – szakmai részletességgel mutatta be Latorovszky Gábor, aki elmondta, hogy a bűnügyi osztály két területre tagozódik; a nyomozó osztályra – előkészítő és felderítő munka -, és vizsgálati osztályra– a felderített ügyek, illetve azok további lefolytatását végzi. A közrendvédelmi osztály: a négy rendőrőrs és határvédelmi alosztály felett gyakorolja az irányítói jogkörét, de Vác prioritást élvez, ezért önálló járőrözési szolgálata van, illetve ezen belül négy körzeti megbízotti egysége van Vácnak, illetve a környező településeknek is van sajátjuk.

A személyi állomány és a technikai háttér hatékony és gyors működtetése érdekében létrehozott call centerek Miskolcon és Szombathelyen fogadják a segélyhívásokat az ország minden pontjáról.

- Ezek a call centerek hivatottak biztosítani azt, hogy csak azok a hívások kerüljenek be a rendőrség irányító központjába, melyek rendőri intézkedést igényelnek. A központban folyamatosan látható az összes működő törzs és a legközelebbi rendőr, így akár speciális tudással rendelkező is a helyszínre vezényelhető. Összeköttetésben állnak a katasztrófavédelemmel, és folyamatban van az Országos Mentőszolgálattal való összekötés kiépítése is. Így az információ egy hívással három kijelölt területen jelentkezik egyidejűleg – hangsúlyozta.

Közlekedésrendészeti osztály tevékenységéről megjegyezte, hogy arendőr nem csak „kint van a helyszínen”, akinek a feladata igen összetett; beleset helyszínelő és vizsgáló, valamint forgalom ellenőrző - 24 órás szolgálatot biztosít. Kiemelt feladatként kezelik az ittas vezetők kiszűrését, melynek a visszajelzések alapján is igen jó a visszatartó ereje. A gépjárművezetők közlekedési moráljának és az egyéb viszonyoknak is tükörképe, hogy tavaly 5, idén 7 halálos közúti baleset volt a rendőrkapitányság területén.

Mindennél fontosabb a közbiztonság

Az igazgatás rendészeti osztály a legnagyobb forgalmat lebonyolító részleg, melynek elsődlegesen szabálysértést lefolytató szolgáltatása feladatköre, másodlagosan a be nem fizetett helyszíni bírság behajtás, pirotechnikai engedélyeztetés-védelem, figyelmeztető jelzésekkel kapcsolatos tevékenység, személy- és vagyonvédelem, fegyverhasználati engedélyek kiadása. Latorovszky Gábor érdekességként elmondta, hogy 2479 fegyver szerepel a nyilvántartásukban!

Igazán kedvezőnek nevezhető, hogy folyamatosan csökken a bűncselekmények száma: 2012-ben 4073, 2017-ben 1322 ismertté vált regisztrált bűncselekmény volt, ami köszönhető a struktúraváltásnak és a rendőrkapitányság folyamatos elemző tevékenységének.

A nagy érdeklődéssel kísért rendezvényen Latorovszky Gábor elmondta, hogy rendőrkapitányság átlagéletkorafiatal, 37,4 év!

- A közterületi állomány még fiatalabb. Nagyon magas felkészültséggel, és szakmai ismeretekkel rendelkeznek, de folyamatosak a képzések is a gyakori jogszabályi változások miatt is. Korábban sok panasz érkezett az intézkedési kultúrát érintően, de az elmúlt évben én nem hallottam ilyenről – húzta alá a váci rendőrkapitány, aki úgy fogalmazott, hogy mindennél fontosabb a közbiztonság, melynek biztosítása érdekében széles körű együttműködést alakítottak ki a társszervekkel, az önkormányzatokkal, iskolákkal, intézményekkel.

A Váci Rendőrkapitányság vezetője előadását így zárta: - A rendőrt intézkedési kötelezettség terheli! Ha ezt nem hajtja végre akár szakmai bűncselekmény is terhelheti! Legfontosabb a törvények betartása és betartatása, az állampolgárok közbiztonságát szolgáló határozott és kulturált rendőri fellépés.Vetési Imre
Dunakanyar Régió

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2019 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Újra a vigalom színpadán Kowalsky meg a Vega (2019. 07. 19.)Július 16-án kigördült az első KISS emeletes motorvonat a Dunakeszi Járműjavító gyártócsarnokából (2019. 07. 17.)Idegölő küzdelem a szúnyogokkal (2019. 07. 15.) Ismét családbarát munkahely lett Vác Város Önkormányzata (2019. 07. 15.)Szombaton 9-től kezdik hatástalanítani a bombát az újpesti vasútállomáson (2019. 07. 12.)Kinevezte Ferenc pápa Beer Miklós váci megyéspüspök utódját (2019. 07. 12.)Végéhez közeledik az őszi árpa betakarítása (2019. 07. 11.)Tovább fiatalodott a Vác női kézilabdacsapata (2019. 07. 11.)Egy polgármester - III. rész (2019. 07. 10.)Félárú vasúti utazási kedvezmény a Visegrádi Palotajátékokra (2019. 07. 10.)Szeles, változóan felhős idő (2019. 07. 10.)Magyar Szabadságért díjjal tüntették ki Beer Miklós váci megyéspüspököt (2019. 07. 10.)Megjelent a Jézus Szíve Templom története (2019. 07. 09.)Felszentelték a megújult Szent Imre Plébániatemplomot (2019. 07. 09.)Egy polgármester (2019. 07. 09.)
| Következő 15 |