2019. május 26. vasárnap - Fülöp Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2018. 10. 08.
Múltunk tükörképe - Városi tulajdonban a helytörténeti gyűjtemény

A Városházán október 8-án délelőtt tartott ünnepélyes aláírással immáron hivatalossá vált, hogy Dunakeszi Város Önkormányzata a tulajdonosa a Révész István Helytörténeti Gyűjteménynek, melynek mintegy 6300 darab felbecsülhetetlen értékű helytörténeti „kincsét” öt évtizeden át gyűjtötte és gondozta Szakáll Lászlóné lelkes lokálpatrióta segítőivel együtt.

Dr. Kerekes Dóra, Szakáll Lászlóné, Dióssi Csaba, Harangozó Katalin

Az aláírási ceremónia kezdetén Dióssi Csaba polgármester köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik aktív szerepet vállaltak a több évtizedes helytörténeti kutató és értékmegőrző tevékenységben. – Sokan sokat dolgoztak azért, hogy a Révész István Helytörténeti Gyűjtemény a továbbiakban városi intézményként működhessen, melynek a vezetője dr. Kerekes Dóra – mondta. Kijelentette; mostantól már a város felelőssége ennek a 6300 tárgynak a gondozása, ápolása.

-  Végre sínre került a gyűjtemény sorsa – jelentette ki Szakáll Lászlóné, aki így folytatta; - Most már nyugodt vagyok, hogy nem kerül szemétdombra, hanem lesz gondozója, bővítője, aki megtölti programokkal – mondta nagy sóhajjal. A Dunakeszi szerte Lujzi néniként ismert nyugdíjas iskolaigazgató a pedagógus felelősségével és bölcsességével azt hangsúlyozta, hogy a hazaszeretetet nem csak az élet feláldozásával a csatamezőn lehet kimutatni, hanem környezetünk megismerésével is sokat lehet tenni érte. A helytörténeti gyűjtemény megismerését mindenkinek, de leginkább a gyerekeknek ajánlotta, hogy ismerjék meg gyökereiket, családjukat, legyenek rá büszkék. – Köszönöm, hogy idáig eljutottunk – zárta gondolatait Lujzi néni.

Harangozó Katalin, a Városvédő- és szépítő Egyesület tagja is örömét nyilvánította ki, hogy a város tulajdonába került a gyűjtemény, mellyel hivatalosan is integrálódik Dunakeszi kulturális életébe. – Az elmúlt tizenhét évben a városi helytörténeti vetélkedők alkalmával megtapasztalhattuk, hogy a felnövekvő nemzedék milyen nagy érdeklődéssel és szeretettel fordul e téma felé – mondta, majd hozzátette a nívós kiállítások szervezője és rendezőjeként is elismert pedagógus: - Egyúttal csendes reménység ébred bennem, hogy nemcsak helytörténeti múzeuma lesz Dunakeszinek, hanem egykoron majd a képzőművészet is városi intézményben mutathatja be a tehetséges művészek alkotásait Dunakeszi kulturális életének gazdagodását szolgálva.

Dr. Kerekes Dóra történész, a város legújabb intézményének vezetője szerint – Dunakeszi lakosként, pedagógusként, édesanyaként egyaránt - inspiráló feladat a Révész István Helytörténeti Gyűjtemény gondozása, amely remélhetőleg hamarosan múzeumi státust is kaphat. Ezáltal több lehetőség nyílik a múzeumpedagógiai foglalkozások mellett a gyűjtés és a rendszerezés elősegítésére, illetve arra is, hogy megfelelő formába, modern külsőbe öltöztetve mutathassák be a gyűjteményt a közönségnek.

A megállapodás aláírásával hivatalosan is az Önkormányzat tulajdonába került a felbecsülhetetlen értékű helytörténeti gyűjtemény, melyet díjmentesen adtak át a városnak a nagy tiszteletnek örvendő lelkes helytörténeti gyűjtők.

 

Mint arról laptársunk, a Dunakanyar Régió 2018. október 4-i számában hírt adott, a Szent Mihály-napok szeptember 30-i programja a település első római katolikus templomában, a Szent Mihály templomban tartott lélekemelő szentmisével kezdődött, majd a szomszédságában lévő egykori kántorházban, a Révész István Helytörténeti Gyűjtemény átadásával és megszentelésével folytatódott. Dióssi Csaba polgármester ünnepélyesen vette át a 763 éves Dunakeszi helytörténeti gyűjteményét Szakáll Lászlónétól, aki a felbecsülhetetlen értékű gyűjtőmunkát fél évszázada indította el, és az óta is „zászlóvivője” a nyugdíjas iskolaigazgató.

A polgármester kedves szavakkal mondott köszönetet Lujzi néninek és - mint fogalmazott - általa valamennyi lelkes lokálpatriótának, akik fontosnak tartották Dunakeszi értékeit megőrizni, és átadni a jövő generációinak.

Szakáll Lászlóné segítői sorában külön is méltatta a Városvédő- és szépítő Egyesület lokálpatrióta szellemű támogatását. Mint mondta, nagyon büszke és boldog, hogy a lakosság bízott benne; „Akiben bíznak, annak adnak!” – tette hozzá elérzékenyülve.

Örömét fejezte ki, hogy az önkormányzat fenntartásába került a gyűjtemény, amely új távlatokat nyit a helyi kutató és gyűjtő munkában. Szakáll Lászlóné bejelentette, hogy úgy érezte elérkezett az idő az „őrségváltásra”, amit az is ösztönzött, hogy dr. Kerekes Dórában nagy tudású szakembert, kiváló embert ismert meg.

Az önkormányzat tulajdonába díjmentesen átadott Révész István Helytörténeti Gyűjteményt Kozsuch Zsolt plébános áldotta meg.Vetési Imre (Dunakeszi Polgár)
Fotó: KesziPress

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2019 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Tíz példázat - koncert (2019. 05. 25.)Június 8-án szombaton nyit a váci strand (2019. 05. 24.)Rendkívüli nyitva tartás a kormányablakokban az EP-választás hétvégéjén (2019. 05. 24.)Innovatív megoldásokat építenek be az emeletes motorvonatokba (2019. 05. 24.)Hétvégén jó idő lesz, néhol záporral, zivatarral (2019. 05. 24.)Dunakeszi: Emlékezni, de nem felejteni (2019. 05. 23.)Magyaros ebéddel ünnepelték új otthonukat a nyugdíjasok (2019. 05. 23.)Jön a dunai árvíz, már elszállították a konténer éttermeket (2019. 05. 23.)Illusztrációk és képregények a Kőrösiben (2019. 05. 22.)Az idei gyermeknap újdonsága a családi fotózás (2019. 05. 22.)Kemencei falunap és majális a festői Börzsönyben (2019. 05. 21.)Tokióért is lovagoltak Alagon (2019. 05. 21.)ArtBorétum összművészeti fesztivál Vácrátóton (2019. 05. 21.)Hamarosan nyelvvizsga megszerzésére is felhasználható lesz a diákhitel (2019. 05. 21.)A tatamin is megvannak Dunakeszi bajnokai (2019. 05. 20.)
| Következő 15 |