2019. május 27. hétfő - Hella Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2018. 10. 02.
Rétvári Bence meghirdette a 2030-ig szóló Kornis Gyula fejlesztési tervet

A váci választókerület településein a közelmúltban kivitelezett fejlesztések mellett a 2030-ig megvalósítandó Kornis Gyula fejlesztési tervről tartott előadást dr. Rétvári Bence a Váci Polgári Est vendégeként, a térség országgyűlési képviselője. Az Emmi parlamenti államtitkára a terv bemutatása során elmondta, hogy a váci és a szobi járás gazdasági, turisztikai, oktatási, kulturális, valamint egyházi közösségek, a családok mindennapjait segítő fejlesztési elképzeléseket vázolja fel. A politikus szerint elkerülhetetlen, hogy 2030-ig ne épüljön meg a váci Duna-híd.

Három szervezet – Váci Reménység Egyesület, a Váci Polgár Közéleti Havilap, a Dunakanyari Védegylet Alapítvány – hagyományteremtő szándékkal indította útjára szeptember 27-én a havonta jelentkező rendezvényt, melynek házigazdája, Fördős Attila polgármester, a KDNP váci elnöke, és Pető Tibor alpolgármester, a Fidesz városi elnöke. A Madách Imre Művelődési Központban megjelent érdeklődők sokaságát Fábián Fédra szervező, az est háziasszonya köszöntötte, aki bejelentette, hogy a Váci Polgári Est legfőbb célja a lakosság tájékoztatása, a közös dolgaik megoldását elősegítő párbeszéd.

Fördős Attila bevezető gondolatai után a ”nagypolitika” legfontosabb feladatának a jövő évi európai parlamenti választást nevezte.

– Nekünk Vácra, az itt élő polgárok ügyeinek eredményes megoldására kell koncentrálnunk – mondta a polgármester, aki bejelentette, hogy a várost irányító vezetők kiváló egységben dolgoznak együtt. - Ránk méltán mondhatják a polgárok: „Ők azok, akikre számíthatunk!” – hangoztatta.

Fördős Attila: ránk számíthatnak

A fenti kijelentését az elért eredmények felsorolásával támasztotta alá: létrehozták a város első kőszínházát, önkormányzati fenntartásba vonták a múzeumot, együttműködnek a magángyűjteményekkel. – Tavasztól késő őszig, sőt télen is soha nem tapasztalt nívós kulturális élet gazdag kínálata fogadja a vácikat, és a városba látogató turistákat – tette hozzá.

A város pénzügyi helyzetéről elmondta; a korábbi 16 milliárdos önkormányzati költségvetés 6 milliárdra csökkent. Az okok között említette, hogy az oktatási-, és egészségügyi intézmények, valamint a tűzoltóság állami fenntartásba került. Ezen kívül érzékenyen érinti a várost, hogy három nagy multinacionális cég - IBM, a General Electric és a Henkel - távozásával közel kétmilliárd forint iparűzési adó bevételtől esett el az önkormányzat.

A napjainkban is különösen aktuális „sláger” témáról, a hulladékgazdálkodásról újfent kifejtette, hogy a 2010 előtti városvezetés elmulasztotta bővíteni a városi szemétlerakót, melyben 3 ezer forint volt egy tonna hulladék elhelyezésének díja. – Ehelyett inkább csatlakoztak a Gödöllő melletti - uniós finanszírozásban épített - lerakót működtető Zöld Híd Régió Kft.-hez, melynek 20 ezer forintot kell fizetni egy tonna hulladék elhelyezéséért. Közel hétszeresére nőttek a költségek, miközben az önkormányzat bevételei ötven százalékkal csökkentek. Ebben a helyzetben kénytelenek voltunk a megnövekedett költségeket áthárítani a lakosságra – húzta alá Fördős Attila.

Az önkormányzat külkapcsolataiban nagyobb hangsúlyt kapott a V4 országaival kialakított testvérvárosi együttműködés – mondta. A polgármester történelmi és kulturális hasonlóság miatt is fontosnak nevezte a cseh, lengyel, szlovák és a kárpátaljai városokkal kiépített tartalmas együttműködést. Véleménye szerint nem lehet több ezer kilométeres távolságból érdemi együttműködést fenntartani, ezért sem fogadtak el pl. egy kínai megkeresést. Bejelentette; a képviselő-testület döntése alapján egy palesztin településsel létesítenek testvérvárosi kapcsolatot.

– A muszlim „tengerben” van egy háromezer fős kis keresztény közösség, melynek a segélykiáltását meg kellett hallanunk, hiszen annak van üzenetértéke, hogy egy magyar és püspöki székhelyű várost kerestek meg a Dunakanyarban – monda Fördős Attila polgármester.

Az est első meghívott vendége, dr. Rétvári Bence bevezető gondolatát az április 8-i sikeres országgyűlési képviselő választás elemzésére és értékelésére építette. A politikus az országos és a választókerület eredményeit vizsgálva, kiemelte, hogy a kormány koalíció jelöltjei radikálisan növelték támogatottságukat. – Az általam elnyert 51,5 százalékos támogatás is mutatja, hogy van egy nagyon erős nemzeti erő, a Fidesz-KDNP szövetség és a mögötte álló szavazók - mondta. Szólt arról is, hogy a legalacsonyabb támogatással elnyert váci választókörzetben is 42%-ot kapott, ami rendkívül biztató a jövő évi önkormányzati választások előtt. Bejelentette, hogy az eddig végzett munka és az eredmények tükrében – választókerületi elnökként – a polgármester, a két alpolgármester és képviselők újra indítását támogatja.

Az eddig elért eredmények között sorolta a váci kórház fejlesztésére biztosított 5,6 milliárd forintot, a betegellátás javítására adott 90 millió forintot. A körzet tizenöt településén megnyitott vagy megnyíló egészségház építése, felújítása mellett kiemelte, hogy a váci bölcsőde építéséhez 340 millió forint támogatást biztosítottak. A Ferencesek temploma felújítására, és az oktatási intézmény építésére 569 milliót adott az állam. Sikerként értékelte a váci kőszínház megnyitását és működését, amely heteken belül megújult színpaddal, modern technikával, kívül-belül megszépült arculattal fogadja a nézőket.

A terv mottója: „Erős vidék nélkül, nincs erős Magyarország”

A Kornis Gyula fejlesztési terv bemutatása előtt névadójáról elmondta – sok egyéb mellett -, hogy 1931-től 1938-ig a váci körzet országgyűlési képviselője volt.

– Ez a terv a mi fejlesztési iránytűnk, ami meghatározhatja elképzeléseinket a 34 településen. A tervet egyeztetés és a javaslatok megfogalmazása céljából interneten is közzétesszük – mondta a politikus, aki Orbán Viktor miniszterelnököt idézte: „2030-ra Magyarország az Európai Unió első öt olyan országa közé tartozzon, ahol legjobb élni, lakni és dolgozni. 2030-ra hazánk az új típusú versenyképességi rangsorban az öt legjobb Európai Uniós állam között legyen.” – Amikor a saját, 2030-ig terjedő fejlesztési tervünket fogalmazzuk meg, én ezt a mércét állítanám magunk számára is – jelentette ki, majd sorolta az egészségügy, az oktatás, a kulturális, sportélet, az egyházi közösségek, a családok,- idősek helyzetének javítását szolgáló fejlesztéseket.

Új épületben kell elhelyezni a váci ügyészséget, két éven belül megépül az ipolydamásdi híd, megújul a váci rendőrkapitányság épülete, méltó helyet kell biztosítani a váci tankerületnek – hallhattuk.

– A váci szakképzési centrum 5,5 milliárd forintból újul meg, autószerelő és cukrász tanműhellyel, tantermek, és kollégium kiépítésével – hangoztatta dr. Rétvári Bence, aki kiemelten foglalkozott a versenysport céljait szolgáló fejlesztésekkel, beruházásokkal is.

Napirenden volt a váci Duna-híd építése

A közlekedési helyzetről kifejtette, hogy a MÁV Zrt.-nek folyamatosan jelzik a váci vonalon tapasztalható zsúfoltságot, késéseket, melyeket csökkenthetnek a 2019 közepén forgalomba álló emeletes vonatok. Arra kérdésre válaszolva; Lesz-e váci Duna-híd? kijelentette: ”2030-ig nem zötyöghetünk úgy el, hogy új Duna-híd ne épüljön. Pontos időpontot mondani felelőtlenség lenne, de minden józan gondolkodású ember úgy látja, hogy 2030-ig meg kell építeni, mert szükség van rá.”

A kereszténydemokrata politikus előadása végén visszautasította a Magyarországot ért külföldi politikai támadásokat, amelyek véleménye szerint a jövő évi uniós választások miatt felerősödhetnek. Bírálta a Sargentini jelentését, amiben szerinte torz módon Magyarország bevándorlás-ellenes politikáját bélyegezték meg. Figyelmeztetett arra is, hogy amelyik európai ország nem védi meg a keresztény gyökereit, az el fogja veszíteni az identitását.

Pető Tibor: tavasszal elkezdődhet a mobilgát kivitelezése

Pető Tibor alpolgármester a városi fejlesztésekről – a már leírtakon kívül – beszámolt a dunai mobilgát építéséről, amely már 2007 óta napirendben van, ám a megvalósításának közelébe most érkeztek el. – A rekord magasságú árvíz miatt mi magunk már másodszor terveztetjük újra, ami hatással van az előkészítő munkára és a költségekre is. A közbeszerzési kiírás elkészült, és terveink szerint még októberben meg is jelenik. Bízunk benne, hogy a következő év tavaszán megkezdődik a kivitelezés – mondta. Az alpolgármester a jelentős fejlesztések között beszélt a múzeumi negyedről, melyre a kormány 4 milliárd forintot biztosított a Dunakanyar turisztikai fejlesztés keretében. A forrásból szeretnék megújítani a Duna-parti korzót is, és turisztikai attrakcióként „felfűzni” a belvárosban található értékeket, a vasútállomástól egészen a püspöki palotáig.

Viziturisztikai megállóhelyként – ezen a címen lehet pályázni uniós forrásra – a kajak-kenu versenysport mellett az szabadidósportnak is helyet biztosító centrum épül, melynek megvalósítását támogatja Gyulay Zsolt váci nevelésű kétszeres olimpiai bajnok kajakozó is.

Közel kétmilliárd forintos beruházásként már elkezdődött a kézilabda akadémia edzőcsarnokának és kollégiumának építése az egykori honvéd laktanya helyén – jelentette be az alpolgármester.Vetési Imre (Dunakanyar Régió)
Fotó: Váli Miklós

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2019 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Tíz példázat - koncert (2019. 05. 25.)Június 8-án szombaton nyit a váci strand (2019. 05. 24.)Rendkívüli nyitva tartás a kormányablakokban az EP-választás hétvégéjén (2019. 05. 24.)Innovatív megoldásokat építenek be az emeletes motorvonatokba (2019. 05. 24.)Hétvégén jó idő lesz, néhol záporral, zivatarral (2019. 05. 24.)Dunakeszi: Emlékezni, de nem felejteni (2019. 05. 23.)Magyaros ebéddel ünnepelték új otthonukat a nyugdíjasok (2019. 05. 23.)Jön a dunai árvíz, már elszállították a konténer éttermeket (2019. 05. 23.)Illusztrációk és képregények a Kőrösiben (2019. 05. 22.)Az idei gyermeknap újdonsága a családi fotózás (2019. 05. 22.)Kemencei falunap és majális a festői Börzsönyben (2019. 05. 21.)Tokióért is lovagoltak Alagon (2019. 05. 21.)ArtBorétum összművészeti fesztivál Vácrátóton (2019. 05. 21.)Hamarosan nyelvvizsga megszerzésére is felhasználható lesz a diákhitel (2019. 05. 21.)A tatamin is megvannak Dunakeszi bajnokai (2019. 05. 20.)
| Következő 15 |