2019. február 20. szerda - Álmos Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2018. 09. 22.
Zenei flashmob az Ipoly menti turizmus élénkítéséért

A nyárból egy nap alatt késő őszi, hűvös, esősre fordult időjárás ellenére is sokan kísérték nagy érdeklődéssel Szlovákia és Magyarország határvonalánál emelkedő Ipoly híd letkési oldalán, az egykori határátkelő épületénél a szlovák és magyar fúvószenekar különleges zenei flashmobját. 

Dr. Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője mellet Letkés és a szlovákiai Ipolyszalka polgármestere szerint a folyó két oldalán élő emberek összetartozását szimbolizálja a hagyományteremtő zenei rendezvény, ráirányítja a figyelmet a régió turisztikai értékeire.

A gépjármű forgalom elől szombat délelőtt két órára lezárt hídon a zuhogó esőben is nagyon sokan érkeztek gyalogosan a szlovákiai Ipolyszalkáról is a magyar oldalra, hogy részesei legyenek a rendkívüli kulturális rendezvénynek, amely a két nemzet himnuszával vette kezdetét az Oucha Fúvószenekar és a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar előadásában.

Dr. Rétvári Bence megnyitó beszédében egyedi, formabontónak nevezte a két zenekar műsorát, melynek ötletgazdája Márta István zeneszerző volt, aki a magyar kulturális életben már számos értékes alkotással büszkélkedhet.

Dr. Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára

– A zene, a híd összeköt bennünket, melyet a szlovák és a magyar zenekar is kifejezésre juttat közös műsorával Szentesi István Emil és Sándor Bence vezényletével – mondta a politikus.

- Az Ipoly fölött ívelő hídhoz hasonlóan a zene is összeköti a folyó két oldalán élő embereket, szimbolizálja az összetartozást magyarok és magyarok között – folytatta Rétvári Bence, aki szerint kifejezi az összefogást a V4 két országa, Magyarország és Szlovákia együttműködésében, szerteágazó jó szomszédi kapcsolatában, amely rendkívül fontos az európai kultúra megőrzése szempontjából.

- A mai flashmob egyfajta figyelemfelhívás is a jövő június végi Ipoly fesztiválra, melyben színes kulturális programokkal, a helyi hagyományok bemutatásával, népszerű zenekarok koncertjeivel várjuk majd az embereket a gyönyörű természeti környezetben. A fesztiválra látogatók a magyar mellett megismerhetik a szlovák és a sváb kulturális értékeket, hagyományokat is. Az Ipoly fesztivál megrendezésének nem titkolt célja, hogy a hazai turizmus térképére újra felkerüljön ez a szép tájegység, a Börzöny és az Ipoly mente – tette hozzá az Emmi parlamenti államtitkára.

– Bízom benne, hogy a fesztivál látogatói beleszeretnek a gyönyörű természeti környezetbe, felfedezik a régió rejtett kincseit, és később visszajáró vendégként köszönthetik őket az Ipoly mentén élők – zárta megnyitó gondolatait dr. Rétvári Bence, aki reményét fejezte ki, hogy a jövő évi fesztiválon újra találkoznak majd.

- Egy álmom teljesült – jelentette be Márta István, zeneszerző, fesztiváligazgató miután kedves szavakkal köszöntötte a határon innen, és a határon túlról érkezett közönséget. Az álma, ez év augusztusában vált valóra, amikor a Drávaszabolcsnál, a lezárt Dráva hídon magyar fúvószenekar és a horvát rendőrség férfikara műsorát élvezhette a közönség.

Márta István zeneszerző, fesztiváligazgató

- A rendezvénynek fantasztikus sikere volt. Ezért nagyon örültem, amikor Rétvári úr felkért, hogy ezt az egyedi programot az Ipoly hídon is valósítsuk meg. Rendkívül fontosnak tartom, hogy hosszú évek óta ez a híd nem elválaszt bennünket, hanem összeköt, amit ma ezzel a zenei flashmobbal is megünneplünk – hangoztatta Márta István.

A két zenekar nagysikerű műsora után a zenészek, a térség polgármesterei, az Ipoly két oldalán lévő településekről érkezett vendégek dr. Rétvári Bencével és Márta Istvánnal együtt a két országot összekötő Ipoly hídra vonultak, hogy a különleges rendezvény emlékére egy közös fotót készítsenek, melynek idejére már az időjárás is a szebbik arcát mutatta.

- Csodálatos érzés, hogy a szalkaiakkal nagyon régóta együtt gondolkodunk, együtt munkálkodunk, hogy az emberek az Ipoly mindkét oldalán békességben, napról napra jobban éljenek – mondta a Dunakanyar Régió érdeklődésére Kovács István.

– Jövőre lesz 25 éve, hogy megnyílt a határ – folytatta Letkés polgármestere. - A két településen élők között nagyon nagyfokú a rokoni kapcsolat, melyeken túl barátságok is szövődtek. Átjárunk egymáshoz vásárolni, dolgozni, számos közös kulturális rendezvényt hoztunk létre, mint pl. a Lakodalmast, amit mindkét településen bemutattak a szereplők. Nagyon jó érzés, hogy a híd összeköti a szalkai és a letkési embereket.

A magyar-szlovák határvonalnál: Kovács István, Márta István, Cagala Szilvia, dr. Rétvári Bence

Az együttműködés történelmi jelentőségéről hasonlóképpen vélekedik Cagala Szilvia, Ipolyszalka polgármestere is.

- A zenei flashmob legfontosabb üzenete, hogy összeköti a két település lakóit, a híd kapocs Ipolyszalka és Letkés, Szlovákia és Magyarország között. Látogatjuk egymás rendezvényeit, a híd kulturális, turisztikai, gazdasági kapocsként ível a két nemzet között. Ipolyszalkáról sokan járnák dolgozni pl. Ipolytölgyesre – mondta példaként a polgármester asszony, aki reményét fejezte ki, hogy a jövő évi Ipoly fesztiválra látogatók felfedezik Ipolyszalkát is, a település turisztikai, kulturális értékeivel együtt.

A flashmob idejére lezárt Ipoly hídon déli tizenkettőkor újra megindult gépjármű forgalom arról tanúskodott, hogy tényleges összekötő kapocsként ível a két nemzet között.

A Vác Civitás Szimfonikus Zenekart Sándor Bence vezényelte

Szentesi István Emil dirigálta a Oucha FúvószenekartVetési Imre (Dunakanyar Régió)
Fotó: KesziPress

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2019 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Ünnepélyesen is bemutatták a Dunakeszi története monográfia második kötetét (2019. 02. 20.)Napos, kissé felhős idő (2019. 02. 20.)Új vezérigazgató a MÁV-START élén (2019. 02. 19.)Kétszáznál is többen versenyeztek a VSD I. Úszóversenyén (2019. 02. 19.)A vállalkozók életét is megkönnyíti az online számlanyitás (2019. 02. 19.)Éjszakai munkavégzés és forgalomterelés az M2-esen - Negyedórás időszakokra mindkét irányban teljesen leáll a frogalom (2019. 02. 19.)Vácott is elkészült a 2019-es költségvetés (2019. 02. 18.)A Dunakanyar strandjai is megújulhatnak (2019. 02. 18.)Dunakeszi: Folytatódik az elektromos töltők telepítése (2019. 02. 18.)Rétvári: A Dunakanyarban élők többsége nem támogatja a Red Bull Air Race-t (2019. 02. 16.)Állomásfejlesztéseket hajt végre térségünkben is a MÁV (2019. 02. 15.)A kiváló zenészre emlékezve... (2019. 02. 14.)Avokádókrém (2019. 02. 14.)Tuzson: A családvédelmi akcióterv a helyi családokat is erősíti (2019. 02. 14.)Életmentő családnak mondott köszönetet a polgármester (2019. 02. 13.)
| Következő 15 |