2019. június 24. hétfő - Iván Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2018. 09. 18.
"Szövetség kell az emberek és a kormányzat között" - Interjú Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkárral

Olyan államot építünk, amely az emberek bizalmát élvezi, segíti a magyar állampolgárok és a vállalkozások boldogulását. Igazi közszolgálatot kívánunk ellátni - célunk, hogy olyanná formáljuk a közigazgatást, hogy méltó legyen egy ezeréves keresztény államhoz, és egyúttal olyan korszerű is legyen, ahogy az a XXI. században, egy modern társadalomban elvárható. 

Május óta közszolgálatért felelős államtitkárként dolgozik a kormányzaton belül, milyen célokat fogalmazott meg az új feladatai kapcsán?

Szóvivőként, kommunikációs államtitkárként is törekedtem rá, hogy mindig éreztessem, hogy a döntéseink mögött van tartalom és elviség. Ezt a mostani feladatomat is csak az elveink és értékeink szigorú megtartása mellett tudom ellátni, új célok és hosszzútávú tervek megfogalmazása mellett. Ha egy kormánynak nincsenek távlati, nemzeti céljai, pillanatokon belül kibillen az egyensúlyából. A magyarság megmaradása és az ország fejlődése érdekében mostani ciklusban három alapvető területre kell koncentrálni: az egyik a családtámogatás rendszere, a másik a gazdaság fejlesztése, a harmadik pedig a kultúra területe. Ezek a területek szorosan összekapcsolódnak az új államtitkári feladataimon belül is.

Az új államtitkári feladatai nagyon széles területet fednek le, hogyan lehet ezeket megfelelően ellátni?

A közszolgálatért felelős államtitkárság valóban nagyon nagy terület, ide tartozik a területi közigazgatás, az építésügy, az örökségvédelem és az uniós finanszírozású közigazgatás fejlesztés, továbbá a közbeszerzések felügyelete. Egyik nap örökségvédelmi kérdésekben hozunk döntéseket, aztán közigazgatási témákban. Ez a sokszínűség pallérozza, ébren tartja az ember elméjét, de egy ekkora feladatot valóban csak akkor lehetséges elvégezni, ha van elképzelésünk ezzel az országgal és ugyanazokat az elveket érvényesítjük minden területen.

A közigazgatás talán a leginkább olyan terület, ahol az emberek találkoznak az állammal, ebben a szegmensben már nagy változás voltak az elmúlt években. Mit várhatunk a következő időszakban?

A közszolgálaton belül a legnagyobb jelentőségű terület a közigazgatásé. Nemcsak azért, mert mintegy 40 ezer ember dolgozik benne, hanem mert a kormány bármely intézkedése a helyi igazgatáson keresztül jut el az emberekhez. Az államigazgatásnak úgy kell működnie, hogy az állampolgárok szolgáltatásként lássák, éljék meg a hivatali ügyintézést. Egy kormányzatnak úgy kell tekintenie a közigazgatásra, mint egy ablakra, hiszen a kormányzati intézkedések jelentős része a területi közigazgatáson keresztül jut el az emberekhez. Az emberek visszajelzései a közigazgatáson keresztül érkeznek, és ha az emberek igényeire odafigyel a kormányzat, akkor könnyű jó közigazgatást csinálni. Ha egy közigazgatás jól működik, akkor az emberek érezhetik a saját biztonságukat a mindennapokban is.

A közigazgatás tekintetében az első dolog talán, ami eszébe jut az embereknek az a kormányablakok rendszere, hogy áll ezeknek a fejlesztése?

A magyar közigazgatás sikertörténete a kormányablakok rendszere. Az elmúlt hónapokban üzembe helyezett kormányablak buszokkal együtt több mint 300 kormányablak működik hazánkban. A továbbiakban a vidéki nagyvárosok forgalmas csomópontjain nyitunk majd ügyfélközpontokat. A kormányablakok hálózata erősíti a kormányzat családpolitikai intézkedéseit is, mert a hatékony és gyors ügyintézés révén a polgárok több időt tölthetnek családjukkal, hatékonyabban tudják végezni munkájukat is, és ez mentálisan is jó hatással van rájuk.

Milyen változások, fejlesztések várhatóan az Önhöz tartozó területeken?

A közigazgatás minden területén van hova fejlődni, hiszen ez egy dinamikus rendszer, az ország változik, és ehhez igazodnia kell a közigazgatásnak is. Személyes feladatomnak tekintem, hogy a területi közigazgatás tekintetében az ügyszámok csökkentsük, hogy a rossz és fölöslegesen hosszadalmas eljárásokat kiiktassuk. Ennek érdekében szisztematikus munkával fogják átvizsgálni az ügyeket, hogy mentesítsük az embereket a felesleges adminisztrációs terhektől. A közigazgatásnak folyamatosan reagálni kell a kor kihívásaira és a felmerülő igényekre. Ennek jegyében jelenleg az elektronikus közigazgatás fejlesztése az egyik legnagyobb kihívás. Az örökségvédelem területén, pedig át kell tekinteni azt, hogy megfelelő-e az a megközelítés, amellyel eddig az épített örökségünk kapcsán felléptünk, át kell gondolni, hogy a műemlékeinket milyen szemléletben helyezzük bele a jelenünkben és a jövőnkbe.

 Szántó Judit
Dunakeszi Polgár
Fotó: Ligeti Edina

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2019 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Aláírták a szerződést - Kezdődik a Dunakeszi MÁV-Nagyállomás felújítása (2019. 06. 24.)Megújul a Dunakeszi-Gyártelepi MÁV-állomás környezete (2019. 06. 24.)Játssz velünk! Nyerd meg Péntek Enikő Zóna edzés DVD-jét! (2019. 06. 24.)Várja a családi, baráti társaságokat a piknik park (2019. 06. 24.)Két olimpiai bajnok tanítvány, Hesz Mihály és Gyulay Zsolt köszöntötte a váci kajak-kenu nagy "Öregjét", a nyolcvanéves Babella Lászlót (2019. 06. 23.)Ipoly Feszt: Kemence Bogányi Gergely és a Vox Humana énekkar fantasztikus koncertjével nyitott (2019. 06. 22.)Megnyílt az első Ipoly Feszt és a Szobi Városnapok (2019. 06. 21.)Vasárnapig marad a záporos-zivataros idő (2019. 06. 21.)Duna-parti délután (2019. 06. 20.)Nyári karbantartási munkák a Váci Tankerületi Központ iskoláiban (2019. 06. 19.)A tavasz első leheletével, a nyár első sugaraival (2019. 06. 19.)Duna-parti piknik parkot avat a váci Rotary Club (2019. 06. 19.)Kammerer Zoltán 41 évesen is bizonyít (2019. 06. 19.)Változik a forgalmi rend a 2. számú főúton Göd-Dunakeszi között (2019. 06. 18.)Társulatok és egyéni művészek nevezését is várja idén a VersFesztivál (2019. 06. 18.)
| Következő 15 |