2019. július 19. péntek - Emília Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2018. 08. 15.
Katolikus Iskola nyílik Dunakeszin

Városunkban új iskola nyitja meg kapuit szeptember elsején a Szent István Általános Iskola korábbi épületében. Jelentős felújításokat követően kezdődik meg a tanítás a Krisztus Király Római Katolikus Általános Iskolában. Az intézmény létrejöttéről, pedagógiai célkitűzéseiről Deézsiné Telek Ágnessel, az iskola igazgatónőjével és Szabó József önkormányzati képviselővel, társadalmi kapcsolatokért felelős tanácsnokkal beszélgettünk.

     – Dunakeszin 1897-ben létesült az első négy tantermes általános iskola, melyet a község elöljárósága építtetett, és átadott a katolikus egyháznak – idézte a tanintézmény elődjének létrejöttét Szabó József. – Az akkori idők legmodernebbnek számító iskolájában egyházi és világi tanárok, köztük a kalocsai iskolanővérek is tanítottak. Személyes emlékem, hogy a szüleim is itt tanultak.

   Az államosítás után ez a tanintézmény lett a nagyközség, majd a város egyes számú általános iskolája, amely időközben felvette a Szent István nevet. Ahogy a város fejlődött, úgy vált egyre sürgetőbbé, hogy az iskolákat az önkormányzat valamilyen formában bővítse, hiszen egyre több gyermeknek kellett a hely. Ezen az égető szükséghelyzeten segített az új, huszonnégy tantermes iskolaépület, Tuzson Bence országgyűlési képviselő támogató közbenjárásának köszönhetően.

   Mint közismert, ennek eredményeként a 2017/2018-as tanév kezdetén az így elkészült új épületbe költözött a Szent István Általános Iskola. A régi épület felújítása korábban többszöri nekifutásra sem valósult meg. Az viszont sosem vetődött fel, hogy a továbbiakban ne iskolaként funkcionáljon. Minden fél részéről egyöntetűen fogalmazódott meg a cél, hogy legyen újra egyházi iskolája a városnak. Megkerestük a Váci Egyházmegye illetékeseit, hogy nyitottak-e a szárnyaik alá venni az intézményt. Pozitív válasz született, s a részben egyházi tulajdonba került épület felújításához, szintén Tuzson Bence országgyűlési képviselő úr közbenjárására, sikerült 1,3 milliárd forintos központi támogatást szerezni. A felújítás, átalakítás költségeihez a Váci Egyházmegye is jelentős összeggel járult hozzá. Így vált lehetővé, hogy szeptember elsejével elindulhat a tanítás.    

   – Első ütemben a főépület egy része újul meg, ahová az augusztus 20-a utáni napokban kezdjük meg a beköltözést – folytatta Deézsiné Telek Ágnes, aki kinevezése előtt a Szent István Általános Iskola igazgatóhelyettese volt. – Öt osztállyal, két első, egy második, egy harmadik és egy negyedik osztállyal indulunk. Emellett az idén létrejött Veni Vidi Vici Alapítványtól érkezik egy vendég osztály halmozottan sérült gyermekekkel, akik nálunk kezdik el a tanulást. Ez egy egyedülálló próbálkozás az országban a szociális integrációra.

   Tornaterem helyett egyelőre csak egy tornaszobánk lesz. Az étkezés megoldásában nagy segítséget kapunk a Radnóti Miklós Gimnáziumtól, hiszen ebédelni oda fogunk átjárni. Abban bízunk, hogy a jövő év végére befejeződik az épület bővítése és új szabványos tornatermünk is lesz. Meg kell említenem, hogy a jelenlegi kivitelezővel jó az együttműködés, kiváló munkát végeznek.

   A jelentkező gyermekekkel és szüleikkel felvételi elbeszélgetést folytattunk. Egyebek mellett arról tájékozódtunk, hogy hitükben mennyire elkötelezettek, miért az a szándékuk, hogy a gyermekük ide járjon. Szeretnénk, ha a családok aktív hitéletet élnének, és csatlakoznának valamelyik keresztény közösséghez.  

   Az egyházi iskolákra is vonatkozik a Nemzeti Alaptanterv. Nálunk ez annyiban módosul, hogy hetente két hittanóránk lesz, illetve beépülnek az iskola életébe különféle liturgiák, például osztálymisék, lelki gyakorlatok, és olyan egyéb foglalkozások, melyek kifejezetten a hitélethez kötődnek. A két hittanórából az egyik témája a családi életre nevelés lesz, a másik a gyermek felekezete szerinti hittan.

   A jelenleg tízfős tantestület tagjai elkötelezett, hívő emberek, többségük korábban a város egy másik iskolájában tanított. A pedagógiai céljainkról annyit, hogy az egyházmegyében újdonságnak számító organikus nevelés, az élménypedagógia kerül a középpontba. Az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságánál Pécsi Rita pedagógiai igazgató neve fémjelzi ezt a vonulatot az egyházmegyei iskolákban. A bizalomra épülő, élményszerű, a gyermekek fejlődési ütemét figyelembe vevő pedagógiával az életkori változásokat szeretnénk szolgálni. A délelőtti tanítást követően, délután tanórán kívüli élményszerű szakkörökre és egyéb foglalkozásokra hívjuk tanítványainkat. Második osztálytól lesz furulyaoktatás, az öt testnevelésből pedig kettő néptáncóra lesz. Mindenképpen arra törekszünk, hogy a gyerekek érzelmi intelligenciáját és hitbeli gazdagodását elősegítsük. Célunk az, hogy a gyerekeknek minden nap élmény legyen iskolába jönni.

   Tavaly februárban kaptam felkérést erre a megtisztelő feladatra. Az az igazság, hogy ezt meghívásnak éreztem, nem csupán az egyházmegye vezetői, hanem az Úristen részéről is. Szerencsére a családi körülményeink olyanok, hogy a gyerekeink már fiatal felnőttek. Tamás a legidősebb 27 éves, utána jön Réka, Kata és a legfiatalabb Feri 21 éves. Az iskola teljes mértékben a szívügyem, úgy is mondhatom, hogy az ötödik gyermekem. Eszerint szeretném végezni a munkámat.

 Katona M. István
Dunakeszi Polgár
A szerző felvétele

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2019 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Július 16-án kigördült az első KISS emeletes motorvonat a Dunakeszi Járműjavító gyártócsarnokából (2019. 07. 17.)Idegölő küzdelem a szúnyogokkal (2019. 07. 15.) Ismét családbarát munkahely lett Vác Város Önkormányzata (2019. 07. 15.)Szombaton 9-től kezdik hatástalanítani a bombát az újpesti vasútállomáson (2019. 07. 12.)Kinevezte Ferenc pápa Beer Miklós váci megyés püspök utódját (2019. 07. 12.)Végéhez közeledik az őszi árpa betakarítása (2019. 07. 11.)Tovább fiatalodott a Vác női kézilabdacsapata (2019. 07. 11.)Egy polgármester - III. rész (2019. 07. 10.)Félárú vasúti utazási kedvezmény a Visegrádi Palotajátékokra (2019. 07. 10.)Szeles, változóan felhős idő (2019. 07. 10.)Magyar Szabadságért díjjal tüntették ki Beer Miklós váci megyéspüspököt (2019. 07. 10.)Megjelent a Jézus Szíve Templom története (2019. 07. 09.)Felszentelték a megújult Szent Imre Plébániatemplomot (2019. 07. 09.)Egy polgármester (2019. 07. 09.)Huszonhetedszer is Váci Világi Vigalom (2019. 07. 09.)
| Következő 15 |