2018. szeptember 24. hétfő - Gellért Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2018. 08. 15.
Katolikus Iskola nyílik Dunakeszin

Városunkban új iskola nyitja meg kapuit szeptember elsején a Szent István Általános Iskola korábbi épületében. Jelentős felújításokat követően kezdődik meg a tanítás a Krisztus Király Római Katolikus Általános Iskolában. Az intézmény létrejöttéről, pedagógiai célkitűzéseiről Deézsiné Telek Ágnessel, az iskola igazgatónőjével és Szabó József önkormányzati képviselővel, társadalmi kapcsolatokért felelős tanácsnokkal beszélgettünk.

     – Dunakeszin 1897-ben létesült az első négy tantermes általános iskola, melyet a község elöljárósága építtetett, és átadott a katolikus egyháznak – idézte a tanintézmény elődjének létrejöttét Szabó József. – Az akkori idők legmodernebbnek számító iskolájában egyházi és világi tanárok, köztük a kalocsai iskolanővérek is tanítottak. Személyes emlékem, hogy a szüleim is itt tanultak.

   Az államosítás után ez a tanintézmény lett a nagyközség, majd a város egyes számú általános iskolája, amely időközben felvette a Szent István nevet. Ahogy a város fejlődött, úgy vált egyre sürgetőbbé, hogy az iskolákat az önkormányzat valamilyen formában bővítse, hiszen egyre több gyermeknek kellett a hely. Ezen az égető szükséghelyzeten segített az új, huszonnégy tantermes iskolaépület, Tuzson Bence országgyűlési képviselő támogató közbenjárásának köszönhetően.

   Mint közismert, ennek eredményeként a 2017/2018-as tanév kezdetén az így elkészült új épületbe költözött a Szent István Általános Iskola. A régi épület felújítása korábban többszöri nekifutásra sem valósult meg. Az viszont sosem vetődött fel, hogy a továbbiakban ne iskolaként funkcionáljon. Minden fél részéről egyöntetűen fogalmazódott meg a cél, hogy legyen újra egyházi iskolája a városnak. Megkerestük a Váci Egyházmegye illetékeseit, hogy nyitottak-e a szárnyaik alá venni az intézményt. Pozitív válasz született, s a részben egyházi tulajdonba került épület felújításához, szintén Tuzson Bence országgyűlési képviselő úr közbenjárására, sikerült 1,3 milliárd forintos központi támogatást szerezni. A felújítás, átalakítás költségeihez a Váci Egyházmegye is jelentős összeggel járult hozzá. Így vált lehetővé, hogy szeptember elsejével elindulhat a tanítás.    

   – Első ütemben a főépület egy része újul meg, ahová az augusztus 20-a utáni napokban kezdjük meg a beköltözést – folytatta Deézsiné Telek Ágnes, aki kinevezése előtt a Szent István Általános Iskola igazgatóhelyettese volt. – Öt osztállyal, két első, egy második, egy harmadik és egy negyedik osztállyal indulunk. Emellett az idén létrejött Veni Vidi Vici Alapítványtól érkezik egy vendég osztály halmozottan sérült gyermekekkel, akik nálunk kezdik el a tanulást. Ez egy egyedülálló próbálkozás az országban a szociális integrációra.

   Tornaterem helyett egyelőre csak egy tornaszobánk lesz. Az étkezés megoldásában nagy segítséget kapunk a Radnóti Miklós Gimnáziumtól, hiszen ebédelni oda fogunk átjárni. Abban bízunk, hogy a jövő év végére befejeződik az épület bővítése és új szabványos tornatermünk is lesz. Meg kell említenem, hogy a jelenlegi kivitelezővel jó az együttműködés, kiváló munkát végeznek.

   A jelentkező gyermekekkel és szüleikkel felvételi elbeszélgetést folytattunk. Egyebek mellett arról tájékozódtunk, hogy hitükben mennyire elkötelezettek, miért az a szándékuk, hogy a gyermekük ide járjon. Szeretnénk, ha a családok aktív hitéletet élnének, és csatlakoznának valamelyik keresztény közösséghez.  

   Az egyházi iskolákra is vonatkozik a Nemzeti Alaptanterv. Nálunk ez annyiban módosul, hogy hetente két hittanóránk lesz, illetve beépülnek az iskola életébe különféle liturgiák, például osztálymisék, lelki gyakorlatok, és olyan egyéb foglalkozások, melyek kifejezetten a hitélethez kötődnek. A két hittanórából az egyik témája a családi életre nevelés lesz, a másik a gyermek felekezete szerinti hittan.

   A jelenleg tízfős tantestület tagjai elkötelezett, hívő emberek, többségük korábban a város egy másik iskolájában tanított. A pedagógiai céljainkról annyit, hogy az egyházmegyében újdonságnak számító organikus nevelés, az élménypedagógia kerül a középpontba. Az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságánál Pécsi Rita pedagógiai igazgató neve fémjelzi ezt a vonulatot az egyházmegyei iskolákban. A bizalomra épülő, élményszerű, a gyermekek fejlődési ütemét figyelembe vevő pedagógiával az életkori változásokat szeretnénk szolgálni. A délelőtti tanítást követően, délután tanórán kívüli élményszerű szakkörökre és egyéb foglalkozásokra hívjuk tanítványainkat. Második osztálytól lesz furulyaoktatás, az öt testnevelésből pedig kettő néptáncóra lesz. Mindenképpen arra törekszünk, hogy a gyerekek érzelmi intelligenciáját és hitbeli gazdagodását elősegítsük. Célunk az, hogy a gyerekeknek minden nap élmény legyen iskolába jönni.

   Tavaly februárban kaptam felkérést erre a megtisztelő feladatra. Az az igazság, hogy ezt meghívásnak éreztem, nem csupán az egyházmegye vezetői, hanem az Úristen részéről is. Szerencsére a családi körülményeink olyanok, hogy a gyerekeink már fiatal felnőttek. Tamás a legidősebb 27 éves, utána jön Réka, Kata és a legfiatalabb Feri 21 éves. Az iskola teljes mértékben a szívügyem, úgy is mondhatom, hogy az ötödik gyermekem. Eszerint szeretném végezni a munkámat.

 Katona M. István
Dunakeszi Polgár
A szerző felvétele

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2018 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Esett az eső, de mindenki szedte! (2018. 09. 23.)Padfestés és tótakarítás Tóvárosban (2018. 09. 23.)Családi nap és lecsófőző verseny (2018. 09. 23.)Zenei flashmob az Ipoly menti turizmus élénkítéséért (2018. 09. 22.)Búcsúzik a nyár (2018. 09. 21.)Fóti Szüret - Fóti Ősz (2018. 09. 21.)Zebegény - Panorámafutás (2018. 09. 21.)Színházak éjszakája (2018. 09. 21.)"Amikor az atyafiak együtt muzsikálnak" (2018. 09. 20.)Évadnyitó gulyásparti (2018. 09. 20.)Balesetmegelőzési céllal ellenőríz a rendőrség (2018. 09. 20.)A Váci Fegyház és Börtön adománya a homokozó bölcsiseknek (2018. 09. 20.)Átadták a hatodik ovi-sportpályát Dunakeszin (2018. 09. 19.)Újabb sávot használhatnak az autósok az M2-es egy részén (2018. 09. 19.)Zenei flashmob a szlovák-magyar határon - Letkésnél hídzár lesz (2018. 09. 19.)
| Következő 15 |