">


2018. november 21. szerda - Olivér Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2018. 06. 12.
Frissítve: Légi show és veteránjárművek találkozója Dunakeszin

A II. világháború egyik újra megvívott légi csatájának lehetett tanúja az a több ezer ember, akik kilátogattak a Dunakeszi repülőtérre június 9-10-én, ahol korabeli harcászati eszközöket is felsorakoztattak, de "belehallgathattak" a régmúlt idők katonadalaiba is.

 

A V4 Air Show keretében idén is újra rajzolta az égboltot a nézők nagy örömére Besenyei Péter műrepülő világbajnok. A légi showhoz hasonlóan óriási sikere volt a matuzsálemi korú veteránjármű csodáknak is, melyeket szombaton körbe rajongtak az régi autók szerelmesei. Izgalmas bemutatók, különleges katonai harci eszközök, levegőben „harcoló” repülők, pirotechnikai látványosságok, sétarepülés varázsa, vadászgépek „párviadala” és még sok minden szerepelt a kétnapos programban, amely több ezer embert csábított ki a Dunakeszi repülőtérre.

- Mi a sikeres rendezvény titka? – kérdeztem Szlávik Csabától, aki évek óta egyik szervezője a veteránjárművek találkozójának.

- Azt gondolom, hogy mindennek az alapja egy jó közösség, melyet Gulyás András és Takács Norbert hosszú évek alatt hozott létre a veteránautók bemutatóinak szervezése és rendezése alkalmával. Létrejött egy remek csapat, amely felépített egy jól működő rendszert. Ez az alapja a 2016-ban első alkalommal Dunakeszin megrendezett veteránautós találkozónak. Az pedig, hogy ilyen hatalmasra nőtte ki magát az Dunakeszi Város Önkormányzatának, Dióssi Csaba polgármesternek, a Dunakeszi Programiroda segítő támogatásának köszönhető.

- A több ezer látogató mennyi veteránjárművet csodálhat meg?

- Előzetesen közel háromszáz tulajdonos regisztrált, de az éjszakai hatalmas vihar miatt néhányan távol maradtak, akik az ország távolabbi pontjairól nem indultak el a szélsőséges időjárás miatt. De a veteránautósok zöme a fővárosban és az agglomerációban él, akik itt is vannak.

- Most is, amikor beszélgetünk, a fejünk fölött röpködnek a helikopterek, az előbb vívták a II. világháborús légi csatát a Retro Sky Team kiváló pilótái, néhány perce pedig Besenyei Péter Vác felől érkezve „hasította” szét a dunakeszi égboltot, hogy látványos bemutatójával elkápráztassa a nézőket. Szóval, a hosszasan felvezetett kérdésem lénye: mennyire szerencsés, hogy egyszerre rendezik a veteránjárművek találkozóját és a nagy horderejű V4 légi showt?

- Korábban külön életet élt a két rendezvény, s tavaly gondoltunk arra a Programirodával - mivel pl. mi kinőttük a Katonadombot -, hogy célszerűbb lenne a két rendezvényt integrálni, amely még több nézőt vonz. Örülök, hogy az elképzelésünk telitalálat lett, hiszen itt be tudjuk mutatni a harcászati eszközöket, járműveket is, melyre a hely szűkössége miatt a Katonadombon nem volt lehetőségünk.

- A katonai kiállítók különleges fegyver és haditechnikai arzenálja között érdekes volt látni, hogy a magyar alakulatok mellett itt vannak az orosz harcijárművek is…

- Az ország számos részén vannak ilyen katonai kiállítások, ahová meghívják az „oroszokat” is. Mi is nyitottunk, hiszen a veteránjármű tulajdonosok nagyon jó közösséget alkotnak, nagyon sokan ápolják a hadikultúrát, rengetegen gyűjtik a régi eszközöket, vannak, akik pl. lánctalpasokkal vannak itt, melyeket a honvédségtől vásároltak.

- Szemmel láthatóan óriási az érdeklődés és a siker. Hogyan és mivel lett még színesíteni a kínálatot?

- Szerintem jövőre a harcászati bemutató eszközkínálatát lehetne bővíteni együttműködve a Magyar Honvédséggel. Ez jó lehetőséget adna arra is, hogy a fiataloknak bemutassák a honvédséget, de azt is el tudnám képzelni, hogy a mai légi harchoz hasonlóan felelevenítenénk egy ’56-os katonai eseményt.

- Ön szerint mi vonzza az ilyen retro találkozókra a kicsiket és nagyokat egyaránt?

- Én azt tapasztalom, hogy szinte mindenkinek – férfiaknak és hölgyeknek egyaránt – van gyerekkorából valamilyen személyes élménye az itt látható autókról. Mindannyian szeretünk nosztalgiázni, és itt látjuk ifjú korunk Trabantjait, a Pannonia motorokat, Zsigulikat, különleges nyugati modelleket, a sokak számára elérhetetlen orosz Csajkát. Jó újra rácsodálkozni, és megmutatni gyermekeinknek, hogy honnan hová fejlődött a járműipar. A családok számára kézzelfoghatóvá tesszük a közelmúltat. De itt van a kiállítók között Dunakesziről a stabilmotorok „királya” Takács Sándor is, aki valamilyen „újdonsággal” mindig meglepi a közönséget. Szeretjük az ilyen szakikat! – mondta Szlávik Csaba, aki kérdésünkre elmondta, hogy őt is megérintette a retro hangulat, a kihívások mellett jó érzés a baráti közösséghez tartozni, ezért társaival együtt évről évre örömmel szervezik a veteránjárművek találkozóját, amely idén a légi show programjával bővült.

A matuzsálemi korú, ám még napjainkban is rendkívül igényes és vonzó külsőt mutató autócsodák között találkoztam dr. Néveri Istvánnal, a Magyar Veteránjárműművesek Szövetsége elnökségi tagjával, jogi igazgatójával, aki elmondta, hogy az elmúlt két évben társszervezőként vettek részt a Dunakeszin megrendezett veteránjárművek találkozóján.

- A szövetség alapvető célja a kulturális örökségvédelmen belül a technikai védelem fejlesztése, és megismertetése, a magyar járműipar hagyományának ápolása, történetének népszerűsítése, az érdeklődésre számot tartó veterán, oldtimer járművek bemutatása. Országszerte népszerűek a veteránjárművek találkozói, de ilyen volumenű, mint Dunakeszin van, ahol együtt mutatkozunk be a repülőkkel, az egyedülálló. Az egyedi adottságú helyszínre óriási tömeget vonz a rendezvény. Egyébként országszerte mintegy hatezer muzeálisan minősített jármű van, amelyek között megtalálható a motor, a személyautó, teherautó, autóbuszok. Egy szóval minden, ami jármű – tudtuk meg dr. Néveri Istvántól.

S valóban szinte minden jármű típus képviseltette magát a Dunakeszi repülőtéren, ahová pl. a második nap kitelepült az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár. Bemutatójukat sokan keresték fel. A vállalkozó kedvű fiúk kipróbálhatták páncélmellényben leküzdeni az akadálypályát. Nagy sikere volt a távirányítású tűzszerész robotnak is.

 

 Vetési Imre (Dunakanyar Régió)
Fotó: KesziPress


Ketten a szervezők közül: Szlávik Csaba és dr. Néveri István


| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2018 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Rétvári Bence csütörtökön ismét krumplit oszt Vácon (2018. 11. 21.)Fogyasztóvédelem - Black Friday (2018. 11. 21.)Nagy Bandor: "Rutinszerzés a célunk, mi vagyunk a legfiatalabbak" (2018. 11. 20.)Visszakaphatják lakásukat a Nemzeti eszközkezelő program résztvevői egy törvényjavaslat alapján (2018. 11. 20.)Elismerések szociális munkáért (2018. 11. 20.)November 22-25. - Kaleidoszkóp VersFesztivál Vácott (2018. 11. 19.)Üdvözlet Vácról! - Egy fél évszázad korabeli képeslapokon (2018. 11. 19.)Tovább folytatódik a DIGI és az Invitel összefonódása (2018. 11. 19.)Édes-mézes Zebegény: Süssünk együtt mézeskalácsot! (2018. 11. 19.)Emmi: minden hajléktalannak jut hely (2018. 11. 19.)Kevés eső, havas eső várható (2018. 11. 19.)Pontosítás: a váci gyorsított vonatok egy része áll meg Dunakeszin (2018. 11. 17.)Jó ütemben halad az M2-es gyorsforgalmi út építése (2018. 11. 15.)Dunakeszi: Sikeres a MÁV razziája (2018. 11. 14.)Ács Kristóf ifjúsági Európa- és országos bajnok: Életem az evezésről szól! (2018. 11. 14.)
| Következő 15 |