2018. július 22. vasárnap - Magdolna Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2018. 05. 15.
Madarak és fák napja Gödön

Gödön, a közel kéthektáros Duna-part Nyaralóházak területén rendezték a Madarak és Fák Napja városi programját, amely több száz családot, fiatalt és időset vonzott a nagy folyó közvetlen szomszédságában elterülő szabadidő- és kulturális központba.

-  A Madarak és Fák Napja városi program Göd egyik legnagyobb rendezvénye, amely egész nap színes előadásokkal, műsorokkal, kézműves foglalkozásokkal várta a nagyközönséget – tudtuk meg Piros Gergely kulturális rendezvényszervezőtől, aki a Duna-part Nyaralóházak szabadidőközpont programjaira fókuszálva végzi tevékenységét.

-  Délelőtt a nagyszínpadon a helyi művészeti csoportok számára kínáltunk bemutatkozási lehetőséget – mondta a fiatal szakember, majd arról beszélt, hogy az arborétum szépségű, parkosított, dúsan zöldellő ligetes környezetben nagy népszerűségnek örvendett az interaktív sólyomtábor, a pónilovaglás, a kalandpark és kötélpálya akadályainak meghódítása. Különösen a kicsik élvezték az ásványmosás, és a madáretető- és odú készítését, akik szüleik és testvéreik aktív közreműködésével együtt építették fel a méretre szabott deszkákból a madarak biztonságos otthonává formált házikókat.

-  Hazánkban idén a Vándorsólyom lett az „Év madara”, amely az erő, az ügyesség, a rátermettség szimbóluma. Szinte nem volt olyan gyerek, aki ne szerette volna megsimogatni vagy néhány pillanatra a kezén tartani a szárnyaló madarat. A Magyar Madártani Egyesület mellett itt van a rendezvényünkön számos civil,- zöld szervezet és öko alapítvány is – mutatta be a résztvevők egy csoportját.

Az egész napos programokra kilátogatókat – a madár-, és növényvilág, a kézműves és kulturális sokaság mellett – gasztronómiai finomságok, az ínycsiklandozó grill, a hatalmas üstökben főtt marha- és babgulyás, erdélyi kürtöskalács és az olyan közkedvelt termékek, mint pl. a lekvárok sokfélesége, gazdag ízvilága, a kánikulai meleget enyhítő kézműves sörök szomjoltó sokasága várta.

A rendezvény helyszíne közvetlenül a Duna mellett van, amely Piros Gergely szerint nemcsak Göd, de a Dunakanyar egyik legszebb zöldkörnyezete, a kalandparkkal együtt a családok, sportolni vágyók, az itt pihenő turisták számára „igazi paradicsom.”

– Hétről hétre újabb és újabb programokkal várjuk vendégeinket – tette hozzá a szabadidős programokért felelős szakember, aki máris sorolta a kínálatot: fotó, és filmklub, bábszínház, koncertek, kiállítások. Egyébként a mai nap két kiemelkedő programja a kicsik által nagyon várt bábelőadás, és az Iszkiri zenekar műsora volt.

A madárodút- és etetőt készítő családok körében találkoztam a 84 éves Nagy Gáborral, Göd egyik megbecsült polgárával, akinek Hajdúhadház a szülővárosa, ott cseperedett fel, de az elmúlt évtizedek közösségi tevékenységével bizonyította, hogy kevés hozzáfogható gödi lokálpatrióta él a Duna-parti városban.

- Az én gyerekkoromban, a Hajdúságban óriási rendezvény volt a Madarak és Fák Napja, a természetet, a madarakat ünnepeltük. Néhány évtizede, amikor átvettem a település közepén elterülő kiserdő gondozását, akkor javasoltam, hogy Gödön is indítsuk útjára ezt a szép, és nagyon fontos rendezvényt. Eleinte kevesen vettek részt a programokon, ám ahogy teltek az évek a rendezvény színvonala is látogatottsága is folyamatosan nőtt – meséli a még mindig tetterős férfi. – Az volt célunk -, és ma is az -, hogy a gyerekek ünnepe legyen, akik már fiatal korukban ismerjék meg a természet szépségét, és azt, ahogy nőnek, becsüljék, óvják, védjék. Ma már nagyon jóérzés látni, hogy mennyi követőnk van. Szerintem a Madarak és Fák Napja legfontosabb üzenete a természetvédelem, élő környezetünk értékeinek megbecsülése - mondta fiatalokat túlszárnyaló lelkesedéssel a 84 éves Nagy Gábor.

- Egy éve vártunk erre a napra – árulta el érdeklődésünkre a tűző napon serénykedő Berecz család tagjai közül az édesapa, aki feleségével és hét éves fiával, Áronnal együtt készítették a madárodút.

– Tavasszal nagy örömmel láttuk, hogy a tavaly készített, és a kertünkbe kihelyezett odúba beköltöztek a cinkék. A madárodú készítés mellett nagyon kedveljük az ásványmosást. Egyébként tetszik az egész napos program-sorozat, mert kimondva, kimondatlanul közösségépítő, aminek mindannyian részesei vagyunk. Jónak tartom, mert nemcsak finomakat eszünk, iszunk, zenét hallgatunk, hanem egymással is beszélgetünk, és nap végén már jóismerősként köszönünk el – mondta Berecz Áron, aki néhány éve költözött családjával Gödre, ahol nagyon jól érzik magukat, egyedül azt sajnálja, hogy még nincs a településnek városközpontja.

- A szabadidős és kulturális programokra kilátogatókon kívül ideális feltételekkel várjuk a vízi- és kerékpáros túrázókat, baráti társaságokat, csoportokat, osztálykiránduláson résztvevő közösségeket, egyéni vendégeket – mondta Dombi Rita, a Duna-part Nyaralóházak ügyvezetője, akitől azt is megtudhattuk, hogy a kiválóan felszerelt, összkomfortos faházakban wifi, hűtő, televízió szolgálja a vendégek kényelmét.

– Hamarosan új szaletlivel, bográcsozóhellyel is kiegészül kínálatunk, közel száz személy kényelmesen, kulturált környezetben pihenhet. A mellettünk kanyargó dunakanyari kerékpárúton felfedezhetik a környező településeket is, de kerékpárral eljuthatnak a termálfürdőnkbe, megtekinthetik a gyönyörű Nemeskéri kúriát is. Göd vonzereje a Duna-part Nyaralóházak szomszédságában - a hivatalos működési engedéllyel rendelkező - a dunai szabadstrand. Csónak és kerékpár kölcsönző, éttermek, halsütő és még sok minden garantálja a vendégek önfeledt kikapcsolódását, pihenését – mondta Dombi Rita, aki munkatársaival együtt tavasztól kora őszig szeretettel várja azokat, akik kulturált, szép, ligetes környezetben szeretnének pihenni, nyaralni.Vetési Imre (Dunakanyar Régió)
Fotó: Duna-part Nyaralóházak, Kurdi Imre, KesziPress

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2018 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Négymilliárdos pályázat Pest megyei kerékpárutak építésére (2018. 07. 20.)Rétvári: az Európai Unió inkább a migrációt támogatja, mint a rászorulókat (2018. 07. 19.)Vác: üzembe helyezték a Március 15. téri súllyedő oszlopokat (2018. 07. 17.)Fontos eszközöket kapott az önkéntes mentő és tűzoltó egyesület (2018. 07. 17.)Megrendezik szombaton a Balaton-átúszást! (2018. 07. 13.)Mozdulj Dunakeszi!
- Szentgyörgyi Romeoval (2018. 07. 13.)
Koncz Gábor 80 éves
- Boldog Születésnapot! (2018. 07. 13.)
Szentendrei Ister Napok - a Duna ünnepe (2018. 07. 13.)Dunakeszi: Ismét Jam Jazz a főtéren! (2018. 07. 13.)Napos, nyári idő (2018. 07. 12.)Természetjáró Fesztivál a Dunakanyarban (2018. 07. 12.)Vasúti utazási kedvezmény a Visegrádi Palotajátékokra (2018. 07. 11.)Fővárosi árakon kínálják a családi házakat Dunakeszin (2018. 07. 11.)Európa-bajnokságot nyert a dunakeszi Huller Dániel (2018. 07. 11.)Közel egy kilométer hosszú kerékpárút épül Sződligeten (2018. 07. 11.)
| Következő 15 |