2018. szeptember 24. hétfő - Gellért Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2018. 05. 15.
Madarak és fák napja Gödön

Gödön, a közel kéthektáros Duna-part Nyaralóházak területén rendezték a Madarak és Fák Napja városi programját, amely több száz családot, fiatalt és időset vonzott a nagy folyó közvetlen szomszédságában elterülő szabadidő- és kulturális központba.

-  A Madarak és Fák Napja városi program Göd egyik legnagyobb rendezvénye, amely egész nap színes előadásokkal, műsorokkal, kézműves foglalkozásokkal várta a nagyközönséget – tudtuk meg Piros Gergely kulturális rendezvényszervezőtől, aki a Duna-part Nyaralóházak szabadidőközpont programjaira fókuszálva végzi tevékenységét.

-  Délelőtt a nagyszínpadon a helyi művészeti csoportok számára kínáltunk bemutatkozási lehetőséget – mondta a fiatal szakember, majd arról beszélt, hogy az arborétum szépségű, parkosított, dúsan zöldellő ligetes környezetben nagy népszerűségnek örvendett az interaktív sólyomtábor, a pónilovaglás, a kalandpark és kötélpálya akadályainak meghódítása. Különösen a kicsik élvezték az ásványmosás, és a madáretető- és odú készítését, akik szüleik és testvéreik aktív közreműködésével együtt építették fel a méretre szabott deszkákból a madarak biztonságos otthonává formált házikókat.

-  Hazánkban idén a Vándorsólyom lett az „Év madara”, amely az erő, az ügyesség, a rátermettség szimbóluma. Szinte nem volt olyan gyerek, aki ne szerette volna megsimogatni vagy néhány pillanatra a kezén tartani a szárnyaló madarat. A Magyar Madártani Egyesület mellett itt van a rendezvényünkön számos civil,- zöld szervezet és öko alapítvány is – mutatta be a résztvevők egy csoportját.

Az egész napos programokra kilátogatókat – a madár-, és növényvilág, a kézműves és kulturális sokaság mellett – gasztronómiai finomságok, az ínycsiklandozó grill, a hatalmas üstökben főtt marha- és babgulyás, erdélyi kürtöskalács és az olyan közkedvelt termékek, mint pl. a lekvárok sokfélesége, gazdag ízvilága, a kánikulai meleget enyhítő kézműves sörök szomjoltó sokasága várta.

A rendezvény helyszíne közvetlenül a Duna mellett van, amely Piros Gergely szerint nemcsak Göd, de a Dunakanyar egyik legszebb zöldkörnyezete, a kalandparkkal együtt a családok, sportolni vágyók, az itt pihenő turisták számára „igazi paradicsom.”

– Hétről hétre újabb és újabb programokkal várjuk vendégeinket – tette hozzá a szabadidős programokért felelős szakember, aki máris sorolta a kínálatot: fotó, és filmklub, bábszínház, koncertek, kiállítások. Egyébként a mai nap két kiemelkedő programja a kicsik által nagyon várt bábelőadás, és az Iszkiri zenekar műsora volt.

A madárodút- és etetőt készítő családok körében találkoztam a 84 éves Nagy Gáborral, Göd egyik megbecsült polgárával, akinek Hajdúhadház a szülővárosa, ott cseperedett fel, de az elmúlt évtizedek közösségi tevékenységével bizonyította, hogy kevés hozzáfogható gödi lokálpatrióta él a Duna-parti városban.

- Az én gyerekkoromban, a Hajdúságban óriási rendezvény volt a Madarak és Fák Napja, a természetet, a madarakat ünnepeltük. Néhány évtizede, amikor átvettem a település közepén elterülő kiserdő gondozását, akkor javasoltam, hogy Gödön is indítsuk útjára ezt a szép, és nagyon fontos rendezvényt. Eleinte kevesen vettek részt a programokon, ám ahogy teltek az évek a rendezvény színvonala is látogatottsága is folyamatosan nőtt – meséli a még mindig tetterős férfi. – Az volt célunk -, és ma is az -, hogy a gyerekek ünnepe legyen, akik már fiatal korukban ismerjék meg a természet szépségét, és azt, ahogy nőnek, becsüljék, óvják, védjék. Ma már nagyon jóérzés látni, hogy mennyi követőnk van. Szerintem a Madarak és Fák Napja legfontosabb üzenete a természetvédelem, élő környezetünk értékeinek megbecsülése - mondta fiatalokat túlszárnyaló lelkesedéssel a 84 éves Nagy Gábor.

- Egy éve vártunk erre a napra – árulta el érdeklődésünkre a tűző napon serénykedő Berecz család tagjai közül az édesapa, aki feleségével és hét éves fiával, Áronnal együtt készítették a madárodút.

– Tavasszal nagy örömmel láttuk, hogy a tavaly készített, és a kertünkbe kihelyezett odúba beköltöztek a cinkék. A madárodú készítés mellett nagyon kedveljük az ásványmosást. Egyébként tetszik az egész napos program-sorozat, mert kimondva, kimondatlanul közösségépítő, aminek mindannyian részesei vagyunk. Jónak tartom, mert nemcsak finomakat eszünk, iszunk, zenét hallgatunk, hanem egymással is beszélgetünk, és nap végén már jóismerősként köszönünk el – mondta Berecz Áron, aki néhány éve költözött családjával Gödre, ahol nagyon jól érzik magukat, egyedül azt sajnálja, hogy még nincs a településnek városközpontja.

- A szabadidős és kulturális programokra kilátogatókon kívül ideális feltételekkel várjuk a vízi- és kerékpáros túrázókat, baráti társaságokat, csoportokat, osztálykiránduláson résztvevő közösségeket, egyéni vendégeket – mondta Dombi Rita, a Duna-part Nyaralóházak ügyvezetője, akitől azt is megtudhattuk, hogy a kiválóan felszerelt, összkomfortos faházakban wifi, hűtő, televízió szolgálja a vendégek kényelmét.

– Hamarosan új szaletlivel, bográcsozóhellyel is kiegészül kínálatunk, közel száz személy kényelmesen, kulturált környezetben pihenhet. A mellettünk kanyargó dunakanyari kerékpárúton felfedezhetik a környező településeket is, de kerékpárral eljuthatnak a termálfürdőnkbe, megtekinthetik a gyönyörű Nemeskéri kúriát is. Göd vonzereje a Duna-part Nyaralóházak szomszédságában - a hivatalos működési engedéllyel rendelkező - a dunai szabadstrand. Csónak és kerékpár kölcsönző, éttermek, halsütő és még sok minden garantálja a vendégek önfeledt kikapcsolódását, pihenését – mondta Dombi Rita, aki munkatársaival együtt tavasztól kora őszig szeretettel várja azokat, akik kulturált, szép, ligetes környezetben szeretnének pihenni, nyaralni.Vetési Imre (Dunakanyar Régió)
Fotó: Duna-part Nyaralóházak, Kurdi Imre, KesziPress

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2018 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Esett az eső, de mindenki szedte! (2018. 09. 23.)Padfestés és tótakarítás Tóvárosban (2018. 09. 23.)Családi nap és lecsófőző verseny (2018. 09. 23.)Zenei flashmob az Ipoly menti turizmus élénkítéséért (2018. 09. 22.)Búcsúzik a nyár (2018. 09. 21.)Fóti Szüret - Fóti Ősz (2018. 09. 21.)Zebegény - Panorámafutás (2018. 09. 21.)Színházak éjszakája (2018. 09. 21.)"Amikor az atyafiak együtt muzsikálnak" (2018. 09. 20.)Évadnyitó gulyásparti (2018. 09. 20.)Balesetmegelőzési céllal ellenőríz a rendőrség (2018. 09. 20.)A Váci Fegyház és Börtön adománya a homokozó bölcsiseknek (2018. 09. 20.)Átadták a hatodik ovi-sportpályát Dunakeszin (2018. 09. 19.)Újabb sávot használhatnak az autósok az M2-es egy részén (2018. 09. 19.)Zenei flashmob a szlovák-magyar határon - Letkésnél hídzár lesz (2018. 09. 19.)
| Következő 15 |