2019. január 21. hétfő - Ágnes Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2018. 05. 08.
Dunakeszi: Interjú Tóth Csaba rendőrkapitánnyal

Ezredes úr! Immár fél évtizede ön vezeti a rendőrkapitányságot, melynek teljesítménye évről évre javult. A statisztikák azt mutatják, hogy jó munkát végeztek. Bizonyság erre, hogy Dunakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2018. áprilisi ülésen -, melyen beszámolt a rendőrség elmúlt évi tevékenységéről – titkos szavazással elsőként önt tüntette ki a most alapított Dunakeszi Közbiztonságáért díjjal. Miközben gratulálok az elismeréshez, arra is kíváncsi vagyok; mi az eredményesség titka?

- Ezúton is köszönöm az Önkormányzat elismerését a díj megalapításával és odaítélésével, mellyel rangot adott a munkánknak, a rendőrség elismertségének. Mi a titok? A munka, az odafigyelés, az hogy este bármikor nyugodtan kitehetjük a lábunkat az utcára. De azt mindenkinek tudnia kell, hogy ez nem egyszemélyes tevékenység, hanem a csapat munkája. Ezzel a díjjal úgy gondolom, az egész kapitányság tevékenységét ismerte el az Önkormányzat. Egy erős, stabil maggal dolgozunk, hogy minél jobb eredményeket érjünk el. Ez többnyire sikerül is, ezt a színvonalat szeretnénk megőrizni, de ahol lehetséges, ott még jobb eredmények elérésére összpontosítunk.

- Véleménye szerint ön mennyit tudott hozzátenni vezetési módszereivel ahhoz, hogy évről évre javultak az eredmények, a statisztikai mutatók?

-  A felmérések azt mutatják, hogy a munkahelyről a dolgozók elsősorban a rossz munkahelyi légkör miatt mennek el, a körülmények szerepe másodlagos. Én azon voltam az elmúlt években, hogy lehetőség szerint mindkét terület feltételein javítsak. Nem vagyok híve annak, hogy állandóan cserélgessük az embereket, igyekszem mindenkivel, amíg csak lehet együtt dolgozni. A munkahelyi körülményekben, a rendőrkapitányság működési, környezeti feltételrendszerében óriási változást hoztak az elmúlt évek. Legplasztikusabban képekkel tudom alá támasztani, melyek jól mutatják, hogy egykoron hogyan nézett ki a rendőrkapitányság, és napjainkban milyen körülmények között dolgozhatunk, fogadhatjuk ügyfeleinket. Az elmúlt öt évben hatszázmillió forintnál is többet költöttünk az épület külső és belső felújítására, melynek nagyságát jól tükrözi a rendőrkapitányság jelenlegi állapota.

- Hogyan sikerült ilyen jelentős pénzügyi forrást előteremteni a nagy volumenű felújítások, átalakítások megvalósításához?

fotó: police.hu

-  Az Európai Unió és a magyarországi TAO pályázati forrásaiból sikerült elnyerni a felújításhoz szükséges pénzt, amely közel sem volt egyszerű, hiszen Pest megyében 13 rendőrkapitányság van, és mindegyik pályázott. Intenzíven lobbiztunk, hogy a nyertesek között legyünk, hiszen mi nemcsak a rendőrségi épülettel rendelkezünk, hozzánk tartozik a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szállója is, melyen laknak BRFK-s és készenléti rendőr kollégák is. Ahogy szoktam mondani, „mi nagy falat vagyunk”, együtt kell gondolnunk a két épületre. Önerőből is több tízmilliót költöttünk a szálló felújítására, amióta én itt vagyok.

Milyen a kapitányság szakmai összetétele, felkészültsége? Korábban hallottuk, hogy éppen az említett kiváló lakhatási körülmények miatt sok fiatal teljesít itt szolgálatot, ám életkoruk miatt érthetően kevés rutinnal rendelkeznek. Most milyen képet mutat az állománytábla?

-  Az állomány 60-70 százaléka tapasztalt kolléga, akik több éves szakmai gyakorlattal rendelkeznek. A fiatalokat, az új munkatársakat be kell tanítani, akik csak 3-4 év szolgálat után ismerik meg igazán a területet, az embereket, a helyi adottságokat. Ez nem egyszerű feladat, hiszen nagy a működési területünk, három város – Dunakeszi, Göd, Fót – mellett Csomád tartozik hozzánk. A fiatalok betanítása folyamatos, ám a társadalomban tapasztalható munkaerő mobilitás minket sem kerül el, ezért, akik egy idő után elhagyják a pályát, azokkal nem tudunk mit kezdeni. Gondoskodunk a pótlásukról és igyekszünk minél vonzóbbá tenni a rendőri hivatást.

Négy település, több mint százezer lakosának a közbiztonságáért felelnek. Mindezért a fővárosi agglomerációban, Budapest szomszédságában. Milyen kihívást jelent ez a bűnmegelőző, felderítő munkájukban?

-  Jelentőset, hiszen a statisztikák, a bűncselekmények számai azt mutatják, hogy egy település minél távolabb van Budapesttől, ott annál kevesebb a probléma. Ráadásul az ottani kollégák ismerik a helyi bűnözőket. Nálunk viszont – egyrészt hatalmas a terület, másrészt – a bűnelkövető általában nem helyi lakos. Működési területünkön több nagy bevásárlóközpont van, melyek nem kevés többletmunkát okoznak a számunkra, hiszen heti szinten fordulnak szabálysértések, vagy bűncselekmények, közlekedési balesetek. Különösen a hétvégéken zsúfoltak az üzletek, tele vannak a parkolók, ami azt jelenti, hogy szinte megelőzhetetlenek a bűncselekmények, a balesetek. Az viszont feltétlenül jó hír, hogy ezek száma már közel sem annyi, mint érkezésem előtt volt. Tudom, azt ez kevésbe vigasztalja, akinek a sérelmére követték el, de a szakmai korrektséghez hozzátartozik, hogy minden bűncselekményt sajnos nem tudunk megelőzni. Bűncselekmények mindig is lesznek, miként sértettek is, ám mi arra törekszünk, hogy ezek az elviselhetőség szintjén maradjanak.

Melyek a legjellemzőbb bűncselekmények Dunakeszin?

-  Fehérgallérosoknak hívjuk: csalások, sikkasztások, idősek ellen elkövetett bűncselekmények. A vagyon elleni bűncselekmények sorában az erőszak nélküli lopásokat tudnám kiemelni. Meg kell említeni a közlekedéssel kapcsolatos bűncselekményeket is, melyek száma igen jelentős, ilyen pl. ittas vezetés. Van, aki már reggel is ittasan ül kocsiba! A halálos balesetek bűncselekmény kategóriába tartoznak. Tényszerűen ki kell jelenteni, hogy nagyon sok a fegyelmezetlen, a szabályokat be nem tartó gépjárművezető, akik kiszűrésén, a közlekedési fegyelem megszilárdításáért sokat dolgozunk. Jelentős kihívást jelentenek az úthálózatok, napjainkban különösen nagy felügyeletet igényel az M2-es bővítésével járó közlekedési helyzet. Jelentős a torlódás, nincsenek elkerülő utak, az emberek idegesek, türelmetlenek. Lényeges kérdés, hogy a 2x2 sávosra bővülő M2-es forgalmát hogyan tudja majd fogadni az M0-s csomópont, bővül-e?

Régebben gyakran hallhattuk azt az országos szlogent, hogy polgárbarát rendőrségként szeretnék szolgálni a lakosságot. Véleménye szerint az önök munkájában ez tetten érhető?

-  Mi nyitottak vagyunk a polgárok felé a nap 24 órájában. Minden egyes észrevételükre reagálunk, hozzánk bármikor fordulhatnak. Mielőtt a Pest Megyei Rendőrnapot megrendeztük, nyílt napokat tartottunk, jöhettek iskolások, bárki, aki kíváncsi volt a munkánkra. Gyereknapok környékén rengeteg iskolában, óvodában megjelenünk. Dunakeszi és gödi nyugdíjas klubokban tartunk előadásokat, kapcsolatban vagyunk az egyházakkal, a családsegítőkkel, polgárőrökkel, részt veszünk a lakossági fórumokon. Együttműködünk a helyi önkormányzatokkal.

Mit tapasztal, a lakosság hogyan vélekedik a rendőrökről?

-  A régi leegyszerűsített, felületes megnyilatkozásokat felváltotta a tényszerű véleménynyilvánítás, amely – s ezt örömmel mondom – évről évre kedvezőbb. Az állampolgárok látják, érzékelik, hogy napjainkra átalakult a rendőrség személyi állománya, felkészült, polgárbarát rendőrök teljesítenek szolgálatot. A kedvező(bb) megítélés érdekében vezetőtársaimmal együtt sokat dolgozunk. De az is tény, hogy aki nem felel meg az elvárásnak, az kimarad a rendszerből. Ugyanakkor az éremnek két oldala van, fontos az állampolgárok részéről a jogkövető magatartás, ugyanis ha agresszív a másik fél, a rendőr sem tud mindig higgadt maradni. Jónak tartom, hogy kevés panasz érkezett az intézkedő munkatársakra, melyek többsége nem volt megalapozott, az ügyészség is elutasította őket.

Milyen erényekkel kell rendelkeznie egy rendőrkapitánynak, hogy ilyen közösséget tudjon formálni? Ebben a tevékenységben szerepet játszott, hogy egykoron pedagógus volt?

-  Azt szoktuk mondani, hogy aki a polgári életből jött az többet lát, mint aki eleve a rendőrségnél, a rendvédelmi pályán kezdett. Civil elő életemben tanítottam általános és középiskolában, valamint szakmunkásképzőben is, ami igen emberpróbáló volt akkoriban, de mindenképpen sok muníciót adott a rendőri tevékenységemhez. Dunakeszire érkezésem előtt közel húsz évig osztályvezetőként dolgoztam a rendőrség kötelékében. Igyekszem minden kollégából - képessége és adottságai alapján – a maximumot kihozni, de azt is tudom, hogy mindenkinek lehet rossz napja. Elég rugalmas vezető vagyok annak ellenére, hogy a rendvédelemnél szolgálva megkövetelem a fegyelmet, a feladatok tisztességes végrehajtását.

Úgy tudom, hogy elöljárói a következő öt évre is önt nevezték a Dunakeszi Rendőrkapitányság vezetésére. Mit tart a legfontosabb feladatnak, amit mindenképpen meg szeretne valósítani?

-  Az eddigi eredmények megőrzését, a kapitányság létszámának stabilizálását. A rendőrszálló felújítását még ebben az évben szeretnénk befejezni. Továbbra is azon dolgozom, hogy – az optimális munkahelyi környezettel, jó műszaki és gépjármű parkkal rendelkező kapitányságon – rendőreink szeressenek itt, ebben a közösségben dolgozni. Természetesen fontosnak tartom, hogy az önkormányzatokkal megőrizzük a napi szintű kapcsolattartást, a korrekt, segítő együttműködést. Igyekszem minél több rendezvényen megjelenni, képviselni a rendőrséget, mindenhová szívesen megyek, ahová meghívnak.

Köszönöm a beszélgetést, további eredményes tevékenységet kívánok önnek, és a kapitányság valamennyi munkatársának.

 

 Vetési Imre
Dunakeszi Polgár
fotó: kesziPress

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2019 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Idén 5,9 milliárd forintra pályázhatnak a civil szervezetek (2019. 01. 21.)Tuzson Bence: Meg kell erősíteni a tisztelet kultúráját (2019. 01. 21.)Flashmobbal ünneplik Szentendrén a Magyar Kultúra Napját (2019. 01. 21.)Dunakeszi: A Magyar Kultúra Napjára (2019. 01. 21.)Az Éjjel-nappal Budapest Lalija is zsűrizett a vácrátóti kocsonya pikniken (2019. 01. 20.)Nagy siker volt a vácrátóti jubileumi kocsonya piknik (2019. 01. 20.)Két éves a városházi ügyfélszolgálat (2019. 01. 20.)Nyolcadikként fordulnak a tavaszra Albert Flórián fiai (2019. 01. 19.)Kántor Anikó: "Képesek lesznek a lányok néhány meglepetésre" (2019. 01. 19.)Lovaggá avatott festőművész (2019. 01. 19.)Autósok figyelmébe! Lényeges forgalmi rend változások az M2-es autóuton (2019. 01. 19.)Vác: Elmaradt a rendkívüli ülés (2019. 01. 18.)Újra együtt a legendás páros (2019. 01. 18.)Dióssi Csaba: 2019 az áttörések éve lesz (2019. 01. 17.)Sipos Dávid: a kihívások ösztönöznek (2019. 01. 17.)
| Következő 15 |