2019. január 20. vasárnap - Sebestyén Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2018. 05. 04.
Négy évtized után megújult a verőcei egészségház

A verőcei polgárok régi álma vált valóra a megújult, megszépült egészségház felavatásával, amely 1976-ban nagyrészt társadalmi munkában épült – mondta ünnepi köszöntőjében Grauszmann György, a település polgármestere.

E jeles eseményen örömmel köszöntötte dr. Rétvári Bencét, az EMMI miniszterhelyettesét, a választókerület országgyűlési képviselőjét, dr. Dukai Miklóst, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkárát, a váci és a szobi járási hivatal vezetőit, a környező települések polgármestereit, a verőcei egészségügyben dolgozó orvosokat, gyógyszerészeket, védőnőket, az egészségügyi intézmény felújításában közreműködő vállalkozókat.

- A hetvenes évek modern épülete felett mára eljárt az idő, ezért nagyon megörültünk, amikor a kormány és az EU által kiírt pályázatból homlokzati szigetelésre, nyílászáró cserére és napelemek felhelyezésére 78 millió forintot nyertünk három verőcei épület felújítására – emelte ki Grauszmann György az április 27-i avató ünnepségen.

A település polgármestere elmondta, hogy az elnyert pályázati forrásból 22 millió jutott az egészségház felújítására, melyhez a Belügyminisztériumtól is kaptak 30 millió forintot, amiből tetőfödém és a vizesblokk újult meg.

- A pályázati és támogatási összeget Verőce Önkormányzata Képviselő-testülete 40 millió forint önerővel egészítette ki, melynek köszönhetően az épület alsó szintjét teljes mértékben felújítottuk. Kicseréltük a villanyvezetékeket, világítást, burkolatokat, biztonsági rendszert – ismertette Grauszmann György, aki hozzátette; sokan nehezményezték, hogy miért költenek ennyi pénzt az egészségház fejlesztésére. – Ma is vallom, hogy a felújítással a következő negyven évre fejlesztettük az egészségházat, amely a verőcei polgárok életminőségének javítását szolgálja nap, mint nap, akiknek a létszáma évről évre örvendetesen növekszik – érvelt a polgármester.

Grauszmann György ünnepi köszöntőjében bejelentette, hogy az épület alsó szintjében – melyben egyébként lift is van - a fogorvos mellett a védőnői-, a gyermekorvosi-, és háziorvosi szolgálat fogadja a pácienseket.

A település polgármestere köszönetet mondott a református egyháznak, amely az átmeneti időszakban helyet biztosított az egészségügyi intézmények működéséhez. Grauszmann György a magyar kormánynak is kifejezte köszönetet a támogatásért, de elismeréssel a hangjában beszélt a képviselő-testület tagjai és munkatársai példás együttműködéséről, a vállalkozók jó minőségben és határidőre elkészült munkájáról is.

A felújított épületet Márkus Gábor református lelkész áldotta meg, majd dr. Dukai Miklós a helyi közösség példás összefogását méltatta. A Belügyminisztérium helyettes államtitkára ünnepi beszédében kiemelte, hogy a szaktárca a költségvetésben 5 milliárd forintot tervezett önkormányzati fejlesztéseket szolgáló pályázatokra, ám a magyar gazdaság jó teljesítményének köszönhetően további 17 milliárddal sikerült növelni a pénzügyi forrás keretét.

– Ennek köszönhetően minden olyan települést ki tudtuk szolgálni, amelynek a pályázata arra érdemes volt. Ezen a pénzen utakat, hidakat, járdákat is fel lehet újítani. Az önkormányzatoknak egyébként a közösségépítésben is nagy szerepük van, melyet jól példáz az önök eredményes és sikeres összefogása is, melyhez gratulálok – zárta ünnepi köszöntőjét dr. Dukai Miklós helyettes államtitkár.

Dr. Rétvári Bence ünnepi beszéde kezdetén köszönetet mondott az április 8-i országgyűlési képviselő választáson elnyert 51,5 százalékos, kimagasló támogatottságáért, a választók bizalmáért, akiknek köszönhetően a Vác központú Pest megyei 4. választókerület 34 településének polgárait ő képviselheti az Országgyűlésben.

Az EMMI miniszterhelyettese a képviselőként elmondott hálás szavak után azt hangsúlyozta, hogy a betegséget mindig jobb megelőzni, melyet elősegíthet pl. az egészségház felújítása, a működés feltételeinek korszerűsítése is.

- A verőceihez hasonlóan máshol is újultak meg egészségházak, hiszen pár héttel korábban Szokolyán adhattunk át egy megújult egészségházat. A környék 11 településének egészségháza is megújul a tavaly év végi belügyminiszteri pályázat segítségével. Több helyen energetikai fejlesztés valósul meg. A környék 34 településének 15 egészségháza újul meg a jövőben. Új műszervásárlásra kerülhet sor, melynek köszönhetően több és színvonalasabb szolgáltatást tudnak megvalósítani az egészségügyi dolgozók. Sok esetben nem kell elmenni Vácra a Szakorvosi Rendelőintézetbe, hanem helyben tudják majd elvégezni a betegellátást. Összességében 1,2 milliárd az az összeg, melyet a környék egészségügyi intézményeinek a felújítására tudunk fordítani – jelentette be a miniszterhelyettes, aki ismertette azt is, hogy a település rendőrségi épülete és az iskola tornaterme is megújul az energetikai korszerűsítésnek köszönhetően.

Mint elhangzott Verőce és Kismaros külterületi útjainak megújítására 57 millió forint áll rendelkezésre.

Dr. Rétvári Bence – miközben az egészségügyi dolgozók áldozatos helytállását méltatta – elmondta, hogy a kormány az elmúlt négy évben összesen 520 ezer forinttal emelte meg a háziorvosok praxisát, amely a helyi önkormányzatot számára e mellett lehetővé tette, hogy elengedjék a háziorvosok helyi iparűzési adóját. Jó érzéssel mondhatjuk, hogy 2010 óta 802 ezer forintról - átlagosan - 1,5 millióra növekedett a háziorvosok praxisa. Reményeink szerint e döntés is vonzóbbá teszi a háziorvosi pálya választását – hangzottak a miniszterhelyettes optimista gondolatai, aki befejezésül gratulált a verőcei egészségház felújításához.

Dr. Cserni István háziorvos -, aki 2003-ban édesapjától vette át a praxist – széles körű áttekintést adott a helyi egészségügyi ellátásban bekövetkezett pozitív változásokról, a szolgáltatások minőségi javulásáról. Érzékeltette azt a folyamatot, amelynek kezdetén – a hatvanas években - az édesapja még úgy végezte gyógyító tevékenységét, hogy nem volt vezetékes víz, a mellékhelyiség a kertben volt. – Ma pedig, a felújításnak köszönhetően egy korszerű, minden igényt kielégítő egészségházban fogadhatjuk pácienseinket – húzta alá dr. Cserni István, Verőce háziorvosa.

A beszédek elhangzását követően a nemzeti színű szalag átvágásával ünnepélyesen is felavatták a község felújított egészségházátVetési Imre
Dunakanyar Régió
Fotó: Váli Miklós

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2019 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Nyolcadikként fordulnak a tavaszra Albert Flórián fiai (2019. 01. 19.)Kántor Anikó: "Képesek lesznek a lányok néhány meglepetésre" (2019. 01. 19.)Lovaggá avatott festőművész (2019. 01. 19.)Autósok figyelmébe! Lényeges forgalmi rend változások az M2-es autóuton (2019. 01. 19.)Vác: Elmaradt a rendkívüli ülés (2019. 01. 18.)Újra együtt a legendás páros (2019. 01. 18.)Dióssi Csaba: 2019 az áttörések éve lesz (2019. 01. 17.)Sipos Dávid: a kihívások ösztönöznek (2019. 01. 17.)Dunakeszi: A képviselő-testület többsége elutasította a Jobbik kezdeményezését (2019. 01. 17.)Dunakeszi: Házasság hete programsorozat (2019. 01. 16.)Ungárra hangolva (2019. 01. 16.)Nagy Márta: A zene és a tánc állandóan körülvesz (2019. 01. 16.)Egy rövid időre elköszön - Aki letette névjegyét a városban (2019. 01. 16.)Töbnyire felhős idő élénk széllel (2019. 01. 16.)Idén is lesz Dunakanyar Hangja Énekverseny (2019. 01. 16.)
| Következő 15 |