2018. február 21. szerda - Eleonóra Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink


Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Citromail
» Freemail
» Gmail
» MailBox
» NEXUS


Linkek

» NewsFeed
» Hírkereső
» Extreme Digital
» CoffeeCup
» Femina
» Deluxe
» Harmonet
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2018. 02. 07.
Egyházi és önkormányzati vezetőkkel egyeztetett Fóton két államtitkár

A kormány nagyra értékeli az egyházi és az önkormányzati vezetők, a helyi közösségek tevékenységét, akik aktív szerepet vállalnak a településükön élő fiatalok és idősemberek mindennapi életének segítésében – emelte ki Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára február 1-jén Fóton.

Országjáró útja alkalmából Fótra látogató Soltész Miklóssal együtt érkezett a város országgyűlési képviselője, Tuzson Bence is, akik mielőtt a térség egyházi vezetőivel és polgármestereivel tárgyaló asztalhoz ültek a Dunakanyar Régiónak nyilatkoztak a találkozó céljáról.  

-  Az egyházi vezetők, a papok, a civilek nagyon sokat tesznek az itt élő közösségekért, a fiatalok neveléséért, az idősebbek, a rászorulók ápolásáért, amit szeretnék megköszönni – mondta Soltész Miklós a látogatás céljára utalva, amit kiegészített azzal, hogy egyeztetnek az egyházak helyzetéről, és arról, hogy az állam milyen segítséget tud adni az egyházi fenntartású intézmények működéséhez.

- Természetesen párbeszédet folytatunk korunk legnagyobb veszélyéről, a migrációról és arról a szolidaritásról, melynek keretében Magyarország több milliárd forinttal támogatta a közel-keleti keresztényeket, kórházak, iskolák és templomok újjáépítését. Ugyanis mi – a nyugat-európai országokkal és Brüsszellel szemben, melyek beengedik a teljesen más kultúrát és vallást képviselő muszlimok tízezreit és összekeverik őket a helyi lakossággal – azt képviseljük, hogy bajt ott kell orvosolni, ahol keletkezett. Meggyőződésünk, hogy a brüsszeli szemlélet rendkívül sok veszélyt hordoz magában, Európa biztonságát, stabilitását alapjaiban rendítheti meg. Mi ezt nem akarjuk, ez ellen felemeljük a szavunkat – hangsúlyozta az Emmi államtitkára.

Megrázó és megdöbbentő, hogy Németországban az elmúlt időszakban ötszáz templomot zártak be, mellyel szemben Németországban és Franciaországban az elmúlt negyedszázadban összesen 2500 mecset épült – mondta felvetésünkre. Majd így folytatta: - A muszlim vallás mind nagyobb teret nyer, amely egy teljesen más kultúra, ezáltal Európában párhuzamos társadalmak jönnek létre, ezzel romlik az általános biztonsági helyzet, fokozódik a terrorveszély. Mi ezt elutasítjuk, mi nem ilyen környezetben, nem ilyen Európában és hazában akarunk élni. Mi a békés életre szavazunk, a kereszténység, a keresztény kultúra értékeinek fennmaradását kívánjuk szolgálni – emelte ki az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

 

 

Soltész Miklós a helyi fejlesztések kapcsán elmondta, hogy a fóti nagytemplom felújítására – a tavaly biztosított 515 millió forint után – újabb támogatást nyújt az állam, amely a helyi közösség számára nemcsak szakrális, de építészeti kincs is. Több száz milliós támogatással iskolák, óvodák, bölcsődék épülnek vagy újulnak meg, hiszen nagyon sokan települtek a környékre az utóbbi években – jelentette ki Soltész Miklós, aki szerint a helyi egyházak és önkormányzatok nagyon sokat dolgoznak Fóton és a térségében lévő településeken élőkért.

 

Milyen gyakorisággal találkozik a választókerületében élőkkel? – kérdeztük Tuzson Bencétől, a Dunakeszi központú Pest megyei 5. számú választókerület országgyűlési képviselőjétől.

 

 

-  Véleményem szerint egy országgyűlési képviselő, akkor látja el jól a feladatát, ha az egyházi vezetőkkel, és a tisztségviselőkkel, vagy a körzetükben élőkkel szinte nap-mint nap találkozik. Persze vannak nagyobb találkozók pl. év végén, újévkor, nemzeti ünnepeink alkalmával, vagy akár egyházi eseményeken, de jó, ha személyes kapcsolat is kialakul.

Az egyházi közösségek azok a közösségek, melyeknek az összetartó ereje nagy. Ha az elmúlt húsz évre visszatekintünk, egyre többen vannak, akik csatlakoztak ezekhez a közösségekhez, mint pl. ebben a választókörzetben is. Magyarország Kormánya a nemzet megmaradása és jövője szempontjából stratégiai partnernek tekinti az egyházakat. Éppen ezért támogatja az egyházak közfeladat-ellátási tevékenységének bővülését, amely iránt jelentős társadalmi igény és bizalom mutatkozik Magyarországon.

A kormány számára fontos a köznevelésben, a hitoktatásban, a kultúra közvetítésében egyaránt jelentős szerepet betöltő egyházi intézmények felújításának támogatása. De természetesen a szakrális fejlesztések is fontosak. Dunakeszin görög-katolikus templom épült állami támogatással, Csömörön pl. most épül a református templom. Nagyon fontosnak tartom az oktatás feltételeinek fejlesztését is.

Tegnap döntött (2018. január 31-én. A szerk.) a kormány arról, hogy 1600 millió forinttal támogatja a veresegyházi gimnázium felépítését, amely korábban már kapott 600 millió forint állami támogatást.

Emellett ne felejtsük el, hogy tavaly adtuk át Dunakeszin a 24 tantermes, XXI. századi igényeket kiszolgáló új iskolát, amely 4,6 milliárd forint állami beruházásban készült el. Veresegyház mellett Dunakeszin is megnyílik egy egyházi iskola, ezenkívül ugyancsak egyházi óvodákkal, bölcsődékkel és egy gimnáziummal bővül a választókerület intézményhálózata – emelte ki Tuzson Bence, aki szerint egy országgyűlési képviselő katalizátorként is tud működni, hogy választóit, a választókerület településeit minél eredményesebben és hatékonyabban szolgálhassa.Vetési Imre
Dunakanyar Régió
Fotó: Ligeti Edina

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2018 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

A vezeték nélküli internethasználatot kutatja az Invitel (2018. 02. 20.)A váci rendőrök az állampolgárok segítségét kérik (2018. 02. 20.)Szél Bernadett lakossági fóruma Vácott (2018. 02. 20.)Hószállingózás, havazás jön (2018. 02. 20.)DunArt Téli Galéria (2018. 02. 19.)Téli sportok a Pilisi Parkerdőben (2018. 02. 19.)Pályakarbantartási munkák a Budapest-Szob vasútvonalon (2018. 02. 19.)Közel 6 milliárd forint kormányzati támogatást kapnak a fóti gyerekek (2018. 02. 19.)Legfontosabb a balesetek megelőzése (2018. 02. 17.)Menni vagy maradni: az itt a kérdés! (2018. 02. 17.)Albert Flórián: segíteni jöttem (2018. 02. 16.)Délután gyenge eső, havas eső eshet (2018. 02. 15.)Máig jelentkezhetnek a diákok a tavaszi érettségi vizsgákra! (2018. 02. 15.)Labdarúgótorna Simonffy Botond emlékére (2018. 02. 14.)Választás - Február 17-én kezdődik a hivatalos kampány! (2018. 02. 14.)
| Következő 15 |