2019. január 20. vasárnap - Sebestyén Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2018. 02. 07.
Egyházi és önkormányzati vezetőkkel egyeztetett Fóton két államtitkár

A kormány nagyra értékeli az egyházi és az önkormányzati vezetők, a helyi közösségek tevékenységét, akik aktív szerepet vállalnak a településükön élő fiatalok és idősemberek mindennapi életének segítésében – emelte ki Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára február 1-jén Fóton.

Országjáró útja alkalmából Fótra látogató Soltész Miklóssal együtt érkezett a város országgyűlési képviselője, Tuzson Bence is, akik mielőtt a térség egyházi vezetőivel és polgármestereivel tárgyaló asztalhoz ültek a Dunakanyar Régiónak nyilatkoztak a találkozó céljáról.  

-  Az egyházi vezetők, a papok, a civilek nagyon sokat tesznek az itt élő közösségekért, a fiatalok neveléséért, az idősebbek, a rászorulók ápolásáért, amit szeretnék megköszönni – mondta Soltész Miklós a látogatás céljára utalva, amit kiegészített azzal, hogy egyeztetnek az egyházak helyzetéről, és arról, hogy az állam milyen segítséget tud adni az egyházi fenntartású intézmények működéséhez.

- Természetesen párbeszédet folytatunk korunk legnagyobb veszélyéről, a migrációról és arról a szolidaritásról, melynek keretében Magyarország több milliárd forinttal támogatta a közel-keleti keresztényeket, kórházak, iskolák és templomok újjáépítését. Ugyanis mi – a nyugat-európai országokkal és Brüsszellel szemben, melyek beengedik a teljesen más kultúrát és vallást képviselő muszlimok tízezreit és összekeverik őket a helyi lakossággal – azt képviseljük, hogy bajt ott kell orvosolni, ahol keletkezett. Meggyőződésünk, hogy a brüsszeli szemlélet rendkívül sok veszélyt hordoz magában, Európa biztonságát, stabilitását alapjaiban rendítheti meg. Mi ezt nem akarjuk, ez ellen felemeljük a szavunkat – hangsúlyozta az Emmi államtitkára.

Megrázó és megdöbbentő, hogy Németországban az elmúlt időszakban ötszáz templomot zártak be, mellyel szemben Németországban és Franciaországban az elmúlt negyedszázadban összesen 2500 mecset épült – mondta felvetésünkre. Majd így folytatta: - A muszlim vallás mind nagyobb teret nyer, amely egy teljesen más kultúra, ezáltal Európában párhuzamos társadalmak jönnek létre, ezzel romlik az általános biztonsági helyzet, fokozódik a terrorveszély. Mi ezt elutasítjuk, mi nem ilyen környezetben, nem ilyen Európában és hazában akarunk élni. Mi a békés életre szavazunk, a kereszténység, a keresztény kultúra értékeinek fennmaradását kívánjuk szolgálni – emelte ki az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

 

 

Soltész Miklós a helyi fejlesztések kapcsán elmondta, hogy a fóti nagytemplom felújítására – a tavaly biztosított 515 millió forint után – újabb támogatást nyújt az állam, amely a helyi közösség számára nemcsak szakrális, de építészeti kincs is. Több száz milliós támogatással iskolák, óvodák, bölcsődék épülnek vagy újulnak meg, hiszen nagyon sokan települtek a környékre az utóbbi években – jelentette ki Soltész Miklós, aki szerint a helyi egyházak és önkormányzatok nagyon sokat dolgoznak Fóton és a térségében lévő településeken élőkért.

 

Milyen gyakorisággal találkozik a választókerületében élőkkel? – kérdeztük Tuzson Bencétől, a Dunakeszi központú Pest megyei 5. számú választókerület országgyűlési képviselőjétől.

 

 

-  Véleményem szerint egy országgyűlési képviselő, akkor látja el jól a feladatát, ha az egyházi vezetőkkel, és a tisztségviselőkkel, vagy a körzetükben élőkkel szinte nap-mint nap találkozik. Persze vannak nagyobb találkozók pl. év végén, újévkor, nemzeti ünnepeink alkalmával, vagy akár egyházi eseményeken, de jó, ha személyes kapcsolat is kialakul.

Az egyházi közösségek azok a közösségek, melyeknek az összetartó ereje nagy. Ha az elmúlt húsz évre visszatekintünk, egyre többen vannak, akik csatlakoztak ezekhez a közösségekhez, mint pl. ebben a választókörzetben is. Magyarország Kormánya a nemzet megmaradása és jövője szempontjából stratégiai partnernek tekinti az egyházakat. Éppen ezért támogatja az egyházak közfeladat-ellátási tevékenységének bővülését, amely iránt jelentős társadalmi igény és bizalom mutatkozik Magyarországon.

A kormány számára fontos a köznevelésben, a hitoktatásban, a kultúra közvetítésében egyaránt jelentős szerepet betöltő egyházi intézmények felújításának támogatása. De természetesen a szakrális fejlesztések is fontosak. Dunakeszin görög-katolikus templom épült állami támogatással, Csömörön pl. most épül a református templom. Nagyon fontosnak tartom az oktatás feltételeinek fejlesztését is.

Tegnap döntött (2018. január 31-én. A szerk.) a kormány arról, hogy 1600 millió forinttal támogatja a veresegyházi gimnázium felépítését, amely korábban már kapott 600 millió forint állami támogatást.

Emellett ne felejtsük el, hogy tavaly adtuk át Dunakeszin a 24 tantermes, XXI. századi igényeket kiszolgáló új iskolát, amely 4,6 milliárd forint állami beruházásban készült el. Veresegyház mellett Dunakeszin is megnyílik egy egyházi iskola, ezenkívül ugyancsak egyházi óvodákkal, bölcsődékkel és egy gimnáziummal bővül a választókerület intézményhálózata – emelte ki Tuzson Bence, aki szerint egy országgyűlési képviselő katalizátorként is tud működni, hogy választóit, a választókerület településeit minél eredményesebben és hatékonyabban szolgálhassa.Vetési Imre
Dunakanyar Régió
Fotó: Ligeti Edina

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2019 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Nyolcadikként fordulnak a tavaszra Albert Flórián fiai (2019. 01. 19.)Kántor Anikó: "Képesek lesznek a lányok néhány meglepetésre" (2019. 01. 19.)Lovaggá avatott festőművész (2019. 01. 19.)Autósok figyelmébe! Lényeges forgalmi rend változások az M2-es autóuton (2019. 01. 19.)Vác: Elmaradt a rendkívüli ülés (2019. 01. 18.)Újra együtt a legendás páros (2019. 01. 18.)Dióssi Csaba: 2019 az áttörések éve lesz (2019. 01. 17.)Sipos Dávid: a kihívások ösztönöznek (2019. 01. 17.)Dunakeszi: A képviselő-testület többsége elutasította a Jobbik kezdeményezését (2019. 01. 17.)Dunakeszi: Házasság hete programsorozat (2019. 01. 16.)Ungárra hangolva (2019. 01. 16.)Nagy Márta: A zene és a tánc állandóan körülvesz (2019. 01. 16.)Egy rövid időre elköszön - Aki letette névjegyét a városban (2019. 01. 16.)Töbnyire felhős idő élénk széllel (2019. 01. 16.)Idén is lesz Dunakanyar Hangja Énekverseny (2019. 01. 16.)
| Következő 15 |