2019. február 20. szerda - Álmos Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2018. 01. 17.
Megkedvelte a közönség a Dunakeszi Szimfonikus Zenekart

Több száz fős közönség ünnepelte a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar frenetikus sikerű újévi koncertjét a József Attila Művelődési Központ színháztermében. A kiváló zenészekből álló professzionális együttes tavaly áprilisban vette fel városunk nevét, melynek karmesterét, a Dunakeszi Farkas Ferenc AMI igazgatóját, Farkas Pált arról kérdeztem, hogy mi motiválta a változtatásra, hogy Dunakeszire hozta az általa vezetett szimfonikus zenekart, valamint milyen művészeti ambícióik vannak?

 Farkas Pál karmester negyedszázada vezeti az együttest

-  A koncertlátogató és a művészeteket kedvelő közönség számára közismert, hogy immár öt éve irányítom a Dunakeszi Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolát. Az intézmény pedagógusai közül jó néhányan hosszú évek óta velem együtt zenéltek az általam vezetett Váci Szimfonikus Zenekarban. Örömmel mondhatom, hogy igen sokat koncerteztünk Dunakeszin, műsoraink iránt hatalmas volt az érdeklődés. Ezt érzékelve - Dióssi Csaba polgármester úr és az önkormányzat – támogatta az együttes Dunakeszi Szimfonikus Zenekarrá való átalakulását, mellyel egyetértett a váci együttesben játszó valamennyi zenész is. Ilyen előzmények után 2017 áprilisában hivatalosan is bejegyezték Dunakeszi Szimfonikus Zenekar, Magyarország néven együttesünket, melynek 56 fős egyesületi tagságából 15-16 zenész Dunakeszin lakik, vagy a művészeti iskolában tanít.

Mi vonzotta önöket Dunakeszire, hiszen a másik Duna-parti városban évtizedeken át működött a nemzetközi hírű Váci Szimfonikus Zenekar?

-  Valóban, harminchárom évet dolgoztunk Vácott. Az együttes sok szép sikert ért el, tagjai közül azonban az utóbbi években mind többen – ilyen vagy olyan ok miatt – jobban kötődtünk Dunakeszihez. Nem véletlen, hogy a váci zenekar – melynek neve a mi jogtulajdonunk – minden tagja a dunakeszi együttesben folytatja művészi karrierjét Dunakeszi város kulturális életének fejlődéséért. Az önkormányzat támogatása mellett döntő érvnek tekintettük a zenekari próbák megtartásának biztosítását, a szabad művészeti tevékenységünk kibontakoztatását, és nem utolsó sorban, új kihívás mindannyiunk számára egy új város „meghódítása”, új programok és hagyományok teremtése. Immár három éve, hogy bevezettük a bérletes előadásokat, melyek hónapról hónapra kedveltebbek. Mi indítottuk útjára az újévi koncertet, a hangulatos szentivánéji hangversenyt a köröndi teraszon, melyek – mint ön is utalt rá – nagyon népszerűek. A zenekar ars poeticája, hogy az óvodásoktól kezdve, az általános és középiskolásokon át egészen a felnőttekig bezárólag minden korosztályt igényes komolyzenei élménnyel örvendeztessen meg. Műsorainkkal, programjainkkal igyekszünk értéket közvetíteni, színesíteni és gazdagítani Dunakeszi zenei életét.

Kétségtelen, hogy hangos siker övezi a zenekar tevékenységét. Ez megmutatkozik a fiatalok körében, a Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolába jelentkező diákok létszámában is?

-  Az a célunk, hogy kiszolgáljuk a gyerekeket, ezért sok esetben helybe megyünk, az iskolák kiváló adottságokkal rendelkező auláiban koncertezünk. Természetesen az is a törekvéseink közé tartozik, hogy a fiatalokkal megkedveltessük a komolyzenét, felkeltsük érdeklődésüket és vonzódásukat a koncertek iránt, hogy majd felnőtt korában is koncertlátogató polgár legyen. Tapasztalataink szerint ezt a folyamatot segíti, ha az előadások után „hangszersimogatót” tartunk, ahol közelről is megismerhetik a hangszereket, ez különösen nagy hatással van az óvodásokra és a kisiskolásokra. Ennek hatásaként kimutathatóan többen jelentkeznek a Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolába. Az országos hírű iskola teljesítményét dicséri és a művészetek iránti lankadatlan érdeklődést jól mutatja, hogy minden évben nagymértékű a túljelentkezés, így nagyon nagy a „merítési” lehetőségünk. Sajnálatos, hogy férőhely hiány miatt nem mindegyik zenetanulásra alkalmas gyereket tudjuk felvenni. Bízunk benne, hogy a közeli jövőben a majdani új művészeti iskolában már nem lesznek ilyen gondok.

A professzionális színvonalat képviselő Váci Szimfonikus Zenekarról közismert, hogy sokat turnézott külföldön. Noha új nevük van, de a zenészek, a színvonal, a magas fokú művészeti igényesség változatlan, ami számomra azt sugallja, hogy minden bizonnyal a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar is vállal külföldi koncerteket.

 

 

-  Negyedszázada vezetem ezt az együttest, amely igényes művészeti teljesítményével elismertséget szerzett magának itthon és külföldön egyaránt. Az együttes - azon kívül, hogy Dunakeszin igyekszik magas színvonalon ellátni vállalt kötelezettségeit, kiszolgálni a város zeneszerető közönségét - az országban és határokon túl is nagyon sok helyen szerepel. Regisztrált előadó-művészeti szervezet vagyunk, minden tagunk zeneművészeti főiskolai végzettséggel rendelkezik. Legutóbb december 24-én indultunk Németországba, Lipcsében a Gewandhaus Mendelssohn-termében léptünk fel, majd Berlinben volt négy előadásunk. Ezt követően újra útra keltünk Észak-Németországba, Kielbe, Duisburgba, Bad Neustadt, majd turnénk a dániai kikötő városban, Aarhus-ban és a fővárosban, Koppenhágában folytatódott. Január 12-én, hazai közönségünk előtt, a József Attila Művelődési Központban teltházas érdeklődéssel kísért Újévi koncertünk műsorával köszöntöttük Dunakeszi lakóit. Öröm volt hallani a zúgó tapsot! Bármennyire is édes a siker, nem állunk meg, hiszen január végén 15 napos izraeli előadás-sorozatra indulunk. Ez egy különleges élmény, amiben évek óta részünk lehet, melynek garanciája a zenekar nívós előadása.

A közel egy hónapos programismertető is jól példázza, hogy sokat utaznak, gyakran vannak távol az iskolától. Hogyan tudják összehangolni a turnékat és az oktatást, hiszen az együttesben több pedagógus is játszik?

-  Fontosnak tartom, hogy olyan tanáraim legyenek az iskolában, akik aktív zenészek, aminek előnyét élvezik a diákok is. S arról nem is beszélve, hogy a pedagógusuk művészi pályája, karrierje sok fiatal számára követendő példa, amely inspirálja őket a tanulásban is. Egy-egy koncert az iskolában hetekre meghatározza a növendékek kedvét és tanulási intenzitásukat, a hangszerhez és a tanárhoz való viszonyát. Egyébként gyakran hétvégén koncertezünk, ami összeegyeztethető az oktatással. A turné a zenélő pedagógusokra is pozitív hatással van, akik feltöltődve sokkal nagyobb lelkesedéssel folytatják az oktatást.

Az előző kérdést tovább gondolva, öntől is meg kell kérdezni; hogyan tudja összeegyeztetni a szerteágazó feladatsort, hiszen az együttes vezetője, karmestere, pedagógus, igazgatóként vezeti a Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolát.

-  Kívülálló számára talán bonyolult, megoldhatatlan feladatnak tűnhet. Pedig nem az. A tevékenységek, a művészi pálya, az oktatás és az intézmény vezetése mind-mind egymásra épül és egymáshoz kapcsolódik, főleg egy ekkora városban, mint Dunakeszi. Annak idején, fél évtizede, amikor elnyertem az igazgatói feladatkört, azt kérték tőlem, hogy az iskola irányítása mellett segítsem Dunakeszi művészeti életének kiteljesedését is.

Mit érzékel, befogadták önt, mint igazgatót, és a Dunakeszi Szimfonikus Zenekart?

-  Igen, ezt tapasztaljuk, előadásainkkal igyekszünk örömteli értéket nyújtani a város polgárainak. Úgy látom, hogy ezt sokan észrevették és az előadások sikeréből, a növendékek öröméből, a szülők elégedettségéből is ez tükröződik vissza.Vetési Imre
Dunakeszi Polgár
Fotó: KesziPress, Vörös István

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2019 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Ünnepélyesen is bemutatták a Dunakeszi története monográfia második kötetét (2019. 02. 20.)Napos, kissé felhős idő (2019. 02. 20.)Új vezérigazgató a MÁV-START élén (2019. 02. 19.)Kétszáznál is többen versenyeztek a VSD I. Úszóversenyén (2019. 02. 19.)A vállalkozók életét is megkönnyíti az online számlanyitás (2019. 02. 19.)Éjszakai munkavégzés és forgalomterelés az M2-esen - Negyedórás időszakokra mindkét irányban teljesen leáll a frogalom (2019. 02. 19.)Vácott is elkészült a 2019-es költségvetés (2019. 02. 18.)A Dunakanyar strandjai is megújulhatnak (2019. 02. 18.)Dunakeszi: Folytatódik az elektromos töltők telepítése (2019. 02. 18.)Rétvári: A Dunakanyarban élők többsége nem támogatja a Red Bull Air Race-t (2019. 02. 16.)Állomásfejlesztéseket hajt végre térségünkben is a MÁV (2019. 02. 15.)A kiváló zenészre emlékezve... (2019. 02. 14.)Avokádókrém (2019. 02. 14.)Tuzson: A családvédelmi akcióterv a helyi családokat is erősíti (2019. 02. 14.)Életmentő családnak mondott köszönetet a polgármester (2019. 02. 13.)
| Következő 15 |