2018. december 17. hétfő - Lázár Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2017. 12. 22.
Karácsonyi ünnepség a nyugdíjas kirándulóklubban

Ismét megtelt a VOKE József Attila Művelődési Központ színházterme. Ezúttal – december 20-án – a több mint háromszázötven fős Dunakeszi Nyugdíjas Kiránduló Klub rendezte meg hagyományos karácsonyi ünnepségét, amely most is legszebb ünnepünkhöz méltó hangulatban zajlott le.

 

  A költő, Juhász Gyula „Karácsony felé” című versét tolmácsolta az ünnepség kezdetén Toldy Éva. Az 1902-ben keletkezett költemény záró sorai különösen megszívlelendők: „Legyünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen,/S ne csak így decemberben.  

   Ez a karácsonyváró hangulat alapozta meg az ünnepség folytatását is. Zupka Sándor klubvezető bensőséges hangvételű köszöntőjében elsősorban a szeretet ünnepének méltóságáról beszélt. Ám ahhoz, hogy ez az érzés ne csupán a decemberi készülődést jellemezze, hozzátette: „Karácsony elmúltával ne veszítsük el az emberségünket, a mások iránti tiszteletünket, szeretetünket. Vigyük magunkkal karácsony igazi üzenetét, és építkezzünk értékeinkből a hétköznapokban is.”

   Végezetül köszönetet mondott Dióssi Csaba polgármesternek és a hivatal dolgozóinak a klub iránt tanúsított gondoskodásukért, valamint Csoma Attilának a művelődési központ igazgatójának és munkatársainak a sikeres rendezvényeik zavartalan lebonyolításáért.  

   A meghívott vendégek sorában köszöntötte Tuzson Bencét, az 5. sz. választókerület országgyűlési képviselőjét, Dióssi Csabát, Csoma Attilát, Dr., Mervald Annát, a Dunakeszi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökét, Hegedűs Kornéliát, a Dunakeszi Őszi Napsugár Klub vezetőjét, Nyisztor Andrea r.főtörzszászlóst, a Dunakeszi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadóját, valamint a városi médiák jelen lévő képviselőit. A klub énekkara Balatoni Ágota vezényletével karácsonyi dalokat adott elő.

   – A karácsony a legszebb családi ünnep, és nagyon fontos, hogy a klub, mint Dunakeszi legnagyobb családja, a legnagyobb összetartó közösség szeretetben ülik meg ezt az ünnepet – mondta bevezetőben Dióssi Csaba. Szólt arról, hogy idén ünnepeltük a várossá válás 40. évfordulóját s bizonyára sokan visszaemlékeznek a régi idők karácsonyaira.

– Talán akkoriban szolidabbak voltak az anyagi lehetőségek ajándékvásárlásra, de bizonyára kipótolták ezt a szeretettel. Volt, hogy fenyőfát is nehéz volt beszerezni, ekkor édesapám seprűnyélből és néhány fenyőgallyból készített karácsonyfát. Manapság kissé elanyagiasodott az ünnep, de önök, a város legtöbbet megélt, legbölcsebb polgárai, tudnak mesélni a régmúlt ünnepeiről, amikor még a szeretet dominált, és nem az ajándék nagysága. Legyen most is ez az érzés karácsonykor, mert ez a legfontosabb.

   – A karácsony a megbecsülésről is szól s nekünk nagyon fontos, hogy az egymás iránti megbecsülés mellett szüleinket, nagyszüleinket is kellőképpen megbecsüljük – kezdte köszöntőjét Tuzson Bence. – Ha ezt nem tesszük, akkor az ország a gyökereit veszíti el. Együtt kell élni, egymásra kell támaszkodni… Vannak elődeink által kialakított kialakult szokásaink. Ezekből összeáll egy történet, egy családé, sok családé, végső soron egy nemzet története. Én is azt tartom fontosnak, amit a szüleimtől, nagyszüleimtől hallottam. Tekintsük fontosnak ezeket a történeteket, és meséljük el unokáinknak, mert így lesz folytonosság, s akkor nem leszünk gyökértelen nemzet. Így építhetjük fel a jövő Magyarországát s a jövő nemzedékét. Ebben nekünk és önöknek is nagy feladataink vannak.

   Elismeréssel beszélt kollégái fáradtságos munkájáról Csoma Attila, majd családja karácsonyi hagyományai közül kiemelten szólt arról, hogy gyermekei üknagymamája, egy református lelkész lánya, aki nyolc gyermeket nevelt fel, közel száz éve írt egy verset, amit azóta, mindmáig szenteste a család legidősebb férfitagja elmond. Részlet a versből: „Jézus, a bátrak igaz szószólója,/Bánatos szíveknek megvigasztalója./Adjon az Úrjézus boldog ünnepet/E ház népe között békét, szeretetet.”

   Nem csupán ünnepi alkalomkor, de a hétköznapokban is fontos megszívlelni azokat a tanácsokat, melyeket Nyisztor Andrea r. főtörzszászlós fogalmazott meg azokról a veszélyekről, bűnözői magatartásformákról, melyek célpontjai elsősorban az idősebb korosztály tagjai. S szólt arról is, hogy fordítsanak figyelmet az egyedül élőkre is, akik különösen áldozatai lehetnek bűncselekményeknek.

   Az ünnepség során megemlékeztek elhunyt klubtársaikról, majd a klubvezető köszöntötte a névnaposokat, elmondta a mindenkinek javasolt „karácsonyi lelki ételreceptet”. Szerény ajándékot adott át a klubvezető a meghívott vendégeknek, közvetlen munkatársainak, a klub számos tagjának. Dióssi Csaba pedig városi meglepetésekkel kedveskedett valamennyi klubtagnak.             

   A kórus, a vállalkozó kedvű szereplők, valamint Filip-Futaky Hanna és Sin Nimród, a Fazekas Mihály Német Nyelvű Nemzetiségi Általános Iskola német tagozatos második osztályos tanulói színpadi játék formájában megjelenítették Jézus születését és a három királyok eljövetelét.

   Az ünnepség után a klubtagok elfogyasztották az ünnepi vacsorát és estébe nyúló baráti beszélgetéssel tették teljessé ezt a szép délutánt.

 

                      Katona M. István
Fotó: A szerző felvételei és Vörös István

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2018 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

További nyolc emeletes vonatot vásárol a MÁV-Start (2018. 12. 17.)Karácsony - elég hal lesz az ünnepekre (2018. 12. 17.)Havas hétvége, csípős reggelek (2018. 12. 15.)A megye legjobb sportolóit köszöntötték a Megyeházán (2018. 12. 15.)Göd: Két nagyszerű zenei program - Mester és tanítványával kezdődik (2018. 12. 14.)Az ünnepi bevásárlás időszakában is legyünk szabálykövetők és körültekintők (2018. 12. 13.)A dunakeszi KONELI intézményrendszer is csatlakozott a Cipősdoboz akcióhoz (2018. 12. 13.)Hétvégén változik a vonatok forgalmi rendje (2018. 12. 13.)Száz rászoruló család kapott karácsonyi élelmiszercsomagot az önkormányzattól (2018. 12. 12.)Sportpályát avattak a Bárdosban (2018. 12. 11.)Finom, egészséges, ünnepi - karácsonyi menü másképp (2018. 12. 11.)Havas eső, hózápor érkezik (2018. 12. 11.)Vácrátóton idén is felépül a Mézeskalácsfalu (2018. 12. 11.)OTP Jelzálogbank - Lakáspiaci elemzés (2018. 12. 11.)Vác: Mikulásfutás rekordszámú részvétellel (2018. 12. 11.)
| Következő 15 |