2018. szeptember 25. kedd - Eufrozina Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2017. 12. 03.
Megkezdődött az elektromos autók akkumulátorainak próbagyártása a Samsung SDI gödi üzemében

Orbán Viktor miniszterelnök 2017. május 29-én avatta fel a Samsung SDI elektromosjármű-akkumulátor gyárának gödi üzemét, aki bejelentette, hogy Magyarország Közép-Európa egyik járműgyártó központjává vált. Miközben pedig elindult abba az irányba, hogy a régió egyik járműfejlesztési centruma és az e-autózás éllovasa legyen. Az ehhez kapcsolódó új beruházások, így a gödi üzem révén is, már nemcsak autót gyártanak, hanem a jövő autóit is megálmodják, készítik és tesztelik itt – fogalmazott a miniszterelnök.

A megnyitó ünnepségen Tuzson Bence, a térség országgyűlési képviselője, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a beruházásnak köszönhetően Göd felkerülhet az innovatív vállalkozások európai - vagy világtérképére –, aki hangsúlyozta azt is, hogy a beruházás sokkal gyorsabban elkészült, mint azt eredetileg tervezték: „Amikor elkezdődtek a tárgyalások, még ötéves távlatról beszéltünk. És most nézzenek körül: két és fél év telt el, és ennyi idő alatt létrejött itt ez a gyár. Nemcsak elkezdett épülni, de meg is nyitja a kapuit.”

Azóta csak néhány hónap telt és már meg is kezdődött a tesztüzem a Samsung SDI gödi gyárában, ami válasz arra a kihívásra, melyet az elektromos autók piaca világszerte robbanásszerű fejlődése jelent. Az elemzések arról tanúskodnak, hogy hamarosan jelentősen megnő a kereslet az akkumulátorok iránt. A világpiaci igények kiszolgálása érdekében építette meg gödi üzemét a Samsung SDI.

A legmodernebb technológiát alkalmazó gödi gyárban tettek látogatást minap Pest megye 18 járásának vezetői, akiket örömmel üdvözölt Kim Yunjae, a Samsung SDI Magyarország Zrt. elnök vezérigazgatója. A szívélyes fogadtatás után elmondta, hogy a beruházás 2016 júniusában kezdődött el, és az üzem hivatalos megnyitó ünnepsége 2017. május 29-én volt, melyen Orbán Viktor miniszterelnök mondott avató beszédet.

– Jelenleg próbagyártás zajlik az üzemben, a szériagyártás 2018 májusában kezdődik – jelentette ki a dél-koreai cég igazgatója. – Létszámunk folyamatosan növekszik – tette hozzá Kim Yunjae, aki elmondta, hogy Göd Város Önkormányzatával is igyekeznek jó kapcsolatot ápolni.

Dán Zsolt, HR vezető ismertette a 2001-ben alapított dél-koreai cég magyarországi tevékenységét, majd azt az időszakot, amikor a világban bekövetkezett technológiai változás következtében a gödi üzemben gyártott termékek iránti kereslet csökkenése miatt 2014-ben megindult a vállalat felszámolása, amely 2016-ban fejeződött be.

– 2016 márciusában viszont megtörtént az üzem újranyitása, idén pedig már gyártjuk az akkumulátorokat – jelentette ki Dán Zsolt, aki azt is elárulta, hogy – többek között - miért döntöttek Göd mellett: - A magyarországi helyszín kiválasztásában döntő szerepet játszott a kiváló földrajzi, logisztikai adottság, hiszen nyugat-európai gépkocsi gyártó cégeknek gyártunk akkumulátorokat.

Az újrakezdés során a korábbi üzemhez építették hozzá az új egységeket. Az üzem teljes területe 322 ezer négyzetméter, melyből a gyártási terület 171 ezer négyzetméter. Jelenleg az üzemben 222 fő, közülük 133 operátor/ technikus, 22 mérnök és 22 vezető és egyéb szellemi alkalmazott dolgozik.

A tervek szerint 2018-ban 30 milliárd forint bevétellel számolnak, míg 2019-től évente folyamatosan 120 milliárddal növekszik az akkumulátor értékesítéséből származó bevétel. – Az elektromos autóké a jövő, ezért bíztatókat a kilátásaink, dinamikus növekedésre számíthatunk – fejtette ki Dán Zsolt.

Oláh Katalin munka,- baleset-, és tűzvédelmi vezető illusztrációval kiegészített elmélyült szakmai tájékoztatójából meggyőződhettek a járási hivatalok vezetői, hogy a világszínvonalú technológia alkalmazása révén garantált a dolgozók és a környező településeken élők biztonsága, egészség,- és környezetvédelme.

A tájékoztatók után a legnagyobb egészségvédelmi és biztonsági előírások betartása mellett a tizennyolc járás és Göd vezetői a cég két mérnökének színvonalas szakmai tájékoztatója közben - a futballpálya hosszúságú, tükörfényes folyosókon sétálva – ismerkedhettek az üvegfalak mögül eléjük tárulkozó csúcstechnológiát felvonultató üzemmel.

A Samsung gödi gyárában tett látogatást Imre Zsolt, a Dunakeszi Járási Hivatal vezetője kezdeményezte és szervezte, akit arról kérdeztünk; miért tartotta fontosnak, hogy a Pest megyei járások vezetői megtekintsék az üzemet?

-  Nemcsak, mint a járási hivatal vezetője, de magánemberként is fontosnak és rendkívül hasznosnak tartottam, hogy „testközelből” is megismerhessük azt a high-tech technológiát, amit a világhírű cég Gödre hozott. Óriási élmény volt megismerni a magyar kormány kiemelt gazdasági partnerének gyártási technológiáját, munkakultúráját, üzleti filozófiáját. A látogatást azért is szorgalmaztam, mert szakmai hatáskörünkbe tartozik az iparbiztonság, a katasztrófavédelem, amely a helyi védelmi bizottság munkájához kapcsolódik. Megismerhettük a környezetvédelmi beruházásokat is, melyek biztonsági garanciát jelentenek a környező települések polgárai számára is. Úgy gondolom, amit itt hallottunk, és láttunk az megnyugtató lehet mind a szakma, mind a lakosság számára – jelentette ki Imre Zsolt, aki szerint a lítium akkumulátor gyártása a Samsung számára hosszú távon biztosíthatja a folyamatos megrendelést, ami a munkavállalók mellett előnyös a városnak is.

Milyen szerepet tölt be Göd életében a világhírű cég? – tettük fel a kérdést Markó József polgármesternek, aki vezető társaival együtt vett részt a gyárlátogatáson.

-  A Samsung mérete és gazdasági tevékenysége révén egyaránt nagy szerepet tölt be Göd életében. Korszerű, a világpiacon keresett terméket gyártanak, aminek köszönhetően jelentős árbevételt realizál majd a cég. Ennek köszönhetően Göd jelentős iparűzési adóbevételre számíthat néhány év múlva, melyből meghatározó infrastruktúra-fejlesztéseket hajthatunk végre. A jelenlegi adóbevételünk várhatóan duplájára nő.

Korábban, amikor ismertté vált, hogy akkumulátor gyártását kezdi el a Samsung Gödön, akkor többen is hangot adtak aggodalmuknak. Indokolt volt?

-  Az egészséges aggodalom soha sem felesleges, hiszen általában pozitív hatással van a folyamatokra. Ma már közismert, hogy az üzemben korszerű terméket, nem savas akkumulátorokat gyártanak. A Samsungnak önálló szervezete van a környezetvédelmi előírások betartatására. Ez egy biztonságos, jól megtervezett cég. Polgármesterként örülök, hogy visszajött a Samsung, hiszen az előző gárdával is jó kapcsolatot ápolt a város. De ez a cég nagyobb gazdasági potenciállal rendelkezik, a vezetők nyitottabbak, akik számos kérdésben ígértek segítséget, amivel élni is szeretnénk. Itt első sorban a város oktatási intézményeinek - a tanár és diák együttműködését segítő - modern kommunikációs eszközrendszerének kiépítésére gondolok.

A Samsung jelenléte Göd kiváló adottságait fémjelzi, melyhez hozzájárul Budapest közelsége, a 2x2 sávosra bővülő M2-es autóút is. Tervezik-e, hogy a dél-koreai céghez hasonló nagyságú vagy kisebb gazdasági potenciállal rendelkező újabb vállalkozásoknak kínáljanak működési lehetőséget?

-  Ez sok mindenen múlik, de alapvetően nem szeretnénk, hiszen ez azzal is járna, hogy megnőne pl. az anyagszállító kamionok és a munkába járók miatt a gépjárműforgalom. A település terhelhetőségének is van határa. Kisebb cégeket azonban szívesen látunk, melyek számára minden bizonnyal vonzó lesz, ha a Samsunghoz hasonlóan ők is 1,4 százalék iparűzési adót fizethetnek majd a jelenlegi 2% helyett. A jövő tervei között szerepel az M2-es autóút túloldalán, a Csomádig terjedő területen egy vállalkozási övezet kialakítása. Reméljük, hogy odatelepülnek majd a Samsunghoz hasonló sikeres vállalkozások, amely napjainkban Göd zászlóshajója, amire mindannyian büszkék vagyunk – mondta Markó József polgármester.

 

A gyárlátogatáson résztvevő tizennyolc járás és a gödi önkormányzat vezetői vendéglátóikkal

Fotó: KesziPressDunakanyar Régió
Vetési Imre

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2018 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Göd: Baleset megelőzési rendezvény (2018. 09. 24.)Figyelemfelkeltő szimulációs előadás (2018. 09. 24.)Közeledik a hagyományőrző Szent Mihály-napi búcsú (2018. 09. 24.)Esett az eső, de mindenki szedte! (2018. 09. 23.)Padfestés és tótakarítás Tóvárosban (2018. 09. 23.)Családi nap és lecsófőző verseny (2018. 09. 23.)Zenei flashmob az Ipoly menti turizmus élénkítéséért (2018. 09. 22.)Búcsúzik a nyár (2018. 09. 21.)Fóti Szüret - Fóti Ősz (2018. 09. 21.)Zebegény - Panorámafutás (2018. 09. 21.)Színházak éjszakája (2018. 09. 21.)"Amikor az atyafiak együtt muzsikálnak" (2018. 09. 20.)Évadnyitó gulyásparti (2018. 09. 20.)Balesetmegelőzési céllal ellenőríz a rendőrség (2018. 09. 20.)A Váci Fegyház és Börtön adománya a homokozó bölcsiseknek (2018. 09. 20.)
| Következő 15 |