2018. szeptember 26. szerda - Jusztina Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2017. 11. 08.
Már fizetik a nyugdíjprémiumot

Több mint két és félmillió idős honfitársunk kapja meg novemberi járandóságával együtt a nyugdíjprémiumot, amit most először folyósítanak a jogosultaknak. A kormány még október elején határozott arról is, hogy nem csak a nyugdíjasoknak fizetik ki ezt a jövedelem-kiegészítést, hanem az úgynevezett nyugdíjszerű ellátások bármelyikében részesülőknek is – nyilatkozta lapunknak Tuzson Bence, a Pest megyei 5. számú választókerület országgyűlési képviselője.

Ez azonban még nem minden: a kabinet ugyanis – a nyugdíjprémium kifizetésétől függetlenül – javasolta, hogy a nyugdíjasok az idén is kapjanak tízezer forint értékű Erzsébet-utalványt karácsony előtt.

– Az idős emberek örömmel fogadták ugyan, hogy hazánk történetében először, az idén megkapják a nyugdíjprémiumot is, de vajon mi teszi ezt lehetővé, ennyire jól áll a költségvetés?

– Ha anyagi oldaláról vizsgáljuk a kérdést, akkor azt kell mondanom, hogy a nyugdíjprémium kifizetését elsősorban az elmúlt évek sikeres gazdaságpolitikája teszi lehetővé. Mi ugyanis úgy gondoljuk, hogy ha erősödik a gazdaságunk, tartósan javulnak a mutatóink, akkor ennek a hatásait az idős nemzedéknek is meg kell éreznie a saját zsebén. Sok olyan intézkedést hoztunk már korábban is, aminek ugyancsak ez volt a célja, gondoljunk csak a rezsicsökkentésre, vagy a családokat érintő adókedvezményekre. Szoros összefüggésben áll ez azzal is, hogy mi úgy tekintünk hazánkra, mint egy többgenerációs otthonra, amelyben egymást támogatva jól megférnek a különböző nemzedékek, akárcsak a családokban is.

– Összegszerűen ez mennyit jelent, mennyivel lesz vastagabb a nyugdíjasok pénztárcája?

– A nyugdíjprémium kifizetésének köszönhetően a megszokott járandóságuknál átlagosan mintegy 24 ezer forinttal kapnak többet novemberben a nyugdíjasok.

– Van erre fedezet a költségvetésben, vagy hitelt kell felvenni, hogy a nyugdíjprémiumot kifizethessék?

– Szó sincs semmiféle hitelről! Ha erre kényszerülnénk, akkor a hatályos törvények nem is tennék lehetővé a nyugdíjprémium kifizetését. A mostani lépés arra vezethető vissza, hogy 2011 és 2017 között 26 százalékkal emeltük a nyugdíjakat, és jó reményünk van arra, hogy nemcsak az idén, de jövőre is lesz nyugdíjprémium. Az államadósság minden évben csökken, a nyugdíjakat tehát nem hitelből fizetjük és emeljük, hanem a saját teljesítményünkből.

– A prémiumot nemcsak a nyugdíjasok kapják meg, hanem az árvaellátásban és egyéb nyugdíjszerű ellátásban részesülők is. Hány emberre terjed ki az intézkedés?

– Országosan hárommillióhoz közelít a jogosultak száma, egészen pontosan 2 millió 750 ezer ember kapja meg ezt a jövedelem-kiegészítést. A nyugdíjprémium az előírások szerint azoknak jár, akik betöltötték az öregségi nyugdíjkorhatárt. Annak érdekében, hogy a jogosultságot kiterjessze, a kormány október 4-én elfogadott egy rendeletet, amelynek értelmében az intézkedés immár vonatkozik mindazokra, akik a nyugdíjszerű ellátások bármelyikében részesülnek. Ezzel sikerült bevonni a prémium jogosultjainak körébe azokat is, akik árvaellátásban, rokkantsági vagy fogyatékossági ellátásban, valamint özvegyi nyugdíjban részesülnek. Nekik most egyszeri juttatás formájában fizetjük ki ezt a kiegészítését

– Tavaly az év végén tízezer forintos Erzsébet-utalványt kaptak a nyugdíjasok. Ehhez képest mekkora változást jelent a nyugdíjprémium kifizetése?

– Ebben a kérdésben két dolog keveredik! Ezért szeretném felhívni a figyelmet, hogy a kabinet – a nyugdíjprémium kifizetésétől függetlenül – javasolta, hogy a nyugdíjasok az idén is kapjanak tízezer forint értékű Erzsébet-utalványt karácsony előtt. Ezzel kapcsolatban pedig fontos hangsúlyoznunk azt is, a kormány ezeket az intézkedéseket a kormány nem véletlenszerűen, vagy bármiféle politikai érdekek alapján hozza meg, ahogy esetleg az ellenzék állítaná, hanem az Idősek Tanácsával egyeztetve döntöttünk nemcsak az idei nyugdíjprémiumról és a korrekcióról, hanem az Erzsébet-utalványról is.

– A magyar politikai elit nem egységes abban, hogyan viszonyuljon a nyugdíjasokhoz. A választások előtt nem veszélyes meghozni egy ilyen intézkedést?

– A jelenlegi magyar kormány kiáll a nyugdíjasok mellett, s ezzel, úgy tűnik, egyedül vagyunk a mai magyar politikai közéletben. Elszomorítónak tartom, hogy a szüleink és nagyszüleink ma már nyugdíjas nemzedéke egyáltalán nem számíthat az ellenzékre. A Jobbik divatot csinál a nyugdíjasok sértegetéséből: Vona Gábor pártelnök nemrég a remegő kezükön élcelődött, Volner János frakcióvezető pedig egy elhunyt nyugdíjason gúnyolódott. De a baloldali ellenzék sem áll távol ettől, hiszen amikor ők vezették ezt az országot, akkor egyhavi nyugdíjat elvettek, és emelték a rezsidíjakat is. Ezzel szemben a Fidesz és a KDNP kormánya immár hetedik esztendeje megőrzi és emeli a nyugdíjak értékét.

 Forrás: Dunakeszi Polgár
városi magazin
fotó: fidesz.hu

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2018 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Göd: Baleset megelőzési rendezvény (2018. 09. 24.)Figyelemfelkeltő szimulációs előadás (2018. 09. 24.)Közeledik a hagyományőrző Szent Mihály-napi búcsú (2018. 09. 24.)Esett az eső, de mindenki szedte! (2018. 09. 23.)Padfestés és tótakarítás Tóvárosban (2018. 09. 23.)Családi nap és lecsófőző verseny (2018. 09. 23.)Zenei flashmob az Ipoly menti turizmus élénkítéséért (2018. 09. 22.)Búcsúzik a nyár (2018. 09. 21.)Fóti Szüret - Fóti Ősz (2018. 09. 21.)Zebegény - Panorámafutás (2018. 09. 21.)Színházak éjszakája (2018. 09. 21.)"Amikor az atyafiak együtt muzsikálnak" (2018. 09. 20.)Évadnyitó gulyásparti (2018. 09. 20.)Balesetmegelőzési céllal ellenőríz a rendőrség (2018. 09. 20.)A Váci Fegyház és Börtön adománya a homokozó bölcsiseknek (2018. 09. 20.)
| Következő 15 |