2017. november 25. szombat - Katalin Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink


Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Citromail
» Freemail
» Gmail
» MailBox
» NEXUS


Linkek

» NewsFeed
» Hírkereső
» Extreme Digital
» CoffeeCup
» Femina
» Deluxe
» Harmonet
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2017. 11. 08.
Már fizetik a nyugdíjprémiumot

Több mint két és félmillió idős honfitársunk kapja meg novemberi járandóságával együtt a nyugdíjprémiumot, amit most először folyósítanak a jogosultaknak. A kormány még október elején határozott arról is, hogy nem csak a nyugdíjasoknak fizetik ki ezt a jövedelem-kiegészítést, hanem az úgynevezett nyugdíjszerű ellátások bármelyikében részesülőknek is – nyilatkozta lapunknak Tuzson Bence, a Pest megyei 5. számú választókerület országgyűlési képviselője.

Ez azonban még nem minden: a kabinet ugyanis – a nyugdíjprémium kifizetésétől függetlenül – javasolta, hogy a nyugdíjasok az idén is kapjanak tízezer forint értékű Erzsébet-utalványt karácsony előtt.

– Az idős emberek örömmel fogadták ugyan, hogy hazánk történetében először, az idén megkapják a nyugdíjprémiumot is, de vajon mi teszi ezt lehetővé, ennyire jól áll a költségvetés?

– Ha anyagi oldaláról vizsgáljuk a kérdést, akkor azt kell mondanom, hogy a nyugdíjprémium kifizetését elsősorban az elmúlt évek sikeres gazdaságpolitikája teszi lehetővé. Mi ugyanis úgy gondoljuk, hogy ha erősödik a gazdaságunk, tartósan javulnak a mutatóink, akkor ennek a hatásait az idős nemzedéknek is meg kell éreznie a saját zsebén. Sok olyan intézkedést hoztunk már korábban is, aminek ugyancsak ez volt a célja, gondoljunk csak a rezsicsökkentésre, vagy a családokat érintő adókedvezményekre. Szoros összefüggésben áll ez azzal is, hogy mi úgy tekintünk hazánkra, mint egy többgenerációs otthonra, amelyben egymást támogatva jól megférnek a különböző nemzedékek, akárcsak a családokban is.

– Összegszerűen ez mennyit jelent, mennyivel lesz vastagabb a nyugdíjasok pénztárcája?

– A nyugdíjprémium kifizetésének köszönhetően a megszokott járandóságuknál átlagosan mintegy 24 ezer forinttal kapnak többet novemberben a nyugdíjasok.

– Van erre fedezet a költségvetésben, vagy hitelt kell felvenni, hogy a nyugdíjprémiumot kifizethessék?

– Szó sincs semmiféle hitelről! Ha erre kényszerülnénk, akkor a hatályos törvények nem is tennék lehetővé a nyugdíjprémium kifizetését. A mostani lépés arra vezethető vissza, hogy 2011 és 2017 között 26 százalékkal emeltük a nyugdíjakat, és jó reményünk van arra, hogy nemcsak az idén, de jövőre is lesz nyugdíjprémium. Az államadósság minden évben csökken, a nyugdíjakat tehát nem hitelből fizetjük és emeljük, hanem a saját teljesítményünkből.

– A prémiumot nemcsak a nyugdíjasok kapják meg, hanem az árvaellátásban és egyéb nyugdíjszerű ellátásban részesülők is. Hány emberre terjed ki az intézkedés?

– Országosan hárommillióhoz közelít a jogosultak száma, egészen pontosan 2 millió 750 ezer ember kapja meg ezt a jövedelem-kiegészítést. A nyugdíjprémium az előírások szerint azoknak jár, akik betöltötték az öregségi nyugdíjkorhatárt. Annak érdekében, hogy a jogosultságot kiterjessze, a kormány október 4-én elfogadott egy rendeletet, amelynek értelmében az intézkedés immár vonatkozik mindazokra, akik a nyugdíjszerű ellátások bármelyikében részesülnek. Ezzel sikerült bevonni a prémium jogosultjainak körébe azokat is, akik árvaellátásban, rokkantsági vagy fogyatékossági ellátásban, valamint özvegyi nyugdíjban részesülnek. Nekik most egyszeri juttatás formájában fizetjük ki ezt a kiegészítését

– Tavaly az év végén tízezer forintos Erzsébet-utalványt kaptak a nyugdíjasok. Ehhez képest mekkora változást jelent a nyugdíjprémium kifizetése?

– Ebben a kérdésben két dolog keveredik! Ezért szeretném felhívni a figyelmet, hogy a kabinet – a nyugdíjprémium kifizetésétől függetlenül – javasolta, hogy a nyugdíjasok az idén is kapjanak tízezer forint értékű Erzsébet-utalványt karácsony előtt. Ezzel kapcsolatban pedig fontos hangsúlyoznunk azt is, a kormány ezeket az intézkedéseket a kormány nem véletlenszerűen, vagy bármiféle politikai érdekek alapján hozza meg, ahogy esetleg az ellenzék állítaná, hanem az Idősek Tanácsával egyeztetve döntöttünk nemcsak az idei nyugdíjprémiumról és a korrekcióról, hanem az Erzsébet-utalványról is.

– A magyar politikai elit nem egységes abban, hogyan viszonyuljon a nyugdíjasokhoz. A választások előtt nem veszélyes meghozni egy ilyen intézkedést?

– A jelenlegi magyar kormány kiáll a nyugdíjasok mellett, s ezzel, úgy tűnik, egyedül vagyunk a mai magyar politikai közéletben. Elszomorítónak tartom, hogy a szüleink és nagyszüleink ma már nyugdíjas nemzedéke egyáltalán nem számíthat az ellenzékre. A Jobbik divatot csinál a nyugdíjasok sértegetéséből: Vona Gábor pártelnök nemrég a remegő kezükön élcelődött, Volner János frakcióvezető pedig egy elhunyt nyugdíjason gúnyolódott. De a baloldali ellenzék sem áll távol ettől, hiszen amikor ők vezették ezt az országot, akkor egyhavi nyugdíjat elvettek, és emelték a rezsidíjakat is. Ezzel szemben a Fidesz és a KDNP kormánya immár hetedik esztendeje megőrzi és emeli a nyugdíjak értékét.

 Forrás: Dunakeszi Polgár
városi magazin
fotó: fidesz.hu

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Webmester | Közlemény |

© 2017 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Új utakon járnak a csörögiek (2017. 11. 24.)Névnapi műsoros-táncos mulatság a nyugdíjas klubban (2017. 11. 24.)Mammográfiás szűrővizsgálat (2017. 11. 24.)Marad a szürke, nyirkos idő (2017. 11. 23.)Összművészeti programok a ma kezdődő váci Kaleidoszkóp VersFesztiválon (2017. 11. 23.)Számadatok a Tesco és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület nagysikerű karácsonyi tartós élelmiszergyűjtő kampányához (2017. 11. 23.)Látogatórekord a prédikálószéki kilátóban (2017. 11. 23.)Ünnepi műsorral nyitották meg a váci adventi vásárt (2017. 11. 22.)December 2-án nyit a főtéri fedett korcsolyapálya (2017. 11. 22.)Dunakeszi: Hétfőn ne menjen a polgármesteri hivatalba (2017. 11. 22.)SAJTÓKÖZLEMÉNY
Vác: Befejeződtek a belvárosi mélygarázs pótmunkái (2017. 11. 22.)
Új lendületet kap a Dunakanyar és a Börzsöny (2017. 11. 21.)Wallenberg nyomán (2017. 11. 21.)Jubileumi fotókiállítás Dunakeszin (2017. 11. 21.)Előre tör a Z generáció (2017. 11. 21.)
| Következő 15 |