2018. szeptember 26. szerda - Jusztina Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2017. 11. 06.
Dusza Tibornak nemcsak a festményeit, de a személyiségét is kedvelik

Dusza Tibor művésztanár 40 pillanat című kiállítását pályatársa, Nyíri Márton, a Fazekas iskola pedagógusa nyitotta meg, akinek minden mondata a festőművész kifinomult szakmai igényességéről és elhivatottságáról, a festővásznon mesterien megörökített színpompás hangulatképek magával ragadó világának méltatásáról szólt. Tibor művészete és személyisége egyaránt szerethető – hangzott a minden díjnál nagyobb dicséretként csengő kijelentés.

A pályatárs, a pedagógustárs Nyíri Márton méltatta Dusza Tibor művészetét

Jó páran csak a Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár nyitott ajtaján keresztül hallgathattuk Márkus Erzsébet tanítványát, egy tehetséges fiatalt a Fazekas iskolából, Budai Szonja énekét és Nyíri Márton igazán egyedinek mondható megnyitó gondolatait, mert nem fértünk be a zsúfolt előtérbe és olvasóterembe, ám a különleges hangulat bennünket is megérintett.

Budai Szonja

A barátok, ismerősök gratulációja, a közös szelfik elkészítése után vonultunk félre az ünnepelt festőművésszel, a népszerű tanárral a könyvtár csendesebb szegletébe, hogy pályájáról, művészetéről beszélgessünk Dusza Tiborral.

A megnyitó után nagyon sokan kérdezték Dusza Tibort festői ars poeticájáról

-  Több évtizede élek családommal Dunakeszin, ahol az első perctől kezdve hódolhattam tanult hivatásomnak, a művészetnek, kedvenc hobbimnak, a festészetnek. A város jellegzetes területeit rajzban vagy festményben örökítettem meg korábban és napjainkban is. A lóversenypálya mellett lakom, így mi sem volt természetesebb, hogy ezt a varázslatos, nosztalgiával átszőtt világot kezdtem festeni. Elsőként a lovak, a zsokék, az istállók különleges hangulata fogott meg, amiket festményeimen is viszont szerettem volna látni.

Az embert, a jelenséget vagy a miliőt szeretted volna vászonra vinni?

-  A hangulatot. A most látható kiállítás anyaga is ezt adja vissza. A képeket kölcsönvettem a tulajdonosoktól, melyeket az elmúlt évtizedek alatt vásároltak meg tőlem. Az itt látható rajzokat vázlatként, tanulmányként készítettem, melyek a festmények alkotó részei. Többnyire dunakeszi festmények, vázlatok, ceruzarajzok szerepelnek a kiállításon.

Művészként mi foglalkoztat, mit szeretnél megmutatni a közönségnek Dunakesziről?

-  Sajnos vagy sem, de tény, hogy olyan új eklektika kezd kialakulni a városban, amely a negyvenes, ötvenes évek, az ős Dunakeszi részek szerethető hangulatát „elhomályosítja” térnyerésével. Elképzelhető, hogy a ma megváltozó, átalakuló utca képe, hangulata száz év múlva érdekes lesz, de ma nem az. Ezért igyekszem Dunakeszi minden, napjainkban még fellelhető utca részletét, a régi idők szépséges mozdulatlanságát, a lóversenyzés híres és kedvelt alakjait festményeimen tovább örökíteni.

A hírességekről, az értékekről beszélsz, az esztétikai élményt nyújtó alkotások jelentőségét hangsúlyozod. A festőművész Dusza Tibor számára mindezt ki képviseli? Vannak példaképeid?

-  Ó, nagyon sok van.

Kinek a stílusa követendő példa számodra?

-  Nem is tudom – mondja mosollyal az arcán, ami mintha azt üzenné; a Dusza stílus.

-  Barátaim, ismerőseim, ha valahol az országban járnak, akkor szólnak; „figyelj, volt egy kiállítás itt és itt, ahol láttuk a festményedet”. Nem tagadom, jó érzés, hogy felismerik a Dusza stílust, kíváncsiak festményeimre.

Képeid szinte kivétel nélkül gazdag színvilágban pompáznak, életteli hangulattal ajándékozzák meg a szemlélődőt.

-  Valóban. Ezért is jó újra megnézni őket, mert látszik, hogy tizenöt, húsz évvel ezelőtt milyen stílusban, milyen színekkel, hogyan festettem, amely azt mutatja, hogy sokkal színesebbek a mai képeim.

Az évtizedek során mennyivel lettél kiforrottabb művész?

-  Én azt mondanám, hogy folyamatos tanulás jellemzi művészetemet. Rengeteg kiállításra járok, igyekszem frissen tartani érdeklődésemét, alkotó kedvemet, elmélyülni a művészetekben.

A szellemi frissességed fenntartására garancia a tanári pálya, a diákok inspiráló érdeklődése is.

-  Ez kétségtelen, de az is tény, hogy a mai fiatalokkal való foglalkozás rengeteg energiát von el a pedagógustól. A diákot terelgetni kell, hogy rátaláljon a helyes útra, ami során rengeteg pozitív élményben, visszajelzésben van részünk. Számomra örömteli példa erre a mai kiállítás megnyitója, melyre rengeteg egykori tanítványom, pályatársam, barátom jött el.

A gesztusok, a jó hangulatú beszélgetések arról árulkodnak, hogy nemcsak a művészt, hanem az embert, Dusza Tibort szeretik.

-  Igen, azt érzem, hogy szeretnek. Boldog vagyok, hogy így gondolnak rám. Nagyon kedvelem a könyvtárat, nagyszerű, mondhatni intim környezetben mutathatom be képeimet. A mostanihoz hasonlóan a három éve rendezett tárlatomra is nagyon sokan voltak kíváncsiak.

Dunakeszi idén ünnepli, hogy negyven éve kapott városi rangot. A 40 pillanat című kiállítás egy korszak végét jelenti, amely egyben egy új nyitánya is?

-  Miként a város életében, az én művészetemben is egy fontos állomás a végtelen felé haladó úton…

Lőrincz Róbert, a könyvtár szakmai igazgatója mondott köszöntőt

A tanítványok is eljöttek megnézni Dusza tanár úr képeit

A pályatársak, a DunArt Képzőművészeti Egyesület tagjai közül is többen voltak kíváncsiak a tárlatra

 Vetési Imre (Dunakeszi Polgár)
Fotó: Katona M. István és KesziPress

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2018 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Göd: Baleset megelőzési rendezvény (2018. 09. 24.)Figyelemfelkeltő szimulációs előadás (2018. 09. 24.)Közeledik a hagyományőrző Szent Mihály-napi búcsú (2018. 09. 24.)Esett az eső, de mindenki szedte! (2018. 09. 23.)Padfestés és tótakarítás Tóvárosban (2018. 09. 23.)Családi nap és lecsófőző verseny (2018. 09. 23.)Zenei flashmob az Ipoly menti turizmus élénkítéséért (2018. 09. 22.)Búcsúzik a nyár (2018. 09. 21.)Fóti Szüret - Fóti Ősz (2018. 09. 21.)Zebegény - Panorámafutás (2018. 09. 21.)Színházak éjszakája (2018. 09. 21.)"Amikor az atyafiak együtt muzsikálnak" (2018. 09. 20.)Évadnyitó gulyásparti (2018. 09. 20.)Balesetmegelőzési céllal ellenőríz a rendőrség (2018. 09. 20.)A Váci Fegyház és Börtön adománya a homokozó bölcsiseknek (2018. 09. 20.)
| Következő 15 |