">

2018. szeptember 25. kedd - Eufrozina Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2017. 10. 08.
Maurer Oszkár: A szervezet nem tiltakozik a jó bor ellen, hanem kívánja - A Bormánia születésnapi partiján jártunk

Az őszi napfény sugarai ünnepi "táncot jártak" a poharakban selymesen csillogó kézműves borokkal. Jó hangulatú társaságok koccintottak a tízedik születésnapját ünneplő dunakeszi Bormánia tulajdonosainak szakmai teljesítményére a gyönyörű Duna-parti környezetben.

 

A meghívott vendégek között volt az egyik legismertebb borász, Maurer Oszkár, akinek a délvidéki Szerémségben, Hajdújáráson van a szőlőbirtoka és borászata.

-  A történelmi Szerémség a török idők előtt a magyar királyi borvidék volt. A dunakeszi borkedvelőkkel több évre visszatekintő baráti kapcsolatot ápolunk. Így kerültünk ismeretségbe Kiss Zsolttal, akivel a barátságunk komaságig nemesült, hiszen feleségével, Judittal együtt nagyobbik lányunk bérmaszülei lettek – mondja bemutatkozásként a számos nemzetközi díjnyertes borász.

Maurer Oszkárék szakmai sikere abban is mérhető, hogy tíz ország meghatározó éttermeinek borlapjára felkerültek termékeik. Nyolc-kilenc – egy vagy három Michelin-csillaggal elismert – étteremben fogyasztják boraikat. 2013-ban Londonban a természetes borok nemzetközi kiállításán a szaksajtó 49 ország 150 borászata közöl Maurer Oszkár borászatát választotta a rendezvény felfedezettjének. A legfrissebb hír, hogy a koppenhágai két Michelin-csillagos Noma étterem borlapjára is felkerültek a szerémségi borász készítményei, melyet háromszor választották meg a világ legjobb éttermének.

 

A jubiláló Bormánia tulajdonosai (jobbról balra), Judit asszony és férje Kiss Zsolt, Karner Gábor, Maurer Oszkár és Kövesdi László

-  Zsolték Bormánia szaküzletükben az egyedi ízlést és igényt igyekeznek kiszolgálni. A természetességben próbálják megfogalmazni a bor egyik legfőbb üzenetét. Választékuk kifejezetten olyan termelők borait öleli fel, akik kézzel készítik, kevés vagy adalékanyag nélkül állítják elő termékeiket. Ezek a borok jellemzően a magyar borok nagykövetei, amelyek külföldön is keresettek, megfelelnek az ottani kívánalmaknak, a nemzetközi mezőnnyel is fel tudják venni a versenyt. Ha megnézzük a nyugat-európai csúcs gasztronómiát, akkor azt látjuk, hogy a legjobb éttermek borlapjain tízből nyolc bio, vagy biodinamikus birtokról származó, de mindenképpen kézműves bor szerepel. A dunakeszi borszaküzlet széles választékkal képviseli a Kárpát-medence és jó néhány külföldi borvidék termékeit. Ebben a választékban ott vannak a mi boraink is, amely megtiszteltetés számunkra – mondta elismeréssel a hangjában a nemzetközi hírű szerémségi borász, aki külön hangsúllyal beszélt Kiss Zsolt szakmai felkészültségéről, a borok és borászok iránt érzett alázatától.

 

-  Kiss Zsolt elvégezte a Nemzetközi Borakadémiát, borszakértőként nagyon ért a borok kóstolásához, minőségük meghatározásához, ami révén ugyancsak egyedülálló az ő dunakeszi üzletük, hiszen rendelkeznek a megfelelő szakmai ismeretekkel a borok kiválasztásához, ajánlásához.

Hogyan lehet felismerni a jó bort, mik jellemzik?tettem fel az alkalmi borfogyasztók gyakori kérdését a neves borásznak.

-  A jó bort én úgy tudnám jellemezni, hogy a szervezet nem tiltakozik ellene, hanem kívánja, jól esik inni. Jó a gravitációja, szájba kerülés után gyorsan landol a gyomorban. Egyik korty szólítja maga után a többi társát is. Mindenkinek más a jó bor, ki-ki meg kell, hogy találja a maga borát. Ez nem lehetőség, hanem a gondolkodó, önmaga iránt igényes ember számára kötelesség is, hogy lassan-lassan megtalálja azt az irányvonalat, megismerje, hogy mi az, ami neki jólesik. A jó bor minőségi alapjai közé sorolom a jó termőhelyet, de ugyanúgy odasorolom azt is, hogy a lehető legtermészetesebb módon készüljön a bor. Vegyészkedés nélkül.

Hol van Magyarországon a legjobb termőhely?

-  A Szerémségben! – vágja rá a hitében és nemzeti elkötelezettségében szilárd, humán beállítottságú borász, akit az irodalomtól kezdve, a filozófián át, sok minden érdekel. Most épp egy gyermekverset ír tíz versszakban a nándorfehérvári csatáról.

Az önkormányzat Duna-parti üdülőjének gondozott kertjében rendezett születésnapi partin jó fél órát beszélgettünk Maurer Oszkárral a világ dolgairól, akinek az emberiséget foglalkoztató kérdésekről is karakteres véleménye van.

A Bormánia tulajdonosait az ország legjobb borászai közül huszonnégyen jöttek el ünnepelni vállalkozásuk tízedik születésnapján, akik a vendégeket saját készítésű boraikkal kínálták.

Köztük volt Karner Gábor is, aki Mátra lankáin elterülő Szücsiben hat hektáron gazdálkodik. Ő is csak természetes borokat készít, szőlő ültetvényében nem használ gyomirtót és felszívódó növényvédő szert. Mint mondta: - A pincében a kénen kívül semmit. Ez jóval munkásabb, sokkal több benne a kockázat, de a természetes bornak sokkal jobb az íz világa, zamata.

A jobb minőség velejárója, hogy drágább is. Az értékesebb borokra van fizetőképes kereslet?

-  Boraim nagy részét külföldön, Angliában, Skandináviában, Csehországban értékesítjük. De itthon is haladunk ebbe az irányba, hiszen az utóbbi harminc évben előtérbe került a minőségi borkészítés. Hazánkban is kezd meghonosodni a borkultúra, ami kétségtelen, hogy hosszabb folyamat. Csak száraz borokat, olaszrizlinget és kékfrankosat készítünk, de az új telepítésben Rajnai rizling és Pinot Noir is jelen van. Kevés fajtával dolgozunk, inkább többféle bort készítek.

Mint mondta, boraik döntő többségét exportálják, így különösen izgalmas a kérdés, hogy az Önök készítményei hogyan kerültek be a dunakeszi Bormánia kínálatába?

-  Zsolttal nagyon régi, a kezdetek óta jó kapcsolatot ápolunk. 2004 óta van saját telepítésem, de már előtte is készítettem bort vásárolt szőlőből. Már abban az időben megkeresett, megtetszettek neki a boraim, amiket elkezdett forgalmazni. Barátságunk és szakmai kapcsolatunk azóta is töretlen.

Fontos a baráti kapcsolat, de legalább annyira a szakmai felkészültség isvetem közbe a fiatal borásznak, miközben zamatos borát kortyolgatjuk.

-  Nézze, aki egy ilyen gazdasági válsággal sújtott tíz év után is talpon tudott maradni, az csak jól csinálhatja a vállalkozását, akit az emberek szeretnek, becsülnek. Már pedig Kiss Zsoltékra ez mind igaz. Semmi nem pottyant az ölébe, feleségével együtt nagyon komolyan dolgoznak nap, mint nap. Hozzáértő szakember, nagyon nagy a szakmai tudása, „képben” van a borászokkal kapcsolatban. Hiteles kereskedő!

Hogyan látja, a magyar borászok és boraik milyen helyet foglalnak el a nemzetközi piacon?

-  Azt tapasztalon, ahogyan ez a harminc év bővül, egyre jobban elismertebbek lesznek a magyar borok és a borászok a világpiacon. Végig kellett járni azt a szakmai utat, amely elismertté tesz bennünket. Nagyon bízom benne, hogy haladunk a természetes borok irányába. Nyugat-Európában a natúr borok jelentik a csúcskategóriát. Ezt a folyamatot nagyban segítheti a fiatal, képzett borászok elhivatottsága, az egyediség keresése. Én bele vagyok szerelmesedve dűlőimbe, a Vitézföldbe és a Tavaszföldbe. Semmi mással nem akarom hígítani, uniformizálni, s ez az, ami előre visz.

 

Erdész Zoltán alpolgármester feleségével együtt gratulált Kiss Zsolték szakmai sikeréhez

A népes társaságban kíváncsi voltam arra is, hogy egy fogyasztó hogyan vélekedik a Bormániáról, a magyar borokról. A meghívott vendégek között volt Kövesdi László is, aki dunakeszi lakosként régóta ismeri Kiss Zsolték borkereskedését.

-  Dunakeszi egyik legnagyobb borkereskedésének a 10. születésnapját ünneplik – fordultam a nyugdíjas korú férfi felé, aki évtizedekig működtetett saját építőipari vállalkozást Németországban, de rögtön kijavított: - Nem az egyik, hanem a legnagyobb magán borkereskedést működtetik Kiss Zsolték. Megvallom nagyon örültem, amikor megnyitották üzletüket, mert végre Dunakeszin is találtam olyan helyet, ahol az ország, sőt a világ legjobb boraiból lehet válogatni. Remek ízléssel, nagy hozzáértéssel, nagy szeretettel és rengeteg munkával igyekeznek művelni ezt a tevékenységet. Borkóstolókat szerveznek, melyeken ma már negyven-ötven fő vesz részt. Mindenkinek csak azt tudom javasolni, ha jó bort szeretne inni, keresse fel őket.

Mennyiben más a Bormánia szolgáltatása, mint a városban működő nagy kereskedelmi egységeké, melyekben mindenféle áru és minőségű bor megvásárolható? A magántermelőről nem is beszélve.

-  Ez nem így van – jelentette ki határozottan Kövesdi László, aki ugyancsak elvégezte a Nemzetközi Borakadémiát.

-  Ez csak látszat, hiszen a nagy kereskedelmi hálózatokban többségében tömegborok kaphatók, nagyon olcsón, ami sok mindent elárul. Itt pedig zömében kézműves borászatokból, szakmailag kifejezetten remek borok kaphatók, melyek alkotó részei egyensúlyban vannak. A Bormánia egyik nagy előnye - sok egyéb mellett -, hogy szakértőként tudják bemutatni és ajánlani a borokat, melyekből olyanokat forgalmaznak, amiket ismernek, és jónak tartanak. Fogyasztóként számomra ez nagyon vonzó – mondta mosollyal az arcán, miközben a Bormánia tízedik születésnapjára koccintottunk.

A rendezvényt megtisztelte Tuzson Bence államtitkár, a város országgyűlési képviselője és felesége is, akik Eich Lászlóval, a Dunakeszi Tankerületi igazgatóval beszélgetnek

Finom borok és ízletes étkek garantálták a kulináris élvezetetVetési Imre
Fotó: KesziPress

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2018 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Göd: Baleset megelőzési rendezvény (2018. 09. 24.)Figyelemfelkeltő szimulációs előadás (2018. 09. 24.)Közeledik a hagyományőrző Szent Mihály-napi búcsú (2018. 09. 24.)Esett az eső, de mindenki szedte! (2018. 09. 23.)Padfestés és tótakarítás Tóvárosban (2018. 09. 23.)Családi nap és lecsófőző verseny (2018. 09. 23.)Zenei flashmob az Ipoly menti turizmus élénkítéséért (2018. 09. 22.)Búcsúzik a nyár (2018. 09. 21.)Fóti Szüret - Fóti Ősz (2018. 09. 21.)Zebegény - Panorámafutás (2018. 09. 21.)Színházak éjszakája (2018. 09. 21.)"Amikor az atyafiak együtt muzsikálnak" (2018. 09. 20.)Évadnyitó gulyásparti (2018. 09. 20.)Balesetmegelőzési céllal ellenőríz a rendőrség (2018. 09. 20.)A Váci Fegyház és Börtön adománya a homokozó bölcsiseknek (2018. 09. 20.)
| Következő 15 |