2018. szeptember 26. szerda - Jusztina Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2017. 09. 26.
Régi adósságot törleszt a kormány a Dunakanyar fejlesztésével

Számos új fejlesztés valósul meg a Dunakanyarban és környékén. Nagyon fontos, hogy 3 milliárd forintból újul meg Vác barokk belvárosa és 1 milliárd forintot fordíthatunk a múzeum negyed fejlesztésére. Ezen kívül megújul Nagymaros Duna-partjának környezete is, valamint Zebegény turisztikai fejlesztése is elkezdődhet. A strandok felújítása is elkezdődik, Verőcén és Zebegényben, továbbá a Börzsöny kerékpárút hálózatát és a dunai gyorshajózást is fejleszteni fogjuk - interjú Rétvári Bencével, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárával.

- Megítélése szerint hazánk idegenforgalmi, turisztikai térképén napjainkban milyen helyet foglal el a Dunakanyar?

- Minden elfogultság nélkül mondhatjuk, hogy a Dunakanyar és főleg a bal partja, hazánk egyik leggyönyörűbb és legkülönlegesebb régiója, sokáig nem kapta meg azt a figyelmet, amit érdemel. A 2017-től megvalósuló turisztikai beruházásoknak köszönhetően rég várt fejlesztések valósulhatnak meg, amelyek segítségével, a környék sokkal hangsúlyosabban lehet jelen a magyar turisztikai térképen. Ezt a tájat, ezeket az értékeket mindenkinek látnia kell. Fontos előrelépés, hogy az elmúlt fél évben, nagyon sok egyeztetés során sikerült kormányzati szintre emelni a Dunakanyar ügyét. Az, hogy kiemelt turisztikai fejlesztési területté vált a régió, minőségi előrelépést jelent, főleg a bal parton élők számára. Nagy öröm számomra, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően erre a területre is kellő figyelem fordul.

- Országgyűlési képviselőként mire helyezné a hangsúlyt a Dunakanyar turisztikai fejlesztésében?

- Mindig a helyi erősségekhez szabjuk az országos programot. Egy ekkora mértékű fejlesztés rengeteg új munkahelynek és helyi vállalkozásnak nyithat teret. Több ember fog megjelenni a Dunakanyarban, ezért úgy kell tervezni ezeket a fejlesztéseket, hogy ne csak a nyári 2,5 hónapra korlátozódjon a szezon, hanem teljes évben, minél többen akarjanak jönni és az itt élők számára egész évben teremtsen újabb és újabb megélhetési, vállalkozásindítási, és szolgáltatási lehetőséget. Mindezt még magasabb színvonalon, mint ahogy az a korábbi években volt.

- A turisztikai jellegű beruházások, fejlesztések a helyi munkaerő megtartó ereje mellett milyen hatással lehetnek az idegenforgalom növelésére?

- Egy ilyen fejlesztés mindig kihat az emberek mindennapi életére is. Nem csak munkahely megtartó, de munkahely teremtő ereje is van. A támogatásnak köszönhetően a beruházások újabb és újabb fejlesztéseket vonhatnak maguk után, amik részben a különböző támogatásoknak, részben a megnövekedett turizmusból befolyó bevételeknek köszönhetőek. Fontos, hogy a Dunakanyar is megkapja a megfelelő figyelmet és részesüljön abból a turisztikai fellendülésből, amely az elmúlt években tapasztalható hazánkban. A KSH idén nyáron közzétett adatai is azt mutatják, hogy nemcsak a Magyarországon eltöltött éjszakák száma nő, hanem a szálláshelyeken többet költő turisták, más vendéglátóhelyeken és más szektorokban is többet költenek. A bevételek növekedése 2010-hez képest 216 százalékos és ezek az adatok még nem is tartalmazzák az elmúlt nyári főszezon számait. Örömmel mondhatjuk, hogy a belföldi vendégek száma meghaladta a külföldiekét, akik úgy gondolom a Dunakanyar szempontjából kiemelt célközönségnek számítanak.

- Milyen konkrét fejlesztésekre számíthatunk az egyes településeken és a Börzsönyben?

- Az eddigi legnagyobb városfejlesztési program fog megvalósulni Vácott, mivel soha nem kapott még a város ekkora összegű kormányzati támogatást. A belváros és a múzeum negyed fejlesztésére jutó 3+1 milliárd forint több mint a város egész éves saját bevétele. Nagymaros turisztikai vonzerejét a Duna part megújításával szeretnénk növelni – erre 1 milliárd forintot különített el a kormány. Fontos a térségben Zebegény fejlesztése is, hiszen a település egy ékszerdoboz itt a Dunakanyarban, nagyon sok programmal, jó adottságokkal, gyönyörű épületekkel. Hazai forrásból fél milliárd forint jut a település fejlesztésére. Több helyen valósul meg part és strandfejlesztés, ilyen a már említett Zebegény és Nagymaros, valamint Verőce is. A települések fejlesztésén kívül a külterületek megújítására is jut pénz. Az első a kemencei kisvasút 2,3 milliárd forintból történő meghosszabbítása. A Börzsöny sokak számára maga a természetközelség jelképe. A csönd, a nyugalom, az erdő, a viszonylag kevés környező település miatt egyedülálló élmény. Így fontos, hogy különleges módon, akár kisvasúttal tudjanak menni az erdő szívébe a kirándulók, illetve ezt a célt szolgálja az a másfél milliárd forint is, amiből bicikliút épülhet. Szeretnénk, hogy a Börzsöny-Ring egy teljes, kiépített bicikliút lenne. Ez még inkább kitörési lehetőség az itt lévő települések számára, hiszen a Dunától távolabb lévő közösségnek még nagyobb segítségre van szükségük a felemelkedéshez.

 Vetési Imre (Dunakanyar Régió)

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2018 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Göd: Baleset megelőzési rendezvény (2018. 09. 24.)Figyelemfelkeltő szimulációs előadás (2018. 09. 24.)Közeledik a hagyományőrző Szent Mihály-napi búcsú (2018. 09. 24.)Esett az eső, de mindenki szedte! (2018. 09. 23.)Padfestés és tótakarítás Tóvárosban (2018. 09. 23.)Családi nap és lecsófőző verseny (2018. 09. 23.)Zenei flashmob az Ipoly menti turizmus élénkítéséért (2018. 09. 22.)Búcsúzik a nyár (2018. 09. 21.)Fóti Szüret - Fóti Ősz (2018. 09. 21.)Zebegény - Panorámafutás (2018. 09. 21.)Színházak éjszakája (2018. 09. 21.)"Amikor az atyafiak együtt muzsikálnak" (2018. 09. 20.)Évadnyitó gulyásparti (2018. 09. 20.)Balesetmegelőzési céllal ellenőríz a rendőrség (2018. 09. 20.)A Váci Fegyház és Börtön adománya a homokozó bölcsiseknek (2018. 09. 20.)
| Következő 15 |