2018. június 23. szombat - Zoltán Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2017. 09. 26.
Régi adósságot törleszt a kormány a Dunakanyar fejlesztésével

Számos új fejlesztés valósul meg a Dunakanyarban és környékén. Nagyon fontos, hogy 3 milliárd forintból újul meg Vác barokk belvárosa és 1 milliárd forintot fordíthatunk a múzeum negyed fejlesztésére. Ezen kívül megújul Nagymaros Duna-partjának környezete is, valamint Zebegény turisztikai fejlesztése is elkezdődhet. A strandok felújítása is elkezdődik, Verőcén és Zebegényben, továbbá a Börzsöny kerékpárút hálózatát és a dunai gyorshajózást is fejleszteni fogjuk - interjú Rétvári Bencével, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárával.

- Megítélése szerint hazánk idegenforgalmi, turisztikai térképén napjainkban milyen helyet foglal el a Dunakanyar?

- Minden elfogultság nélkül mondhatjuk, hogy a Dunakanyar és főleg a bal partja, hazánk egyik leggyönyörűbb és legkülönlegesebb régiója, sokáig nem kapta meg azt a figyelmet, amit érdemel. A 2017-től megvalósuló turisztikai beruházásoknak köszönhetően rég várt fejlesztések valósulhatnak meg, amelyek segítségével, a környék sokkal hangsúlyosabban lehet jelen a magyar turisztikai térképen. Ezt a tájat, ezeket az értékeket mindenkinek látnia kell. Fontos előrelépés, hogy az elmúlt fél évben, nagyon sok egyeztetés során sikerült kormányzati szintre emelni a Dunakanyar ügyét. Az, hogy kiemelt turisztikai fejlesztési területté vált a régió, minőségi előrelépést jelent, főleg a bal parton élők számára. Nagy öröm számomra, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően erre a területre is kellő figyelem fordul.

- Országgyűlési képviselőként mire helyezné a hangsúlyt a Dunakanyar turisztikai fejlesztésében?

- Mindig a helyi erősségekhez szabjuk az országos programot. Egy ekkora mértékű fejlesztés rengeteg új munkahelynek és helyi vállalkozásnak nyithat teret. Több ember fog megjelenni a Dunakanyarban, ezért úgy kell tervezni ezeket a fejlesztéseket, hogy ne csak a nyári 2,5 hónapra korlátozódjon a szezon, hanem teljes évben, minél többen akarjanak jönni és az itt élők számára egész évben teremtsen újabb és újabb megélhetési, vállalkozásindítási, és szolgáltatási lehetőséget. Mindezt még magasabb színvonalon, mint ahogy az a korábbi években volt.

- A turisztikai jellegű beruházások, fejlesztések a helyi munkaerő megtartó ereje mellett milyen hatással lehetnek az idegenforgalom növelésére?

- Egy ilyen fejlesztés mindig kihat az emberek mindennapi életére is. Nem csak munkahely megtartó, de munkahely teremtő ereje is van. A támogatásnak köszönhetően a beruházások újabb és újabb fejlesztéseket vonhatnak maguk után, amik részben a különböző támogatásoknak, részben a megnövekedett turizmusból befolyó bevételeknek köszönhetőek. Fontos, hogy a Dunakanyar is megkapja a megfelelő figyelmet és részesüljön abból a turisztikai fellendülésből, amely az elmúlt években tapasztalható hazánkban. A KSH idén nyáron közzétett adatai is azt mutatják, hogy nemcsak a Magyarországon eltöltött éjszakák száma nő, hanem a szálláshelyeken többet költő turisták, más vendéglátóhelyeken és más szektorokban is többet költenek. A bevételek növekedése 2010-hez képest 216 százalékos és ezek az adatok még nem is tartalmazzák az elmúlt nyári főszezon számait. Örömmel mondhatjuk, hogy a belföldi vendégek száma meghaladta a külföldiekét, akik úgy gondolom a Dunakanyar szempontjából kiemelt célközönségnek számítanak.

- Milyen konkrét fejlesztésekre számíthatunk az egyes településeken és a Börzsönyben?

- Az eddigi legnagyobb városfejlesztési program fog megvalósulni Vácott, mivel soha nem kapott még a város ekkora összegű kormányzati támogatást. A belváros és a múzeum negyed fejlesztésére jutó 3+1 milliárd forint több mint a város egész éves saját bevétele. Nagymaros turisztikai vonzerejét a Duna part megújításával szeretnénk növelni – erre 1 milliárd forintot különített el a kormány. Fontos a térségben Zebegény fejlesztése is, hiszen a település egy ékszerdoboz itt a Dunakanyarban, nagyon sok programmal, jó adottságokkal, gyönyörű épületekkel. Hazai forrásból fél milliárd forint jut a település fejlesztésére. Több helyen valósul meg part és strandfejlesztés, ilyen a már említett Zebegény és Nagymaros, valamint Verőce is. A települések fejlesztésén kívül a külterületek megújítására is jut pénz. Az első a kemencei kisvasút 2,3 milliárd forintból történő meghosszabbítása. A Börzsöny sokak számára maga a természetközelség jelképe. A csönd, a nyugalom, az erdő, a viszonylag kevés környező település miatt egyedülálló élmény. Így fontos, hogy különleges módon, akár kisvasúttal tudjanak menni az erdő szívébe a kirándulók, illetve ezt a célt szolgálja az a másfél milliárd forint is, amiből bicikliút épülhet. Szeretnénk, hogy a Börzsöny-Ring egy teljes, kiépített bicikliút lenne. Ez még inkább kitörési lehetőség az itt lévő települések számára, hiszen a Dunától távolabb lévő közösségnek még nagyobb segítségre van szükségük a felemelkedéshez.

 Vetési Imre (Dunakanyar Régió)

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2018 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Múzeumok Éjszakája kedvezményesen, a MÁV-val (2018. 06. 22.)Helyszínváltozás! (2018. 06. 22.)Sűrített járatok a Múzeumok éjszakáján (2018. 06. 22.)Hidegfront hoz esős, szeles időt (2018. 06. 22.)Holokauszt megemlékezés (2018. 06. 22.)Közös meccsnézés a Duna-parti strandon (2018. 06. 21.)Béres Alexandrával több százan tornáztak a Katonadombon (2018. 06. 21.)Szentendrei Ister Napok - a Duna ünnepe (2018. 06. 20.)Egyszerűsödik az online jegyvásárlás - A MÁV-START a SimplePay fizetési rendszert használja (2018. 06. 20.)Javítják a kerékpárutat Verőce és Vác között (2018. 06. 19.)Göd: Új kerti pavilon és bográcsozóhely - önkormányzati fejlesztéssel (2018. 06. 19.)E-papír szolgáltatás (2018. 06. 19.)Ökoballagás a dunakeszi Bárdos Iskolában (2018. 06. 19.)Újra Street-art és papírhajók Zebegényben (2018. 06. 18.)Búcsúnapi koncert 2018 (2018. 06. 18.)
| Következő 15 |