">

2018. június 21. csütörtök - Alajos Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2017. 06. 16.
"Üres padok" a Bárdos Lajos Általános Iskolában

"Üres padok" elnevezéssel indult az a program, melynek keretében a csatlakozó tanintézmények diákjai gondos kutatómunkával derítik ki, hogy lakóhelyük egykori iskoláiból hány zsidó származású tanuló esett áldozatul a holokauszt borzalmainak. És a tanítás újbóli megindulásakor néhány pad üresen maradt. S hogy a tragédiák ne vesszenek a feledés homályába, Emlékjelet alapítottak.

 

A kezdeményezés – amely Szita Szabolcsnak, a Holokauszt Emlékközpont igazgatójának és Kirschner Péternek, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnökének nevéhez fűződik – elérkezett Dunakeszire. A Bárdos Lajos Általános Iskolában június 8-án került sor az Emlékjel felavatására.

   Radnóti Miklós „Sem emlék, sem varázslat” című költeményét Lengyel Anna 7. osztályos tanuló mondta el, majd a megjelenteket – köztük Kirschner Pétert, Dr. Feldmájer Pétert, a MAZSIHISZ Közép-Magyarországi Területi Csoportjának elnökét, Erdész Zoltán alpolgármestert, Radnóti Henriket és Csoma Attilát, a VOKE József Attila Művelődési Központ igazgatóját, önkormányzati képviselőket, Tóthné Pataki Csillát, a Dunakeszi Tankerületi Központ gazdasági igazgatóját és Szerdócz J. Ervint, az Újpesti Zsidó Hitközség rabbiját – Petőné Herman Noémi tanító, alsó tagozatos igazgatóhelyettes köszöntötte.

 

Felidézte, hogy 1944. május 22-én kora reggel a váci járás 20 községéből megkezdték az izraelita vallású polgárok begyűjtését. Június 27-28-án vagonírozták be a váci gettóban összegyűlt közel 2000 embert. A vonat Monorig közlekedett, ahonnan Auswitzba szállították az elhurcoltakat. Dunakeszin 147-en vallották magukat izraelitának, közülük négyen élték túl a borzalmakat.

   – Az akciót azért indítottuk el, mert a diákoknak ez olyan történelmi lecke lehet, amelyet a tankönyvek nem tartalmaznak – mondta Kirschner Péter.

– A Bárdos iskola az első az általános iskolák közül, ahol elhelyezhetjük az Emlékjelet. Elismerés illeti ezért a tanárokat és diákokat. Elmondta még, hogy idén 150 éve, a kiegyezéskor fogadták el az emancipációs törvényt, ami az akkori Európában a legmegengedőbb jogszabály volt a zsidók társadalomba való beilleszkedése szempontjából. S azon el lehet gondolkodni, hogyan jutott el az ország innen 1944-ig.

   Hasonlattal élt Feldmájer Péter felszólalásában. „Aki fát ültet, gyermekinek, unokáinak ülteti azt”, mondta. A vészkorszak gyermekáldozatai már nem láthatták az akkor elültetett fákat nagyra nőni. „Képletesen szólva most egy fát ültetünk el, amely reméljük, kihajt majd a gyerekek lelkében”, fogalmazott.

   Szilágyi Ferencné iskolaigazgató arról szólt, hogy az első holokauszt zenét 1944-ben Bárdos Lajos komponálta A nyúl éneke címmel. Mélyen felháborodott a nyilas rémuralom gaztettein s Jankovich Ferenc szövegére, vegyes karra és ütőhangszerekre írta ezt a kompozíciót. Különlegessége, hogy a három üstdob hangolása H-D-Esz, összeolvasva Hádesz. Ezzel Hadészre, az alvilág istenére utalt, az üldözöttek lelkivilágát fejezi ki ez a hangszimbolika. A mű egy részletét meghallgathatta a közönség.

 Az igazgatóhelyettes asszony osztálya végezte el azt a kutatómunkát, melynek eredményeként megtudhattuk, hogy az iskola egykori diákjai közül Molnár Pál, Gettler Gábor és Hirsch Julianna nem tért haza. Bemutatták azt a diákok által készített videofilmet, mely a dunakeszi áldozatoknak, köztük a három diáknak állít emléket, s amellyel a visegrádi országok között – a Centropa Alapítvány által – meghirdetett „A zsidóság története nálunk” című videoversenyen II. díjat nyertek az alkotók.

   Az Emlékjelet – Zsiga Renáta, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatójának munkáját – Bársony Éva, Fejtő Ferenc-díjas újságíró, filmkritikus, Molnár Pál unokahúga avatta fel. Vele együtt a kutatómunkában nagy segítséget nyújtott Szakáll Lászlóné, a Révész István Helytörténeti Gyűjtemény létrehozója valamint Denke Emma is. Utóbbi hölgy volt az, aki felhívta az iskolavezetés figyelmét az „Üres padok” kezdeményezésre.

   Az ünnepség zárásaként Csernyik Balázs Ferenc ének szakos tanár és klarinéton Márton Sándor 7. osztályos tanuló megszólaltatták a zsidóság himnuszaként is emlegetett „Szól a kakas már…” kezdetű máramarosi népdalt.

   Egy év múlva, a tervek szerint a Széchenyi István Általános Iskolában is sor kerül hasonló ünnepségre. Ehhez kezdi el osztályával a kutatómunkát Tószegi Attila történelemtanár.

   (Felirat az Emlékjelen: „Egykori diáktársaink emlékére, akiket származásuk, vallásuk miatt pusztítottak el 1944-45-ben.” És olvasható még a három egykori diák neve.)

 Katona M. István (Dunakeszi Polgár)
Fotó: A szerző felvételei

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2018 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Szentendrei Ister Napok - a Duna ünnepe (2018. 06. 20.)Egyszerűsödik az online jegyvásárlás - A MÁV-START a SimplePay fizetési rendszert használja (2018. 06. 20.)Javítják a kerékpárutat Verőce és Vác között (2018. 06. 19.)Göd: Új kerti pavilon és bográcsozóhely - önkormányzati fejlesztéssel (2018. 06. 19.)E-papír szolgáltatás (2018. 06. 19.)Ökoballagás a dunakeszi Bárdos Iskolában (2018. 06. 19.)Újra Street-art és papírhajók Zebegényben (2018. 06. 18.)Búcsúnapi koncert 2018 (2018. 06. 18.)Egy-egy zivatar kíséretével visszatér a hőség (2018. 06. 18.)Mesekönyv Dunakesziről (2018. 06. 17.)A sződligeti Kreisz Attila is szerephez jut a labdarúgó-világbajnokságon, az Argentína-Izland mérkőzésen (2018. 06. 16.)Június 17.: Apák napja! (2018. 06. 16.)Széchenyi a Széchenyiben (2018. 06. 15.)Rövidhír: Köszönet és megbecsülés illeti a védőnőket (2018. 06. 15.)Fokozottan vigyázzunk gyermekeinkre a szünidőben! (2018. 06. 15.)
| Következő 15 |