2018. február 21. szerda - Eleonóra Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink


Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Citromail
» Freemail
» Gmail
» MailBox
» NEXUS


Linkek

» NewsFeed
» Hírkereső
» Extreme Digital
» CoffeeCup
» Femina
» Deluxe
» Harmonet
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2017. 05. 21.
Budapest: Bemutatkoztak a Dunakeszi Járás településein alkotó művészek

Keveseknek adatik meg az a művészi és erkölcsi megbecsülés, hogy alkotásaikat abban a történelmi helyiségben mutathatják be, ahol egykoron nemzetünk oly nagyjai, mint Kossuth Lajos, Széchenyi István, Petőfi Sándor...

... Arany János, Jókai Mór, Vörösmarty Mihály, Fáy András, Károlyi István, Nyáry Pál, Táncsics Mihály tanácskoztak a megye és a haza sorsáról. E kivételes kitüntető elismerésnek örvendhetnek a Dunakeszi Járásban tevékenykedő alkotó művészek, akik bemutatkozó kiállítása pénteken nyílt meg a Pest Megyei Kormányhivatalban.

Dr. Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbizott

A kormánymegbízott megnyitó gondolatai a művészek alkotó folyamatait, egy-egy mű születésének, ihletésének varázslatos pillanatait igyekezett a befogadó néző, az olvasó, a zenehallgató ember számára különleges élményt jelentő magasztos pillanat érzékeltetésén keresztül a közönség elé tárni. Az önmegvalósításon, az egyén kiteljesedésén túl minden bizonnyal az alkotóművész egyik legfontosabb célja, hogy művével - a képzőművészet, a zene, az irodalom – a katarzis élményével ajándékozza meg a közönséget – mondta.

Rohanó világunkban azért is egyedi a kiállítás, mert leggyakrabban csak külföldi vagy honi nyaralásaink során tekintünk meg egy képtárat, múzeumot, míg a Megyeházán útjára indított kezdeményezésnek köszönhetően munkahelyen fogadja az érdeklődőket a képzőművészeti alkotások színes kínálata.

– A tárlat megnyitásának köszönhetően nemcsak szűkebb pátriánkban született csodálatos alkotásokat, de önöket, művészeket is megismerhetjük – fogalmazott dr. Tarnai Richárd, aki hozzátette: ebben a helyiségben hetente több ezer ember megfordul, akik tanácskozni érkeznek, de önöknek köszönhetően különleges művészeti élményben is részük lehet.

Majd arról beszélt, hogy a XVIII. században a megye hivatali ügyeinek intézésére emelt Vármegyeháza épülete – történelmi jelentősége mellett – ma már művészeti értéket is képvisel a kiváló építészeknek és építtetőknek köszönhetően. – Pár száz év múltán hivatalnokok és művészek hol is találkozhatnánk, ha nem itt a Vármegyeháza patinás épületében – mondta dr. Tarnai Richárd, aki befejezésül a köszönet hangján tisztelgett a Dunakeszi Járás településein alkotó művészek előtt, akik képeikkel, szobraikkal bemutatkoztak a megyei kormányhivatalban tanácskozó politikusok, civilek, a művészeteket kedvelő nagyközönség előtt.

Balogh Dávid, művészettörténész

Balogh Dávid művészettörténész a fóti Szeplőtelen Fogantatás katolikus plébániatemplomban fellelhető festményeket, remekműveket - hiánypótlásként íródott - könyvének bemutatásán keresztül tárta a közönség elé. A magánkiadásban megjelent könyv ajánlóját – többek között – gróf Károlyi László írta, amit kitüntető elismerésnek tekint Balogh Dávid. A művészettörténész vetítettképes előadásban mutatta be az európai hírű, gróf Károlyi István megbízásából, Ybl Miklós tervei alapján épített négytornyú fóti templom rendkívüli művészi igényességgel alkotott festményeit, szobrait, kisplasztikáit.

A bemutatkozó Dunakeszi Járás művészeinek képviseletében Peti Sándor, a dunakeszi DunArt Képzőművészeti Egyesület elnöke mondott beszédet.

Peti Sándor, a DunArt elnöke

„Megtiszteltetés és hangsúlyos ünnep ez számunkra is, akik képviselhetjük a 40 éve városi rangot kapott Dunakeszit, amely a térség másik két városa Fót és Göd számára egyben a járási székhely szerepét is betölti. Úgy érzem Dunakeszi várossá válásának ünnepe, nagyszerű lehetőség a művészet közös képviseletére, a térség kortárs művészetének bemutatására, városaink összefogására, itt a Pest Megyei Kormányhivatalban, amelynek programsorozatában mi lehetünk az elsők, akik ilyen formában megmérettetnek.” – mondta.

Az elnök – a kiállító művészekkel, megyei és városi politikusokkal zsúfolásig megtöltött - hatalmas terem közönségének elmélyült szakmai alapossággal mutatta be a DunArt tagjainak művészi tevékenységét, a kiállításokon, fesztiválokon, tárlatokon elért sikereiket, s mindazokat a kezdeményezéseket, melyek megvalósításával gazdagították, színesítették a helyi művészeti élet palettáját. Beszámolt arról is, hogy két országos programnak, a Múzeumok Éjszakája, és a Kulturális Örökség napjaival egy időben megrendezésre kerülő Ars Sacra Fesztiválnak is részesei. Külön kiemelte a fóti Római Katolikus Templomban rendezett kiállításukat, amely a két város kapcsolatápolásán túl, komoly kihívás volt közösségük számára.

Az értékmentés – melyre szép példa a dunakeszi Révész István Helytörténeti Gyűjtemény, vagy a fóti Németh Kálmán Emlékház is - mellett fontosnak nevezte az új alkotások születését, melynek sorában kiemelte az Atilla emlékmű megalkotását, melyet várhatón még idén felavatnak Dunakeszin.

Peti Sándor elismeréssel szólt a támogató Dunakeszi Város Önkormányzatáról és a befogadó dunakeszi József Attila Művelődési Központ közösségéről.

„Úgy érzem ez a kiállítás nemcsak bemutatkozási lehetőség számunkra, hanem egyben az elismerés egy rendkívüli formájának kifejeződése is a társadalom részéről, ami ösztönöz és megerősít minket alkotói szellemiségünkben, további tevékenységünkben.” – fogalmazott Peti Sándor, aki befejezésül a kiállító művészek, a DunArt Képzőművészeti Egyesület nevében mondott köszönetet dr. Tarnai Richárd kormánymegbízottnak és munkatársainak a bemutatkozási lehetőségért, a szervezők példaértékű munkájáért. Kedves meglepetésként a vendéglátóknak Dunakeszi legjobb borával, Fót és Göd legfinomabb kenyerével kedveskedtek, Vincze József dunakeszi szobrász pedig megzenésített versének tolmácsolásával tette maradandóvá az ünnepi pillanatokat.

Vincze József szobrász, énekes, költő

Dr. Tarnai Rihárd elismerése jeléül emléklapot adott át a kiállító művészeknek, melyet követően dr. Bíró Attila, a Dunakeszi Járási Hivatal vezetője mondott pohárköszöntőt, aki a kiállított alkotások sokszínűségének gazdagságára hívta fel a figyelmet.

Dr. Bíró Attila, a Dunakeszi Járási Hivatal vezetője

– Dunakeszi jól reprezentálja és bizonyítja azt, hogy Magyarország befogadó ország, hiszen a településen 40 évvel ezelőtt tizenegyezer ember élt, napjainkban pedig már 45 ezren, akik az évtizedek során, Dunakeszin, és a járásban találtak új otthonra. Ki kétkezi, ki a szellemi, ki a művészetével járult hozzá, hogy ez a járás fejlődik, és székhelye, Dunakeszi ma már 40 éves városi múlttal büszkélkedhet – hangoztatta. Ezt a közösséget, Magyarországot ez a kereszt tartja össze – mondta, miközben az egyik képen látható dunakeszi Szent Mihály templom keresztjére mutatott. – Ez a megmaradásunk legfontosabb jele, s maradjon is, azt kívánom – hangzottak a hivatalvezető szavai, aki befejezésül, Dunakeszi ’56-os mártírhalált halt költője, Gérecz Attila egyik versét olvasta fel.

 A kiállító művészek és az őket megtisztelő vezetőkVetési Imre (Dunakanyar Régió)
Fotó:KesziPress

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2018 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

A vezeték nélküli internethasználatot kutatja az Invitel (2018. 02. 20.)A váci rendőrök az állampolgárok segítségét kérik (2018. 02. 20.)Szél Bernadett lakossági fóruma Vácott (2018. 02. 20.)Hószállingózás, havazás jön (2018. 02. 20.)DunArt Téli Galéria (2018. 02. 19.)Téli sportok a Pilisi Parkerdőben (2018. 02. 19.)Pályakarbantartási munkák a Budapest-Szob vasútvonalon (2018. 02. 19.)Közel 6 milliárd forint kormányzati támogatást kapnak a fóti gyerekek (2018. 02. 19.)Legfontosabb a balesetek megelőzése (2018. 02. 17.)Menni vagy maradni: az itt a kérdés! (2018. 02. 17.)Albert Flórián: segíteni jöttem (2018. 02. 16.)Délután gyenge eső, havas eső eshet (2018. 02. 15.)Máig jelentkezhetnek a diákok a tavaszi érettségi vizsgákra! (2018. 02. 15.)Labdarúgótorna Simonffy Botond emlékére (2018. 02. 14.)Választás - Február 17-én kezdődik a hivatalos kampány! (2018. 02. 14.)
| Következő 15 |