2018. április 27. péntek - Zita Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2017. 01. 17.
Beszélgetés Guttmann Vilmos családi gazdálkodóval, borász kertészmérnökkel

Hazánkban újra reneszánszát éli az igényes szakmai felkészültséggel és alázattal végzett szőlőtermesztés és borkészítés. A jól ismert borvidékek lankáiról származó borok a hazai fogyasztók mellett számos külföldi ország borkedvelőit is meghódították. Elismertek és keresettek a magyar borok.

Az olyan neves borvidékek - mint a Balaton-felvidék, a tokaji, villányi vagy a mádi - mellett a ma még kevésbé ismert, ám jó minőségi borokat előállító pincészetek kínálata teszi teljessé a gazdag választékot. Egyikük a dunakeszi Guttmann Borház. Nemcsak értékesítik, hanem saját szőlőjükből készítik a bort.

Legutóbbi látogatásomkor az őszi napfény melengető sugarai érlelték a hatalmas szőlőfürtöket a csodálatos panorámájú családi gazdaságuk területén. Most, hogy a finom borokat kóstolgatom, úgy érzékelem, a Guttmann Borház 2016-ban is jó évet zárt – vetettem fel a kérdést vendéglátómnak, Guttmann Vilmos borász kertészmérnöknek, aki a karácsonyi ünnepek után fogadott dunakeszi pincészetükben.

 

 

-  Számunkra az a legnagyobb elismerés, ha a szakemberek mellett a fogyasztók is felismerik kézműves borainkban rejlő értékeket, vonzó tulajdonságukat. Kertészmérnöki diplomám és a több évtizedes szakmai gyakorlatom mellett a Guttmann Borház által forgalmazott borok kiváló minőségének a garanciáját az adja, hogy a feldolgozott szőlő több mint 40 százalékát a csodás panorámájú és jó adottságokkal bíró földjeinken termeljük, melyek szerepelnek az országos szőlő kataszterben is.  

Tudomásom szerint Dunakeszin ön az egyetlen, aki nem csak a bor értékesítésével, hanem az előállításával foglalkozik.

-  Valóban, hiszen a Guttmann Borház tevékenysége alapvetően a szőlőtermesztésre és feldolgozásra épül, hiszen egyetemi végzettségem is erre predesztinál. Szőlőbirtokaink nagyszerű adottságokkal bírnak, ami megmutatkozik boraink minőségében is. Örömmel tölt el bennünket, hogy az ízletes, finom zamatú kézműves borokat kedvelők felismerték a borainkban rejlő értéket. Szívesen vásárolják és szolgálják fel egy baráti, családi beszélgetés, vagy ünnep alkalmával. Az pedig külön büszkeség a számunkra, hogy a Dunakeszire látogató jeles személyiségeket nem ritkán a Guttmann Borház borával köszöntik a város vezetői.

Méltán büszkék készítményeikre, hiszen számos szakmai díjjal ismerték el teljesítményüket.

-  Ez a szép, testes bor, amit éppen kóstolgatunk, a 2015-ös évjáratú Zweigelt, melyet Vác város vörösboraként ismertek el, és az Íz lelő napokon ismételten első lett a kategóriájában aranyérmes minősítéssel.

 

 

Nagyon finom, szinte kínálja magát…

-  Mások is így gondolják, igencsak kedvelt és elismert, hiszen a nagymarosi regionális és a Mogyoródi Klastromhegyi Apátsági borversenyen is aranyérmes minősítéssel díjazták. Hazánk egyik legelismertebb borvidéken, a siófoki meghívásos bormustrán ugyancsak aranyérmes lett a rozé borunk.

A legnevesebb versenyek mellett a helyi bemutatókon is megmérettetik boraikat?

-  Ó, hogyne – mondja átszellemülten, miközben a fény felé emeli a pohárban „körtáncot járó” csillogó vörösbort. - A vevő véleménye az elsődleges és a legfontosabb, de nagyon megnyugtató, ha ezt egy szakmai zsűri is visszaigazolja. Dunakeszi elismert előadóművésze, Babják Annamária színművész szerint az ezüst és aranyérmes minősítésekről szóló oklevelekkel ki lehetne tapétázni a Guttmann Borház helyiségeit.

E szerint nem igen lehetnek értékesítési gondjaik?

-  Tényszerűen meg kell állapítanom, hogy noha ismertségem a neves borászokhoz képest jóval szerényebb, ám ’hál Istennek eddig nem volt értékesítési problémám. Vevőköröm Balassagyarmattól Gödöllőn át Budapestig, sőt az országhatáron túlra is kiterjed. Az egyik kedves vevőm pl. Németországban kóstolta meg a boromat, aki miután hazajött felkeresett. Azóta is vendégem. Az év vége közeledtével nagyon sokan vásároltak pl. üde fehér bort az ünnepi asztalra a karácsonyi halhoz, a pulykasülthez. De népszerű a disznótoroshoz a kiérlelt, fejlődése csúcsán lévő Veltelíni vagy Királyleányka is.

Az ízletes borokat kortyolgatjuk a kellemesen fűtött szobában a dermesztően hideg decemberi napon, ami arra emlékeztet, hogy egy borásznak a természet erőivel is meg kell küzdenie a siker érdekében. Egy jó termés sok mindentől függhet?

-  Bizony. Sokáig én is azt hittem, hogy ha a szőlő a tenyészidőszak során 1500 órán át fürdik a napfényben, az éréshez szükséges aktív hő mennyisége megközelíti a 3500 C°-ot, ha nyolc hónapon át megúsztam a téli és tavaszi fagykárt, elkerült a szőlőt földbedöntő vihar, megmenekültem a mindent kiszárító nyári aszálytól, vagy a mindent kirohasztó özönvíz szerű esőktől, a termesztők rémének számító jégeső nem tette tönkre a termést, ha sikeresen védekeztem a kórokozókkal és kártevőkkel szemben, ha minden munkát elvégeztem csak a szüret van hátra, akkor elmondhatom „ez jó mulattság, férfi munka volt”. Sajnos rosszul hittem és gondoltam, hiszen az elmúlt években mindenre volt példa, amit a mi családi gazdaságunk is kénytelen volt elviselni. Szóval, amikor ilyen kellemes környezetben kortyolgatjuk a zamat gazdag, tüzes borokat, érdemes arra is gondolnunk, hogy a szőlőtermeléssel is foglalkozó borász bizony ki van szolgáltatva az időjárásnak is. Szerencsére nálunk kiváló szakemberek dolgoznak, akikkel összefogva orvosolni tudjuk a felmerülő problémákat, ha szükséges a jó minőség érdekében akár a termésritkítástól sem riadunk vissza.

 

 

Volt már rá példa?

-  Természetesen. Apám megtanított arra, hogy néha kell tudni elegánsan veszteni is. Alapszabály, hogy termésritkításkor, és amikor a szőlőfürtöket válogatva szedjük, akkor a gazda ne menjen ki a területre, mert kompromisszumokat fog kötni saját intézkedéseivel szembe. Én is ezt tettem. Az új Zweigelt vörösborom így testes és jó minőségű lett, amit az is bizonyít, hogy a cukormentes extrák tartalma eléri a 30 g/l-t. EU szabvány szerint 20 g/l fölött minőségi borról beszélünk. Az egészséges fehér szőlőkből kifogástalanminőségű bor érlelődik.

A borral teli hatalmas tartályok sokasága is arról árulkodik, és ön is tett rá utalást, hogy több kiváló szakember dolgozók a családi gazdaságban. Kik segítik az ön munkáját?

-  Családon belül mindenekelőtt a feleségemet kell megemlíteni, aki az értékesítést és az ahhoz kapcsolódó adminisztrációs feladatokat látja el. Bátyám magasan képzett közgazdászként kapcsolódik a munkánkba. Kint a területen a vincelléri feladatokat egy ezermesternek számító nyugdíjas úr végzi, aki a szőlőtermesztés csínját-bínját is megismerte, s e mellett jól tudja irányítani az embereket. A pincemesteri feladatokat pedig egy ifjú élelmiszeripari mérnök látja el, aki magas szintű elméleti tudásával, jó gyakorlati érzékével, igényességével a sikerekhez jelentős mértékben hozzájárul.

A 2016-os és a 2017-es esztendő találkozásakor beszélgetünk, amikor elbúcsúztatjuk az óévet, és koccintunk a reményteljes újesztendőre, arra vagyok kíváncsi, hogy a mögöttük hagyott dolgos év hozott e valamilyen újdonságot a Guttmann Borház kínálatában?

-  Kettőt is. A borokat nem csak kimérve, de elegáns kiszerelésben, palackozva is forgalmazhatjuk. A másik pedig a nagy népszerűségnek örvendő - hőkezeléssel tartósított -, alkoholt nem tartalmazó három literes kiszerelésben, praktikusan bag in box csomagolásban kapható must. Ritkaságnak számító, több hónapig eltartható készítmény, amit még a multik sem árusítanak. Szóval, elégedetten, jó érzéssel koccintok valamennyi munkatársunk, üzletei partnerünk és vevőink egészségére, akiket reméljük 2017-ben is személyesen köszönthetjük a dunakeszi Guttmann Borházban.

Köszönöm a beszélgetést, és a finom borok ízlelésével társuló különleges élményt.

 Vetési Imre
Dunakeszi Polgár

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2018 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Volentics Anna újabb európai sikere (2018. 04. 26.)Vác: Megválasztották a város új diákpolgármesterét (2018. 04. 26.)IV. Király Napi Korfball Fesztivál (2018. 04. 26.)Kullancskisokos a gondtalan szabadtéri programokhoz (2018. 04. 26.)Hosszú hétvégi változások, kedvezmények a vasúton (2018. 04. 26.)Dunakeszi: két kilométer hosszú járda épül a Fóti úton (2018. 04. 24.)Átvette országgyűlési képviselői mandátumát dr. Rétvári Bence (2018. 04. 23.)Dunakeszi: Bölcsődék napja 2018 (2018. 04. 23.)Mozdulj Dunakeszi! (2018. 04. 23.)Kora nyarat idéző, helyenként záporokkal kísért meleg idő (2018. 04. 23.)A nyers kristályból lesz a gyémánt (2018. 04. 21.)Vácra érkezett a Lajta Monitor Múzeumhajó (2018. 04. 20.)Egy modernizált cementgyár kulisszái mögé tekinthetnek be a váci lakosok (2018. 04. 20.)Tömegközlekedéssel a Pilisbe (2018. 04. 20.)Folytatódik az M2 bővítése -
Dunakeszi és az M0-ás között lezárják a fővárosba vezető sávokat (2018. 04. 19.)
| Következő 15 |